Belgium

Ziekenhuizen stellen niet-dringende operaties uit en gaan meer bedden voorbehouden voor covidpatiënten

Net als bij de eerste golf moeten de ziekenhuizen alle zeilen bijzetten voor de tweede coronagolf. Niet-dringende operaties worden vanaf volgende maandag uitgesteld. Dringende ingrepen en noodzakelijke behandelingen waar geen operaties aan te pas komen (chemotherapie en nierdialyse, bijvoorbeeld) en noodzakelijke revalidaties gaan wel nog door.

Ook de gewone raadplegingen bij de dokters-specialisten in de ziekenhuizen gaan voorlopig nog door. 

Aanvankelijk was het de bedoeling om de reguliere zorg in de ziekenhuizen te blijven aanbieden, maar nu de tweede coronagolf zo zwaar toeslaat, moeten er toch keuzes worden gemaakt. Eerder was al beslist om vanaf volgende maandag 50 procent van de IC bedden en een 4-voud daarvan in de verpleegafdelingen voor covidpatiënten voor te behouden. Vanaf 2 november wordt dat 60 procent van de IC-bedden en een 6-voud daarvan in de verpleegafdelingen. Dat betekent dat er dan 1.200 IC-bedden beschikbaar zijn.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Zorgnet-Icuro: meer algemene maatregelen

De Vlaamse ziekenhuizen roepen op tot extra algemene maatregelen in de samenleving en het strikt beperken van de contacten. Als de curve binnenkort niet afvlakt, komt ons ziekenhuissysteem zwaar onder druk, zegt de koepel Zorgnet-Icura. 

“Onze ziekenhuizen zijn klaar om - net als in de eerste golf - bijzonder snel te transformeren", zegt Margot Cloet. "Maar laat ons niet vergeten dat dat een helse inspanning vergt van de teams in de ziekenhuizen. We hopen uit de grond van ons hart dat een aanpassing van het gedrag van de burgers de curve op tijd kan doen keren."

"In tegenstelling tot de eerste golf blijven nu meer segmenten van de samenleving open. Het ziet er nu naar uit dat de druk op de ziekenhuizen hoger zal worden dan in maart-april. De Vlaamse ziekenhuizen vragen expliciet dat er meer algemene maatregelen komen die vermijden dat het gezondheidssysteem wankelt en het vermoeide zorgpersoneel het laat afweten. De slogan uit de eerste golf "please flatten the curve" moet dringend van onder het stof.”

Football news:

Benzema, Carvajal, Ramos en Valverde zullen niet spelen met Alaves als gevolg van blessures
Ronaldo speelt niet tegen Benevento. Volgens journalist Gianluca Di Marzio zal Juve striker Cristiano Ronaldo morgen niet deelnemen aan deze wedstrijd, omdat de hoofdcoach van het team Andrea Pirlo besloten heeft om hem te laten rusten
Alaba ' s agent wil een gesprek beginnen met Chelsea en PSG in Januari
Klopp op de kalender van de Premier League: wat ik ook zeg, het zal niet helpen. Verspilling van tijd
Barcelona bracht hulde aan Maradona met een minuut stilte voor de training
Benzema traint niet in de Algemene groep en werkt indviualno
Heb je de vorm gezien die je wilde tekenen? Op 11 November werd de eerste poging door de verzender verboden.De passagiers van de Overwinningsvlucht Moskou - Jekaterinenburg kwamen 20 minuten te laat aan op hun bestemming vanwege deze ommezwaai