Belgium

Zeven partijen weer rond de tafel: "Mogelijk dat we vanavond of deze nacht tot een akkoord komen"  

Nog geen witte rook bij de federale regeringsonderhandelingen vannacht. De gesprekken over de begroting blijken een zware dobber. Sinds 9 uur zitten de zeven onderhandelende partijen opnieuw allemaal samen, nadat er gisteravond bilaterale gesprekken zijn geweest tussen de formateurs en de partijen afzonderlijk. "Het wordt nog een zeer moeilijke oefening", zegt politiek journalist Johny Vansevenant in "De ochtend".

De 7 partijen die de nieuwe federale regering moeten vormen (de liberalen van Open VLD en MR, de socialisten van SP.A en PS, de groene partijen Ecolo-Groen en de Vlaamse christendemocraten van CD&V) hebben vannacht niet tot de finish onderhandeld in het Egmontpaleis in Brussel.

De onderhandelaars zijn aan het traditionele sluitstuk van de formatie gekomen: de begroting. De centen, een miljardenkwestie, bepalen welk beleid er mogelijk zal zijn, welke trofeeën de partijen elk zullen kunnen binnenhalen. Een traditioneel zeer moeilijk punt dus, maar dat is nu nog meer het geval omdat de coronacrisis het begrotingstekort verder heeft doen toenemen. 

Het is een zeer pijnlijke oefening

"De miljarden zijn schaars en het gat in de begroting is al enorm, voor dit jaar 33 miljard en voor volgend jaar 24 miljard", zegt Wetstraatwatcher Johny Vansevenant in "De ochtend" op Radio 1. "De partijen hebben allemaal wensen die dat gat nog veel groter maken. Er was een bron die me gisterenavond zei dat ze maar 4 miljard willen toestaan voor nieuw beleid, dus iedereen zal in zijn wensen moeten sabelen. De trofeeën van de partijen zullen hier niet ongeschonden uitkomen. Dat is een zeer pijnlijke oefening, want ze hebben die in de markt gezet, ze hebben die beloofd en dan wordt daar iedere keer een stuk uitgehakt."

Beluister hier de analyse van Johny Vansevenant in "De ochtend": 

Nog steeds geen witte rook bij de formatiebesprekingen

Extra tijd

Na hun audiëntie bij de koning gisteravond kregen de formateurs Alexander De Croo (Open VLD) en Paul Magnette (PS) - die de onderhandelingen leiden - nog wat extra tijd. De zeven partijen hebben sindsdien niet "plenair", allemaal samen, rond één tafel gezeten om over die begroting te spreken. De formateurs kozen kennelijk voor "bilaterale gesprekken" met de partijen afzonderlijk.

"De formateurs willen op die manier bij de partijen afzonderlijk voelen wat hun ondergrens is. Hoeveel mag er gesabeld worden", zegt Johny Vansevenant. 

Er is nog wat werk. Maar als we morgen (dinsdag, red.) goed doorwerken, kunnen we morgen afronden

Rond middernacht kwamen de onderhandelaars van de 7 partijen dus één voor één naar buiten. "We gaan nu een beetje slapen. Er is nog wel wat werk. Maar ik denk dat als we morgen (dinsdag, red.) goed doorwerken, dat we morgen kunnen afronden", reageerde Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. "Ik kan alleen maar zeggen dat het vordert", zei Meyrem Almaci van Groen. "We hebben goed doorgewerkt en er is opnieuw wat vooruitgang geboekt", klonk het bij SP.A-voorzitter Conner Rousseau. 

Bedoeling is - zo valt te horen - dat De Croo en Magnette nu een voorstel van synthese uitwerken dat dan dinsdagochtend rond de klok van 9 uur plenair zal worden besproken. Rond 3 uur vannacht verlieten ook de formateurs het Egmontpaleis. "We hebben goed gewerkt en vooruitgang geboekt. Ik denk dat we morgen (vandaag dinsdag, red.) de laatste knelpunten kunnen wegwerken", verklaarde ook Alexander De Croo.

Er zijn ook voordelen aan dat ze tot het gaatje gaan 

Volgens Vansevenant zijn ze nu zover gekomen dat het moet lukken. "Op 1 oktober willen ze een regeringsverklaring afleggen. De partijcongressen zijn morgenavond. Dan moet je een tekst hebben voor die militanten, dus die zou dan vanavond klaar moeten zijn, zodat de partijen ze morgenochtend hebben", zegt Vansevenant. "Er moet dus wel doorgewerkt worden vandaag. Ook de premier moet nog gekozen worden."

"Er zijn ook voordelen aan dat ze tot het gaatje gaan. Stel dat ze vanmorgen al klaar waren geweest, dat er een volledig regeerakkoord was, dan zou de oppositie vandaag en morgen de hele dag kritiek kunnen geven op wat er bekend is en de militanten van CD&V en Open VLD doen twijfelen", zegt Vansevenant. 

Bekijk de reactie van formateur Alexander De Croo (Open VLD): 

Bekijk de reacties van Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert, Groen-voorzitter Meyrem Almaci en SP.A-voorzitter Conner Rousseau: 

Football news:

Keane heeft 4 goals gescoord in PSG ' s laatste 2 wedstrijden. In 37 wedstrijden in Everton, had hij hetzelfde nummer
Carragher op Mourinho: ze zeiden dat zijn voetbal uit een ander tijdperk kwam. Als hij de Premier League zou winnen, zou het geweldig zijn. Voormalig Liverpool verdediger Jamie Carragher deelde zijn mening over Tottenham. Natuurlijk wil ik dat Liverpool de Premier League wint, maar als iemand anders het moet doen, heb ik liever dat Jose Mourinho wint. Hij heeft de laatste tijd veel problemen. Ze zeiden dat hij een man was van gisteren, dat zijn voetbal uit een ander tijdperk kwam. Ik wil dat hij weer wint en twee vingers geeft aan iedereen. Dat zou een geweldig verhaal zijn. Na wat hij in de loop van zijn carrière heeft bereikt, wordt hij nog steeds bekritiseerd voor de manier waarop hij soms mensen behandelde, dus het zou geweldig zijn als hij nu won, omdat hij in verschillende omstandigheden Carragher zei. Gary Neville: Mourinho geeft Tottenham het vertrouwen om de Premier League te winnen. Jose is alleen geïnteresseerd in winnen
Gennaro Gattuso: Napoli moet vooral lovend spelen om echte Sociedad te verslaan
Neymar werd vervangen in de 26e minuut van de wedstrijd tegen Istanbul door blessure. In de 26e minuut werd Neymar vervangen door de Parijse spits. In plaats daarvan nam Pablo Sarabia het veld in. De Braziliaan verwondde een spier in zijn linkerbeen. Neymar zat te huilen. In dit seizoen van de Ligue 1 speelde de Braziliaan 4 wedstrijden, waarbij hij 2 goals scoorde en 3 assists maakte
Juventus aandelen zijn vier keer gestegen in vijf jaar. Ronaldo-dit is slechts een van de redenen waarom wij met de openings makelaarte maken hebben
Mourinho geeft Tottenham het vertrouwen om de Premier League te winnen. Jose is alleen geïnteresseerd in het winnen van de voormalige Manchester United verdediger Gary Neville deelde zijn mening over Tottenham ' s kansen om het Engelse kampioenschap te winnen. Toen Kane zei dat Tottenham in staat was om iets speciaals te bereiken, had hij het niet over het winnen van de League Cup of de FA Cup. Hij had het over het winnen van de Premier League of een grote trofee in Europa. Ik denk niet dat ze de Premier League kunnen winnen. Maar vanwege Mourinho ' s aanwezigheid, zou je kunnen denken dat hij in staat is tot het ondenkbare. Ik had niet verwacht dat Tottenham zo veel geld zou uitgeven als deze zomer. Mourinho is de coach die geld kan komen vragen. Nu hebben spurs een team dat kan concurreren voor het kampioenschap. Ze hebben ongelooflijke spelers in de offensieve lijn, en het seizoen is vreemd, maar ik denk niet dat ze kunnen winnen het kampioenschap. Ze hebben het alleen nog niet eerder gedaan. Om Arsenal voor te zijn, Manchester United, Chelsea en de derde plaats zou een ongelooflijke prestatie zijn. Ik heb ze niet opgenomen in mijn top vier aan het begin van het seizoen, maar nu doe ik, ze hebben mijn gedachten aanzienlijk veranderd in de afgelopen weken. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Mourinho met Tottenham Hotspur de Premier League zal winnen. Ik denk niet dat het zal gebeuren, maar zijn aanwezigheid zal de spelers vertrouwen geven, want het enige wat Jose Interesseert is winnen. Hij zal hier alles voor doen, en dit is de mentaliteit die spelers nodig hebben zei Neville
Rivaldo: Ik ben niet zeker over Barcelona ' s kansen om de Champions League te winnen