Belgium

WK veldrijden in gevaar: voorlopig gaat het door, maar iedereen wacht bang coronacijfers in Oostende af

De uitbraak van de Zuid-Afrikaanse variant van het coronavirus in Oostende heeft mogelijk gevolgen voor het WK dit weekend. “Voorlopig gaat het door, onder strenge voorwaarden. Maar het blijft afwachten hoe dit evolueert”, aldus burgemeester Bart Tommelein.

Het zit de organisatoren van het WK veldrijden in Oostende niet mee. Door de coronamaatregelen moesten ze al vips en publiek weren, maar nu dreigt een plaatselijke uitbraak met de besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant helemaal roet in het eten te gooien. “Het is niet slim om nu extra volk naar daar te lokken”, vindt onder meer viroloog Steven Van Gucht. Burgemeester Bart Tommelein wacht nog even af. “Alles zal afhangen van de evolutie van het aantal besmettingen. Als die toeneemt, zullen we in overleg met de ministers en de UCI (Internationale Wielerunie, nvdr.) een beslissing moeten nemen die we liever niet hadden moeten nemen. Voorlopig is het WK niet geschrapt, maar een verstrenging van de maatregelen is aan de orde.” De accreditaties van journalisten en begeleiders worden in ieder geval herzien, met de bedoeling nog minder aanwezigen te hebben.

Strikte regels

Rik Debeaussaert, voorzitter van het organisatiecomité WK Oostende, blijft positief. “Alles wordt volgens de regels tegen Covid-19 georganiseerd. Iedereen zal ook een PCR-test afleggen: renners, entourage, journalisten en medewerkers. Het aantal is ook zeer strikt herleid, om zo weinig mogelijk mensen op ons parcours te hebben. Het zal er veilig aan toegaan. Laat ons hopen dat we alsnog geen njet krijgen. We hebben zo veel inspanningen gedaan. We wilden, ondanks het feit dat we geen publiek en vips mogen ontvangen, toch doorgaan. Uit liefde voor de sport. Het zou jammer zijn dat we vier jaar werk zien tenietgaan.”

Waar dan wel?

Ook bij de UCI houden ze hun hart vast. “We moeten bekijken hoe alles evolueert, dit is een beslissing die niet zomaar genomen wordt”, zegt Christelle Reille, die het veldrijden coördineert. “Het is zeer complex. Op dit moment gaan we ervan uit dat het kan. Of we overwegen om nog ergens anders te organiseren? In Oostende is alles klaar. Alles het daar niet kan, waar dan wel in deze tijden? Maar we moeten afwachten, het is nog te vroeg om een beslissing te nemen.”

Football news:

Sociedad coach op de loting met Real Madrid: als we met 2-0 hadden gescoord, was alles anders geweest. Eerlijk resultaat
Alleen Raul en Casillas waren jonger dan Vinicius toen ze speelden hun 100e wedstrijd voor Real Madrid
Zidane op de loting met Sociedad: we verloren twee punten. We hadden duidelijke momenten in de eerste helft
Wolverhampton verdediger Kilman is klaar om te spelen voor het Oekraïense nationale team. Eerder werd gemeld dat hij kan kiezen Rusland
Pochettino op de nieuwe remontade met Barca: in het voetbal is zelfs het ondenkbare mogelijk, maar we zijn positief
Real Madrid brak een 5-game winning streak met een gelijkspel met Sociedad
Neymar zal waarschijnlijk de wedstrijd van Barcelona missen. PSG wil geen risico nemen