Belgium

Winkels in meerdere Nederlandse steden sluiten vroeger dan voorzien: "Onder meer door grote toestroom vanuit België"

Alle coronacijfers -van besmettingen, tot ziekenhuisopnames en overlijdens- blijven in dalende lijn. Voor het eerst in een maand tijd zijn er minder dan 1.000 coronapatiënten op intensieve zorg. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

19 min

Winkels in verschillende Nederlandse steden sluiten al om 16 uur

In de Nederlandse stad Eindhoven moeten alle winkels om 16 uur sluiten vanwege te grote drukte in het centrum.

Sinds 15.00 uur mogen winkeliers geen nieuwe klanten meer binnenlaten. "Door de drukte kunnen mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Daarmee komt de volksgezondheid in het gedrang en moeten we de winkels sluiten", zegt een woordvoerder van de gemeente.

"Black Friday, Sinterklaas, kerstinkopen en een grote toestroom vanuit België zijn de oorzaken van de drukte", zegt de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Black Friday, Sinterklaas, kerstinkopen en een grote toestroom vanuit België zijn de oorzaken van de drukte

De gemeentewoordvoerder wil nog niet vooruitlopen op zondag, maar "als de situatie vergelijkbaar is met vandaag, zijn dit soort maatregelen ook morgen nodig", stelt hij. "We roepen al twee dagen op alleen naar stad te gaan, en alleen als dat dringend nodig is. Dus hopelijk draagt dat er aan bij dat mensen zondag nog eens nadenken voor ze naar het centrum komen."

In Rotterdam wordt het ook te druk, meldt de veiligheidsregio. Die roept mensen op niet langer naar het centrum van de stad, Alexandrium en het Zuidplein te komen. Om te voorkomen dat het publiek naar het centrum komt, wordt de toegang beperkt. Eerder had de gemeente al gemeld dat de winkels in het centrum om 17.00 uur geen nieuwe mensen meer mogen binnenlaten en om 18.00 uur de deuren helemaal moeten sluiten.

Ook de stad Dordrecht sluit om 16.00 uur alle winkels, meldde de burgemeester.

48 min

Gentse musea openen nog niet, meeste Brusselse wel

Het Gentse museum S.M.A.K. zal 1 december nog niet de deuren openen. Dat zegt Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van S.M.A.K. Het STAM en de andere Gentse musea wachten het overleg met de Gentse musea af voor ze de knoop doorhakken, maar 1 december halen lijkt moeilijk te worden.

De Bozar in Brussel is wel klaar om te heropenen vanaf 1 december. Drie tentoonstellingen die al liepen bij de sluiting kunnen opnieuw bezocht worden. Het gaat om  "Danser Brut", "Hotel Beethoven" en "Philippe Vandenberg. Molenbeek". Er is een vierde nieuwe expo bijgekomen: "Facing Van Eyck". Het blijft wel verplicht om op voorhand te reserveren.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) laten weten dat het Magritte Museum op 1 december opnieuw opengaat. Het Old Masters Museum en de tijdelijke tentoonstellingen heropenen op donderdag 3 december, de andere collecties pas later.

Fans van auto's kunnen vanaf dinsdag weer terecht in Autoworld, in het Jubelpark. De expo "Mazda 100 years" wordt verlengd tot in januari, en vanaf 18 december start de tentoonstelling "Skoda 125 years". Treinliefhebbers kunnen dan weer vanaf dinsdag opnieuw terecht in Train World, aan het station van Schaarbeek.

Ook het AfricaMuseum in Tervuren in Vlaams-Brabant opent vanaf 1 december weer de deuren.

Denemarken overweegt gedode nertsen weer op te graven

De regering van Denemarken overweegt miljoenen gedode nertsen weer op te graven omdat ze het drinkwater dreigen te vervuilen. De kadavers waren geruimd wegens het coronavirus. Het plan is om ze weer op te graven en vervolgens te verbranden.

De Deense minister van Landbouw Rasmus Prehn zei op de televisie dat de vrees bestaat dat door het afbraakproces van de dode dieren grote hoeveelheden fosfor en stikstof in de bodem terecht kunnen komen. Zo zouden drink- en zwemwater kunnen worden aangetast, zo melden Duitse media.

De minister merkte op dat voor een dergelijke opgraving de goedkeuring van de milieu-autoriteiten is vereist. Het idee is al besproken in het parlement, waar het wordt gesteund door een meerderheid. Bekeken wordt nu of het inderdaad de juiste aanpak is de nertsen op te graven en vervolgens te verbanden.

In Denemarken zijn miljoenen nertsen geruimd uit angst voor een gemuteerd coronavirus.

Nog te vroeg om niet-dringende zorg te hernemen

De niet-dringende zorg in de ziekenhuizen die gebruik maken van intensieve zorg kunnen voorlopig nog niet herstarten. Dat staat in een gezamenlijke brief van het comité Hospital & Transport Surge Capacity. "Gezien de epidemiologische toestand, en gezien de blijvende zeer hoge druk op de ICU-capaciteit, is het vandaag nog te vroeg om eventuele heropstart van de niet-dringende activiteiten die gebruik maken van intensieve zorgen, de eerste mogelijke stap binnen het afschakelplan, toe te staan", klinkt het.

Voornamelijk de beschikbaarheid van personeel zal hierin een bepalende factor zijn


Gevreesd wordt dat de druk op de intensieve zorg nog de rest van dit jaar te hoog gaat zijn. De heropstart van klassieke hospitalisaties en dagziekenhuisactiviteiten die geen gebruik maken van intensieve zorg zouden eventueel wel kunnen herstarten, maar daarvoor wordt gerekend op de inschatting van de hoofdartsen van de ziekenhuizen en de coördinatoren van de lokale ziekenhuisnoodplannen. "Voornamelijk de beschikbaarheid van personeel zal hierin een bepalende factor zijn."

Uit een kleine rondvraag van VRT NWS bij een aantal ziekenhuizen blijkt dat die personeelsruimte er bij de gecontacteerde ziekenhuizen voorlopig nog niet is. "We hebben nog altijd veel patiënten op de afdeling intensieve zorg en daar hebben we nog altijd veel personeel voor nodig", klinkt het bijvoorbeeld bij het UZ Brussel, "maar we evalueren elke dag opnieuw".

Bouwunie betreurt dat slechts één persoon naar toonzalen en kijkwoningen mag

De Bouwunie is tevreden dat de winkels opnieuw open mogen, maar zegt wel te betreuren dat koppels niet samen kunnen winkelen. De belangenorganisatie van kmo's en zelfstandigen in de bouw vraagt om dat toch mogelijk te maken, desnoods op afspraak. "Een badkamer of keuken is geen paar schoenen of klein kerstcadeau. Koppels nemen deze beslissing meestal samen", zet de gedelegeerd bestuurder, Jean-Pierre Waeytens.

De gedelegeerd bestuurder zegt dat volgens een recente bevraging de helft van de bouwbedrijven die ook een toonzaal of winkel hebben, minder opdrachten krijgt. Tien procent dreigt op korte termijn in financiële moeilijkheden te komen. 

De Bouwunie stelt nog dat 28 procent van de bedrijven met een toonzaal klanten zegt te verliezen aan bedrijven die wel open zijn, zoals doe-het-zelfzaken of bedrijven die de regels niet te nauw nemen. "De verkoop van badkamers, sanitair, schrijnwerkerij, interieur en afwerking kan nu terug op gang komen, en de slinkende orderboekjes kunnen hopelijk aangevuld worden", aldus nog Waeytens.

Radio 2

Voor tweede weekend op rij lockdownfeestje op zelfde locatie in Turnhout

De Politie van Turnhout heeft afgelopen nacht een einde gemaakt aan een lockdownfeestje. Opvallend: ze moest daar ook vorig weekend nachtelijk feestje onderbreken. De jongeren waren dus opnieuw samengekomen. 

"Onze ploegen kwamen afgelopen nacht rond 3 uur ter plaatse en konden vanop straat al vaststellen dat er verschillende mensen in het betrokken appartement aanwezig waren", aldus de politie. "Omdat de aanwezigen ook nu weer weigerden om de deur van het appartement te openen voor de politie, werd het parket gebeld. Dat gaf de politie de opdracht om het appartement toch te betreden, om het nachtelijke feestje te kunnen stilleggen en alle aanwezigen te identificeren.  In het appartement troffen onze collega's uiteindelijk zes mensen aan. Eén van hen stond nog geseind en werd gearresteerd."

Hoe zit het met de besmettingen in jouw gemeente?

Ontdek in het artikel hieronder hoeveel nieuwe besmettingen jouw gemeente telde de voorbije twee weken. 

Horeca wil meer steun na verloren eindejaarsperiode: "Zagen het aankomen, maar blijft enorme klap"

Voor onze cafés en restaurants is er nog altijd weinig perspectief. Die blijven alvast gesloten tot en met 15 januari, behalve voor afhaalmaaltijden. Zeker nu ook de belangrijke eindejaarsperiode in het water valt moet er meer overheidssteun komen, klinkt het.

Lees hier meer: 

Football news:

Gladbach forward Embolo ontsnapte van een illegale partij via een raam naar het dak en verborg zich in een nabijgelegen appartement.De politie meldde details over een illegale partij die werd bijgewoond door Borussia Monchengladbach striker Breel Embolo. In een van de restaurants in Essen, die gesloten moest worden, verzamelden 23 mensen zich, Embol was onder hen. Volgens de politie ontsnapte de 23-jarige speler na de aankomst van de politie uit het restaurant via het raam naar het dak, van waar hij in het raam van een naburig appartement klom. De politie brak de deur van het appartement in en vond Embolo daar. Hij was alleen in de kamer. Daarom nemen we aan dat de persoon die ontsnapte Embolo was zei een politiewoordvoerder. Embolo werd uitgesloten van Borussia ' s bod voor de wedstrijd van de 17de Ronde van de Bundesliga tegen Werder (1-0). De club merkte op dat de beslissing werd genomen door het feit dat de speler het anti-coronavirus protocol schond
Simeone verandert Attico: hij speelt een hybride plan, geeft spelers meer vrijheid en gelooft in Suarez. De titel van de league is al lange tijd niet meer zo dicht bij elkaar gelegen.Attletico staat voor het eerst in vijf jaar stevig aan de leiding in La Liga. Real Madrid ligt maar vier punten achter, maar Simeone ' s kant heeft nog twee wedstrijden over. In potentieAttico draagt de buren maar liefst 10 punten - zo ' n reserve was zelfs niet in het kampioenschap seizoen. Vergelijkingen zijn logisch, maar deze Letico verschilt aanzienlijk van het team-2013/14
Villa defender doet mee aan Man City 's eerste doel: Ik heb nog nooit van zo' n regel gehoord. Nonsens
Pogba op 2:1 met Fulham: Ik zal altijd blij zijn met overwinningen en uitgangen op het veld
Sommige spelers van Real Madrid zeiden dat Zidane hen al 2-3 maanden niet gesproken heeft. Marca journalist na de degradatie van Madrid uit de Cup
Perez bezocht de Juve-basis en sprak met Ronaldo (Marca)
Lampard wordt ontslagen als Chelsea ' s Resultaten niet snel beter worden. Allegri en Tuchel zijn geïnteresseerd (Sky Sports)