Belgium

Yves Leterme krijgt Manchester City niet op de knieën: ploeg van Kevin De Bruyne ontsnapt in beroep aan Europese schorsing

Grote opluchting bij Kevin De Bruyne en co. Het Internationaal Sporttribunaal (TAS) heeft maandag beslist dat Manchester City dan toch niet voor twee jaar wordt uitgesloten van Europees voetbal.

LEES OOK. Iedereen is wild van Kevin De Bruyne, maar wordt hij ook Speler van het Jaar? “Voelde me gezegend door naar hem te mogen kijken”

Manchester City had van de UEFA een straf gekregen wegens inbreuken op de regels van Financial Fair Play (FFP). Het onderzoek, dat werd geleid door onze landgenoot Yves Leterme, bracht onder meer aan het licht dat City tussen 2012 en 2016 een sponsorcontract van de luchtvaartmaatschappij Etihad zwaar overschatte om meer geld te kunnen uitgeven aan spelerslonen en transfers. Op die manier kon de club onnatuurlijk snel groeien naar de Engelse en Europese top. City is eigendom van sjeik Mansour uit Abu Dhabi, Etihad is de luchtvaartmaatschappij van het Arabische land.

Begin juni bestudeerde het TAS drie dagen lang, via videoconferentie, het beroep van de club van Rode Duivel Kevin De Bruyne tegen de beslissing van de financiële controlekamer van de UEFA om Manchester City voor twee jaar uit te sluiten van Europees voetbal omwille van inbreuken op de Financial Fair Play-regelgeving. De Engelsen kregen naast de schorsing ook een boete van 30 miljoen euro opgelegd.

Man City reageerde in februari, bij de bekendmaking van de schorsing, niet verrast op het nieuws en verklaarde onmiddellijk naar het TAS te zullen stappen. En daar kregen de Citizens maandag over gelijk. Geen Europese schorsing en geen monsterboete. Die werd namelijk gereduceerd van 30 naar 10 miljoen euro. Opluchting bij Pep Guardiola en Kevin De Bruyne.

“De club verwelkomt de implicaties van de uitspraak van vandaag. Deze valideert de positie van onze club en het bewijs dat wij aanbrachten”, klinkt het in een korte mededeling.

220 miljoen

Tijdens de initiële hoorzittingen voor het TAS voerde de Engelse topclub onder meer aan dat het niet kan worden veroordeeld op basis van “gestolen” documenten. De club liet maandenlang een batterij topadvocaten werken op het dossier. Volgens insiders stond er voor de club 220 miljoen euro op het spel.

Manchester City werd eerder wel eens veroordeeld voor het overtreden van de FFP-regels, maar kocht toen net als Paris Saint-Germain zijn straf af. Het verschil met PSG is dat de Parijzenaars nadien begonnen samen te werken met de UEFA, terwijl Manchester City elke vorm van samenwerking afwees. Dat kwam de club duur te staan toen een Portugese klokkenluider – bekend van de Football Leaks – vertrouwelijke documenten uit de periode 2016 tot 2020 in de openbaarheid bracht. Het zijn die documenten die City nu in de problemen brachten.

Football news:

Guardiola speelde opnieuw tegen Madrid zonder stakers. Zidane vond geen antwoord
Gattuso op de wedstrijd met Barca: Napoli zal de Everest beklimmen
Lampard over het spel met Bayern München: de geschiedenis van de Spelen, toen alles veranderde. Chelsea moet vertrouwd worden
Zinedine Zidane: ik ben de coach van Real Madrid tot er iets bijzonders gebeurt
Varan op degradatie uit de Champions League: Dit is mijn nederlaag. Het is een schande voor de partners
Guardiola over het gesprek met Zidane: hij feliciteerde me met La Liga en vroeg naar mijn familie. Ik hoop dat we op een dag kunnen dineren en over alles kunnen praten
Sarri over de toekomst: Ik denk niet dat bazen beslissingen nemen op basis van één wedstrijd. Ze zullen het hele seizoen waarderen