Belgium

Winkels in meerdere Nederlandse steden moeten vroeger sluiten: "Onder meer door grote toestroom vanuit België"

Alle coronacijfers -van besmettingen, tot ziekenhuisopnames en overlijdens- blijven in dalende lijn. Voor het eerst in een maand tijd zijn er minder dan 1.000 coronapatiënten op intensieve zorg. Volg alle updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

47 min

Winkels in verschillende Nederlandse steden sluiten al om 16 uur

In de Nederlandse stad Eindhoven moeten alle winkels om 16 uur sluiten vanwege te grote drukte in het centrum.

Sinds 15.00 uur mogen winkeliers geen nieuwe klanten meer binnenlaten. "Door de drukte kunnen mensen geen 1,5 meter afstand van elkaar houden. Daarmee komt de volksgezondheid in het gedrang en moeten we de winkels sluiten", zegt een woordvoerder van de gemeente.

"Black Friday, Sinterklaas, kerstinkopen en een grote toestroom vanuit België zijn de oorzaken van de drukte", zegt de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost.

Black Friday, Sinterklaas, kerstinkopen en een grote toestroom vanuit België zijn de oorzaken van de drukte

De gemeentewoordvoerder wil nog niet vooruitlopen op zondag, maar "als de situatie vergelijkbaar is met vandaag, zijn dit soort maatregelen ook morgen nodig", stelt hij. "We roepen al twee dagen op alleen naar stad te gaan, en alleen als dat dringend nodig is. Dus hopelijk draagt dat er aan bij dat mensen zondag nog eens nadenken voor ze naar het centrum komen."

In Rotterdam wordt het ook te druk, meldt de veiligheidsregio. Die roept mensen op niet langer naar het centrum van de stad, Alexandrium en het Zuidplein te komen. Om te voorkomen dat het publiek naar het centrum komt, wordt de toegang beperkt. Eerder had de gemeente al gemeld dat de winkels in het centrum om 17.00 uur geen nieuwe mensen meer mogen binnenlaten en om 18.00 uur de deuren helemaal moeten sluiten.

Ook de stad Dordrecht sluit om 16.00 uur alle winkels, meldde de burgemeester.

Gentse musea openen nog niet, meeste Brusselse wel

Het Gentse museum S.M.A.K. zal 1 december nog niet de deuren openen. Dat zegt Philippe Van Cauteren, artistiek directeur van S.M.A.K. Het STAM en de andere Gentse musea wachten het overleg met de Gentse musea af voor ze de knoop doorhakken, maar 1 december halen lijkt moeilijk te worden.

De Bozar in Brussel is wel klaar om te heropenen vanaf 1 december. Drie tentoonstellingen die al liepen bij de sluiting kunnen opnieuw bezocht worden. Het gaat om  "Danser Brut", "Hotel Beethoven" en "Philippe Vandenberg. Molenbeek". Er is een vierde nieuwe expo bijgekomen: "Facing Van Eyck". Het blijft wel verplicht om op voorhand te reserveren.

De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) laten weten dat het Magritte Museum op 1 december opnieuw opengaat. Het Old Masters Museum en de tijdelijke tentoonstellingen heropenen op donderdag 3 december, de andere collecties pas later.

Fans van auto's kunnen vanaf dinsdag weer terecht in Autoworld, in het Jubelpark. De expo "Mazda 100 years" wordt verlengd tot in januari, en vanaf 18 december start de tentoonstelling "Skoda 125 years". Treinliefhebbers kunnen dan weer vanaf dinsdag opnieuw terecht in Train World, aan het station van Schaarbeek.

Ook het AfricaMuseum in Tervuren in Vlaams-Brabant opent vanaf 1 december weer de deuren.

Denemarken overweegt gedode nertsen weer op te graven

De regering van Denemarken overweegt miljoenen gedode nertsen weer op te graven omdat ze het drinkwater dreigen te vervuilen. De kadavers waren geruimd wegens het coronavirus. Het plan is om ze weer op te graven en vervolgens te verbranden.

De Deense minister van Landbouw Rasmus Prehn zei op de televisie dat de vrees bestaat dat door het afbraakproces van de dode dieren grote hoeveelheden fosfor en stikstof in de bodem terecht kunnen komen. Zo zouden drink- en zwemwater kunnen worden aangetast, zo melden Duitse media.

De minister merkte op dat voor een dergelijke opgraving de goedkeuring van de milieu-autoriteiten is vereist. Het idee is al besproken in het parlement, waar het wordt gesteund door een meerderheid. Bekeken wordt nu of het inderdaad de juiste aanpak is de nertsen op te graven en vervolgens te verbanden.

In Denemarken zijn miljoenen nertsen geruimd uit angst voor een gemuteerd coronavirus.

Nog te vroeg om niet-dringende zorg te hernemen

De niet-dringende zorg in de ziekenhuizen die gebruik maken van intensieve zorg kunnen voorlopig nog niet herstarten. Dat staat in een gezamenlijke brief van het comité Hospital & Transport Surge Capacity. "Gezien de epidemiologische toestand, en gezien de blijvende zeer hoge druk op de ICU-capaciteit, is het vandaag nog te vroeg om eventuele heropstart van de niet-dringende activiteiten die gebruik maken van intensieve zorgen, de eerste mogelijke stap binnen het afschakelplan, toe te staan", klinkt het.

Voornamelijk de beschikbaarheid van personeel zal hierin een bepalende factor zijn


Gevreesd wordt dat de druk op de intensieve zorg nog de rest van dit jaar te hoog gaat zijn. De heropstart van klassieke hospitalisaties en dagziekenhuisactiviteiten die geen gebruik maken van intensieve zorg zouden eventueel wel kunnen herstarten, maar daarvoor wordt gerekend op de inschatting van de hoofdartsen van de ziekenhuizen en de coördinatoren van de lokale ziekenhuisnoodplannen. "Voornamelijk de beschikbaarheid van personeel zal hierin een bepalende factor zijn."

Uit een kleine rondvraag van VRT NWS bij een aantal ziekenhuizen blijkt dat die personeelsruimte er bij de gecontacteerde ziekenhuizen voorlopig nog niet is. "We hebben nog altijd veel patiënten op de afdeling intensieve zorg en daar hebben we nog altijd veel personeel voor nodig", klinkt het bijvoorbeeld bij het UZ Brussel, "maar we evalueren elke dag opnieuw".

Bouwunie betreurt dat slechts één persoon naar toonzalen en kijkwoningen mag

De Bouwunie is tevreden dat de winkels opnieuw open mogen, maar zegt wel te betreuren dat koppels niet samen kunnen winkelen. De belangenorganisatie van kmo's en zelfstandigen in de bouw vraagt om dat toch mogelijk te maken, desnoods op afspraak. "Een badkamer of keuken is geen paar schoenen of klein kerstcadeau. Koppels nemen deze beslissing meestal samen", zet de gedelegeerd bestuurder, Jean-Pierre Waeytens.

De gedelegeerd bestuurder zegt dat volgens een recente bevraging de helft van de bouwbedrijven die ook een toonzaal of winkel hebben, minder opdrachten krijgt. Tien procent dreigt op korte termijn in financiële moeilijkheden te komen. 

De Bouwunie stelt nog dat 28 procent van de bedrijven met een toonzaal klanten zegt te verliezen aan bedrijven die wel open zijn, zoals doe-het-zelfzaken of bedrijven die de regels niet te nauw nemen. "De verkoop van badkamers, sanitair, schrijnwerkerij, interieur en afwerking kan nu terug op gang komen, en de slinkende orderboekjes kunnen hopelijk aangevuld worden", aldus nog Waeytens.

Radio 2

Voor tweede weekend op rij lockdownfeestje op zelfde locatie in Turnhout

De Politie van Turnhout heeft afgelopen nacht een einde gemaakt aan een lockdownfeestje. Opvallend: ze moest daar ook vorig weekend nachtelijk feestje onderbreken. De jongeren waren dus opnieuw samengekomen. 

"Onze ploegen kwamen afgelopen nacht rond 3 uur ter plaatse en konden vanop straat al vaststellen dat er verschillende mensen in het betrokken appartement aanwezig waren", aldus de politie. "Omdat de aanwezigen ook nu weer weigerden om de deur van het appartement te openen voor de politie, werd het parket gebeld. Dat gaf de politie de opdracht om het appartement toch te betreden, om het nachtelijke feestje te kunnen stilleggen en alle aanwezigen te identificeren.  In het appartement troffen onze collega's uiteindelijk zes mensen aan. Eén van hen stond nog geseind en werd gearresteerd."

Hoe zit het met de besmettingen in jouw gemeente?

Ontdek in het artikel hieronder hoeveel nieuwe besmettingen jouw gemeente telde de voorbije twee weken. 

Horeca wil meer steun na verloren eindejaarsperiode: "Zagen het aankomen, maar blijft enorme klap"

Voor onze cafés en restaurants is er nog altijd weinig perspectief. Die blijven alvast gesloten tot en met 15 januari, behalve voor afhaalmaaltijden. Zeker nu ook de belangrijke eindejaarsperiode in het water valt moet er meer overheidssteun komen, klinkt het.

Lees hier meer: 

Football news:

Jovic in 28 minuten. Ik hoop dat dit nog maar het begin is van de wedstrijd tussen Real Madrid en Real Madrid.Luka Jovic, wiens rechten eigendom zijn van Real Madrid, heeft commentaar geleverd op het resultaat van de Bundesliga van 16 wedstrijd tegen Schalke
Fenerbahce wil Hazard huren tot het einde van het seizoen (Ajansport)
Bruno scoorde 1 doelpunt op de penalty-plek en maakte geen assist in 6 wedstrijden met de zes grote teams in het seizoen 2020/21
Messi kan van 4 tot 12 wedstrijden missen als gevolg van diskwalificatie, als zijn schop in de wedstrijd met atletiek wordt erkend als agressie
Clattenburg over de scheidsrechter Van De Liverpool - Manchester United match: hij had moeten wachten in de Manet aflevering, maar ik zou hem niet bekritiseren
Ik legde Messi op het lichaam en hij werd boos en sloeg me in het gezicht. Duidelijke agressie. Athletic forward over red Leo
Messi kan worden gediskwalificeerd voor 2 wedstrijden. De scheidsrechter gaf niet aan dat de Barca forward agressie toonde door de tegenstander op het hoofd te slaan.De aanvaller van Barcelona Lionel Messi kan voor meerdere wedstrijden geschorst worden nadat hij is uitgezonden in de Spaanse Super Cup wedstrijd tegen Athletic. De belangrijkste scheidsrechter van de wedstrijd, Jezus Gil Manzano, toonde de Argentijn een rode kaart in de 120e minuut voor het slaan van de achterkant van het hoofd van striker Asier Villalibre. Messi kreeg zijn eerste rode kaart in 753 wedstrijden in een Blaugrana shirt. De scheidsrechter verwijderde de Argentijn met de hulp van VAR. De maximale straf voor een voetballer bedraagt 4 diskwalificatiewedstrijden. Het is mogelijk als de mededingingscommissie de klap die Messi aan de tegenstander heeft toegebracht als een uiting van agressie beschouwt