Belgium

Wit-Russische oppositie geeft niet op: opnieuw tienduizenden op straat tegen president Loekasjenko

Zeven weken na de omstreden herverkiezing van president Aleksandr Loekasjenko komen opnieuw tienduizenden Wit-Russen op straat om zijn vertrek te eisen. De betogers protesteren tegen de onaangekondigde eedaflegging van Loekasjenko eerder deze week. "Sveta" is onze president", zeggen ze, doelend op oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja. De mars is volgens de demonstranten haar "inauguratie door het volk". In verschillende steden treedt de oproerpolitie hard op en worden betogers gearresteerd.

Vijftig dagen geleden werd de Wit-Russische president Aleksandr Loekasjenko uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen. Hij zou een monsterscore van 80 procent hebben behaald, maar die uitslag is volgens de oppositie vervalst. Al wekenlang komen betogers op straat om het vertrek van Loekasjenko te eisen.

TUT.by

Vandaag zijn ze in de hoofdstad Minsk met zo'n 50.000. Minder dan bij vorige demonstraties waarbij meer dan 100.000 demonstranten werden geteld. Maar nog altijd een grote menigte die zich niet laat afschrikken door de oproerpolitie die massaal aanwezig is, en de waterkanonnen die klaarstaan. Verschillende pleinen, straten en metrostations zijn afgezet, net als het presidentieel paleis, dat wordt bewaakt door zwaarbewapende politie. 

TUT.by

De betogers noemen deze nieuwe demonstratie een "inauguratie door het volk" van oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja, die na de omstreden verkiezingen naar Litouwen uitweek. "Sveta is onze president", zo wordt gescandeerd. De demonstranten steken de draak met de onaangekondigde, stiekeme eedaflegging van Loekasjenko eerder deze week. 

TUT.by

Ook gisteren werd al betoogd, toen waren vooral vrouwen op de been. Volgens de overheid werden toen 150 arrestaties verricht, en ook vandaag zijn al tientallen mensen opgepakt.

Niet alleen in Minsk, ook elders wordt op straat gekomen. In de oostelijke stad Gomel zette de politie traangas in om betogers uiteen te drijven. 

Football news:

Manchester City verloor 7 punten, dat is veel. Maar problemen ontstonden om verschillende redenen
Sandro Schwartz: Dynamo speelde intensief en scoorde 3 goals. We wilden actiever zijn in de aanval
De tour in Italië begon met een coole comeback met 6 doelpunten. Maar het was moeilijk te zien, omdat de hoofdster een dichte mist was
Guardiola steunde Aguero, die zijn hand op de schouder van de vrouwelijke scheidsrechter legde: alles was in orde. Hij heeft herhaaldelijk zijn hand op mij gelegd
Courtois voor Clasico: de beste negen ter wereld speelt in Real Madrid
De Jong on Clasico: real spelen goed en zelfverzekerd, hun team is sterk. De wedstrijd zal moeilijk worden
Agent Lukaku: Romelu is de beste spits ter wereld op dit moment