Belgium

Zeven partijen zitten weer rond de tafel: "Mogelijk dat we vanavond of deze nacht tot een akkoord komen"  

De zeven partijen die een nieuwe federale regering willen vormen, buigen zich op dit moment over het sluitstuk van hun regeerakkoord: de begroting. Wellicht bereiken ze pas morgenochtend een akkoord. Het grote probleem zijn de vele wensen van de partijen, terwijl er maar een beperkt budget is voor nieuw beleid. "Het wordt nog een zeer moeilijke oefening", voorspelt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant.

De onderhandelaars van de zeven partijen die de nieuwe federale regering moeten vormen (de liberalen van Open VLD en MR, de socialisten van SP.A en PS, de groene partijen Ecolo-Groen en de Vlaamse christendemocraten van CD&V) zitten sinds 9 uur vanochtend weer met zijn allen rond de tafel een reeks van één-op-ééngesprekken gisteravond. 

"Ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is dat wij de komende uren -vanavond, misschien deze nacht- tot een akkoord zullen komen", zei PS-voorzitter Paul Magnette vanochtend, die samen met Alexander De Croo (Open VLD) de formatiegesprekken leidt.

Sluitstuk

Nadat de afgelopen dagen een  menu in vele gangen is voorbijgekomen, ligt nu de hoofdschotel op de onderhandelingstafel: de begroting, en dat is voor iedereen aan de dis een taaie brok om te verhapstukken. 

De centen, een miljardenkwestie, bepalen welk beleid er mogelijk zal zijn, welke trofeeën de partijen elk zullen kunnen binnenhalen. Een traditioneel zeer moeilijk punt dus, maar dat is nu nog meer het geval omdat de coronacrisis het begrotingstekort verder heeft doen toenemen.

De trofeeën van de partijen zullen hier niet ongeschonden uitkomen.

"De miljarden zijn schaars en het gat in de begroting is al enorm, voor dit jaar 33 miljard en voor volgend jaar 24 miljard", zegt Wetstraatwatcher Johny Vansevenant in "De ochtend" op Radio 1.

"De partijen hebben allemaal wensen die dat gat nog veel groter maken. Er was een bron die me gisterenavond zei dat ze maar 4 miljard willen toestaan voor nieuw beleid, dus iedereen zal in zijn wensen moeten sabelen." "

De trofeeën van de partijen zullen hier niet ongeschonden uitkomen. Dat is een zeer pijnlijke oefening, want ze hebben die in de markt gezet, ze hebben die beloofd en dan wordt daar iedere keer een stuk uitgehakt."

Beluister hier de analyse van Johny Vansevenant in "De ochtend": 

Nog steeds geen witte rook bij de formatiebesprekingen

Extra tijd

Na hun audiëntie bij de koning eergisteravond kregen formateurs De Croo en Paul Magnette nog wat extra tijd. De formateurs kozen voor "bilaterale gesprekken" met de partijen afzonderlijk alvorens vanochtend weer voor de plenaire aanpak te kiezen.

"De formateurs wilden op die manier bij de partijen afzonderlijk voelen wat hun ondergrens is. Hoeveel mag er gesabeld worden", zegt Johny Vansevenant. 

Er is nog wat werk. Maar als we morgen (dinsdag, red.) goed doorwerken, kunnen we morgen afronden

Rond middernacht kwamen de onderhandelaars van de zeven partijen één voor één naar buiten. "We gaan nu een beetje slapen. Er is nog wel wat werk. Maar ik denk dat als we morgen (dinsdag, red.) goed doorwerken, dat we morgen kunnen afronden", reageerde Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert afgelopen nacht.

"Ik kan alleen maar zeggen dat het vordert", zei Meyrem Almaci van Groen. "We hebben goed doorgewerkt en er is opnieuw wat vooruitgang geboekt", klonk het bij SP.A-voorzitter Conner Rousseau. 

Rond 3 uur vannacht verlieten ook de formateurs het Egmontpaleis. "We hebben goed gewerkt en vooruitgang geboekt. Ik denk dat we morgen (vandaag dinsdag, red.) de laatste knelpunten kunnen wegwerken", verklaarde ook Alexander De Croo.

Er zijn ook voordelen aan dat ze tot het gaatje gaan 

De Croo en Magnette hebben een synthese uitgewerkt die sinds vanochtend plenair besproken wordt. 

Volgens Johny Vansevenant zijn ze nu zover gekomen dat het moet lukken. "Op 1 oktober willen ze een regeringsverklaring afleggen. De partijcongressen zijn morgenavond. Dan moet je een tekst hebben voor die militanten, dus die zou dan vanavond klaar moeten zijn, zodat de partijen ze morgenochtend hebben", zegt Vansevenant. "Er moet dus wel doorgewerkt worden vandaag. Ook de premier moet nog gekozen worden."

"Er zijn ook voordelen aan dat ze tot het gaatje gaan. Stel dat ze vanmorgen al klaar waren geweest, dat er een volledig regeerakkoord was, dan zou de oppositie vandaag en morgen de hele dag kritiek kunnen geven op wat er bekend is en de militanten van CD&V en Open VLD doen twijfelen", zegt Vansevenant. 

Bekijk de reactie van formateur Alexander De Croo (Open VLD): 

Bekijk de reacties van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, Groen-voorzitter Meyrem Almaci en SP.A-voorzitter Conner Rousseau: 

Football news:

Barcelona maakt zich zorgen over de vorm van het doel. De club is van mening dat hij niet genoeg heeft gewerkt op vakantie
Laporte werd ondersteund door Van Dyck: Sorry, bro. Geen geluk, ook al zijn we rivalen ... Manchester City verdediger Emeric Laporte steunde de Liverpool speler ... Sorry, bro. Ik wens u veel succes en een spoedig herstel. Geen vreugde, niets plezierigs, ook al zijn we rivalen 💪 twitterde de Fransman. Van Dijk zal geopereerd worden. De club kondigt geen herstelperiode aan. Het is onwaarschijnlijk dat Van Dijk dit seizoen zal spelen. Liverpool vraagt om uitleg over VAR ' s werk, fans om Pickford te straffen (Carragher kwam voor hem op)
Messi is de beste ter wereld. Hij is altijd een stap voor op de rest. Lautaro Martinez heeft veel gesproken over de Lionel Messi van Barcelona. Ik ken Messi meer als partner in het Argentijnse nationale team dan als rivaal op het voetbalveld. Ik heb dit al eerder gezegd, maar ik zeg het nu en in de toekomst nog eens: Messi is de beste speler ter wereld. Het feit dat hij een Argentijn is maakt ons trots op hem en wij proberen altijd van hem te leren. Ik denk dat het op een ander niveau is. Hij begrijpt voetbal op een andere manier en is altijd een stap voor op iedereen, citeerde Clarin Lautaro als gezegde
Het stadion van Letico werd roze geschilderd in het kader van de campagne ter bestrijding van borstkanker. Het stadion van de atleten, Wanda Metropolitano, werd roze geschilderd om iedereen te steunen die borstkanker bestrijdt, zei de club in een verklaring
Frank Lampard: niets is makkelijk in de Champions League. Dit is een geweldig platform om nieuwe dingen te leren
Ronaldo werd niet opgenomen in het Juve-bod voor de wedstrijd tegen Dynamo Kyiv
Bruno over de rol van kapitein: ik had het niet verwacht. Morgen gaat het niet om mij, maar om het team. Iedereen zou een leider