Belgium

Winkels weer open, musea en zwembaden ook, maar die zijn er nog niet allemaal klaar voor

Vanaf vandaag mogen winkels, musea en zwembaden weer de deuren openen. De winkels zijn er wel klaar voor. Maar doordat het Overlegcomité de knoop pas vrijdag heeft doorgehakt, zijn verschillende musea en zwembaden er nog niet klaar voor. Een verwittigd museumbezoeker of zwemmer is er dus twee waard.

Winkels

Na een maand gedwongen sluiting mogen de niet-essentiële winkels vandaag weer open gaan. Dat moet "op een verantwoorde en veilige manier" gebeuren. Lees: het mag geen funshopping worden.

Daarom moet winkelen individueel (tenzij je hulp nodig hebt) en kort (maximaal een half uur) gebeuren. In winkels mag maximaal 1 klant per 10 vierkante meter aanwezig zijn, net als na de eerste lockdown. 

De winkels zijn samen met de steden en gemeenten verantwoordelijk voor de veiligheid in de winkelstraten. In de praktijk zijn het de stads- en gemeentebesturen die zullen op toezien dat het niet te druk wordt in de winkelstraten en - centra. 

Zo kunnen ze eenrichtingsverkeer aanbrengen, stewards inzetten en een maximaal aantal personen toelaten in winkelgebieden. Verschillende steden, zoals Leuven en Gent werken met een druktebarometer: een website waarop je kan zien hoe druk het is in de stad.

De winkeliers  zijn op hun verantwoordelijk voor de veiligheid in de winkels én voor het beheer van de wachtrijen buiten de winkel. Handelsfederatie Comeos zegt dat de winkeliers de afgelopen dagen druk bezig zijn geweest om de nodige maatregelen te nemen en erop toe te zien dat alles zo goed mogelijk geregeld is.

Musea

Naast de niet-essentiële winkels mogen ook de musea weer hun deuren openen voor het publiek. Ook dit moet gebeuren volgens strikte veiligheidsmaatregelen. Veel Vlaamse musea wachten echter nog even af of hebben meer tijd nodig om te heropenen. In Brussel zijn wel de meeste musea van plan om vanaf vandaag al de deuren te openen. 

Dat nog niet alle musea meteen opengaan, heeft vooral te maken met praktische zaken, zoals personeel dat ergens anders ingezet is, kwetsbare collecties die opnieuw moeten opgesteld worden of werkzaamheden in het museum.

De musea waren namelijk verrast dat ze zo snel weer open mochten gaan. Ze gingen ervan uit dat dat pas ten vroegste vanaf 15 december het geval zou zijn. Maar het Overlegcomité besliste dat het vanaf vandaag, 1 december, al mocht. Dus is het voor vele musea nog logistiek puzzelen om weer open te kunnen gaan. 

Wie naar een bepaald museum wil gaan, checkt best op voorhand de website van museumpass, waar vandaag een overzicht met de data waarop de musea weer open zullen gaan. Ook op de websites van de musea zelf kan je natuurlijk terecht voor meer info.

Zwembaden

Ten slotte is er ook goed nieuws voor de waterratten: vanaf vandaag mogen ook de meeste zwembaden (subtropische zwembaden bijvoorbeeld niet) weer open gaan. Met de nadruk op mogen, want doordat de heropening pas vrijdag werd aangekondigd, zijn vele zwembaden er nog niet klaar voor. 

Dat heeft veelal twee redenen: enerzijds is het personeel bij vele zwembaden elders ingezet, anderzijds zijn er technische redenen. Vooral het warm stoken van het zwemwater blijkt bij vele zwembaden een aantal dagen nodig te hebben. 

Om kosten te besparen hebben verschillende zwembaden tijdens de lockdown de thermostaat wat lager gezet. Om het water weer op een aangename temperatuur te verwarmen, hebben de zwembaden enkele dagen tijd nodig. 

Wie wil gaan zwemmen, zal doorgaans vooraf moeten reserveren. Volgens het protocol dat afgelopen nacht verschenen is op de website van de Vlaamse Zwemfederatie staat o.a. dat er weer maar 1 badgast per 10 vierkante meter wordt toegelaten (uitgezonderd zwemmers die jonger zijn dan 12 jaar). Wie ouders is dan 12, mag ook maximaal in een bubbel van 4 komen zwemmen. 

In de zwembaden geldt ook een registratieplicht bij lessen en trainingen: iedereen moet zijn naam en telefoonnummer of e-mailadres opgeven, in functie van contactonderzoek.

Football news:

Koeman op 2:3 met Athletic: het is geen stap terug. Barcelona zal nog steeds laten zien dat ze op het juiste spoor zitten.Dit is geen stap terug. Een trofee winnen toont aan dat je op het juiste spoor zit. We zullen laten zien dat we nog steeds op de goede weg zijn. We deden alles om te winnen, beide teams waren erg moe
Griezmann heeft 5 goals gescoord in de laatste 4 finales
Messi werd gek: Hij sloeg zijn tegenstander op het hoofd en kreeg zijn eerste rode kaart voor Barca (753 wedstrijden! Hij was zo kwaad dat hij de Super Bowl verloor: hij sloeg de man die Athletic op het laatste moment redde
Barcelona heeft het verpest. We verdedigden niet goed, niemand stelde elkaar voor. Griezmann op 2:3 met atletische
Messi raakte Villalibre op de achterkant van het hoofd en kreeg de eerste rode kaart in 753 wedstrijden in Barca
Conte op 2:0 met Juve: Inter leerde om het bloed te voelen en het spel te doden. Inter hoofd coach Antonio Conte deelde zijn gedachten na de wedstrijd van de 18e Ronde van Serie A met Juventus
Vidal about 2:0 met Juve: Inter versloeg het beste team in Italië. Wij geloven dat we de Scudetto kunnen winnen deze overwinning is belangrijk voor mij, voor het team. Het was een zeer moeilijke wedstrijd tegen het beste team in Italië. Ik ben blij dat ik mijn eerste doelpunt scoorde voor Inter, erg gelukkig. Ik denk dat we vandaag bewezen hebben dat we kunnen concurreren voor de scudetto. Dit geeft ons vertrouwen dat we kunnen blijven vechten en de Scudetto kunnen winnen, omdat we de sterkste ploeg in de afgelopen negen jaar hebben verslagen. We geloven dat we het helemaal kunnen, zei Vidal