Belgium

Wereldwijd meer dan 31 miljoen besmettingen en "tieners lijken overwicht te krijgen in cijfers in België"

Wereldwijd zijn al meer dan 31 miljoen mensen besmet geraakt met het nieuwe coronavirus. De coronacijfers in ons land blijven stijgen. In de week van 11 tot 17 september kwamen er elke dag gemiddeld 1.196 bevestigde besmettingen bij, dat is een stijging met 62% tegenover een week eerder. De leeftijdsverdeling van de nieuwe gevallen lijkt ook stilaan te verschuiven naar een overwicht van de groep 10- tot 20-jarigen, dat meldt het Crisiscentrum. Volg hier het coronanieuws in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

23 min

Meer dan 31 miljoen besmettingen wereldwijd

Over de hele wereld zijn al meer dan 31 miljoen mensen met het nieuwe coronavirus besmet geraakt,meldt gezaghebbende Amerikaanse Johns Hopkins Universiteit (JHU).

De JHU registreerde 31.104.646 infecties, 961.459 sterfgevallen en 21.282.646 genezingen.  De Verenigde Staten zijn het zwaarst getroffen met 6.814.696 besmettingen en 199.531 overlijdens.

Wat besmettingen betreft, staat India op plaats twee (5.487.580), gevolgd door Brazilië (4.544.629). Zowat de helft van alle besmettingen doet zich aldus bij de drie "koplopers" samen voor. Met 136.895 sterfgevallen staat Brazilië tweede op de "ranglijst" van corona-overlijdens, India derde (87.882).

De coronacijfers: elke dag gemiddeld 1.196 besmettingen en 45 ziekenhuisopnames

Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal” (en lees voort onder de video):

Catry van Sciensano nuanceert de cijfers: "De stijgende cijfers hoeven niet te leiden tot paniek, we weten dat we dankzij een strikte opvolging van de basisregels het virus ook onder controle kunnen houden." Catry verwijst daarbij naar begin augustus "toen gezamenlijke inspanningen de curve hebben kunnen afbuigen".

HERBEKIJK hier de persconferentie van het Crisiscentrum:

21 min

Bijna 4.200 infecties op een dag tijd in Indonesië

In Indonesië zijn maandag bijna 4.200 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld, een nieuw dagrecord. Op 24 uur tijd zijn 4.176 nieuwe infecties geregistreerd. In het Aziatische land zijn er volgens het ministerie van Volksgezondheid nu reeds 248.852 mensen besmet geraakt.

Ook in een etmaal zijn 124 mensen aan COVID-19 overleden. Sinds de pandemie uitbrak, kostte de ziekte het leven aan 9.677 mensen.

Het werkelijke aantal besmettingen en overlijdens ligt wellicht veel hoger, want Indonesië is een van de landen die het minst test ter wereld.

22 min

Steven Van Gucht: "Nooit gezegd dat dit "slechts een griep" is"

Viroloog Steven Van Gucht heeft zich tijdens de federale coronacommissie kwaad gemaakt op parlementslid Laurence Hennuy (Ecolo). Van Gucht getuigde in de commissie over internationale afstemming rond en communicatie over het coronavirus, en in een van haar vragen verwees het Ecolo-parlementslid naar hoe Van Gucht het coronavirus "slechts een griep" genoemd zou hebben.

"Dat heb ik nooit gezegd", kwam Van Gucht ietwat verrassend tussen. "Griep is iets ernstigs, dat jaarlijks duizenden mensen doodt. U moet daarmee stoppen, ik heb dat nooit gezegd."

In de presentatie die voorafging aan de vragen van de parlementsleden had Van Gucht de tijdslijn geschetst van het coronavirus in België. Ook Yves Van Laethem, momenteel de Franstalige interfederale woordvoerder, kwam aan het woord tijdens de zitting van maandag.

Voor het eerst meer dan 2.000 nieuwe besmettingen in Nederland

In Nederland zijn op 24 uur tijd 2.217 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Daarmee waren er voor het eerst meer dan 2.000 gemelde nieuwe positieve tests, zo blijkt uit de data van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

De regio Rotterdam-Rijnmond telde 342 nieuwe gevallen. In Amsterdam-Amstelland waren er 306 nieuwe infecties en in Haaglanden werden 203 nieuwe besmettingen geregistreerd. De afgelopen zeven dagen zijn in Nederland 12.630 nieuwe infectiegevallen gemeld.

Bij ruim 95.000 mensen in Nederland is het coronavirus vastgesteld. Het aantal bevestigde gevallen komt vermoedelijk later deze week boven de 100.000 uit.

"Nooit meer volledige lockdown in welzijnsvoorzieningen, nooit meer"

Hendrik Delaruelle, directeur van het Vlaams Welzijnsverbond, wil niet dat er in de Vlaamse welzijnsvoorzieningen nog een lockdown wordt ingevoerd zoals in het voorjaar.

"Nooit meer een volledige lockdown. Nooit meer. Bezoek en ambulante werking moeten mogelijk blijven. We kunnen ons zo'n volledige lockdown niet meer permitteren", zo zei Delaruelle maandag in de coronacommissie van het Vlaams Parlement.

Nadat de coronacommissie vorige week heeft ingezoomd op de impact van de coronacrisis op de sector van personen met een handicap, komen vandaag Hendrik Delaruelle van het Vlaams Welzijnsverbond, Kinderrechtencommissaris Caroline Vrijens en Tim Stroobants, directeur van het Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling aan bod.

Verplichte test voor Fransen die naar Italië willen

Iedereen die vanuit Parijs of andere delen van Frankrijk met hoge coronacijfers Italië wil binnenkomen, zal een verplichte test moeten ondergaan. Dat heeft de Italiaanse minister van Volksgezondheid Roberto Speranza maandag op Facebook aangekondigd.

"Italië doet het vandaag beter dan andere landen, maar een grote voorzichtigheid is vereist om de inspanningen die we tot nu toe gedaan hebben, niet in gevaar te brengen", aldus Speranza.

Lufthansa schrapt nog meer vliegtuigen en jobs

De Duitse luchtvaartgroep Lufthansa, waar Brussels Airlines deel van uitmaakt, moet de broeksriem nog verder aanspannen. Zeker 150 vliegtuigen van een vloot van 760 zullen niet meer de lucht in gaan.

Het aantal jobs dat bij de groep moet verdwijnen, zal hoger liggen dan de eerder aangekondigde 22.000. Dat heeft Lufthansa maandag bekendgemaakt. De groep verliest momenteel 500 miljoen euro per maand.

Lufthansa maakte maandag het derde pakket binnen zijn herstructureringsprogramma bekend. Dat start van de vaststelling dat de prognoses voor de passagiersverkeer de voorbije weken weer zijn verslechterd.

"Nu het einde van het zomerseizoen nadert, dalen het aantal passagiers en het aantal boekingen weer, nadat er in juli en augustus lichte tekenen van herstel waren", aldus de luchtvaartgroep.

Genk moet aantal fans in stadion halveren na overtreden coronaregels

Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) heeft de stadioncapaciteit van Genk met de helft gereduceerd na het wangedrag van enkele fans mogen er maar 2.500 supporters meer binnen voor het volgende thuisduel tegen KV Oostende.

Lees hier meer:

350 studenten Europacollege in Brugge in quarantaine

Vorige week testten 22 studenten van het Europacollege in Brugge positief op het coronavirus. Alle 350 studenten, verspreid over 7 studentenhuizen, zitten sinds dit weekend voor 2 weken in quarantaine. Alle lessen van het Europacollege verlopen momenteel online.

Lees hier meer:

Site “BE-READY” biedt voortaan ook info op kindermaat over het coronavirus

Het Nationaal Crisiscentrum heeft een nieuw initiatief opgestart om kinderen te informeren over de risico’s van het coronavirus. Al is “nieuw” niet meteen het juiste woord: het gaat om een toevoeging van een luik met informatie over het coronavirus aan de website “BE-READY”.

Op die website wordt aan kinderen uitgelegd wat ze moeten doen bij een noodsituatie. Dat kan gaan over een overstroming, een grote storm, een chemisch ongeval of een aanslag. Vanaf vandaag is er dus ook praktische informatie op terug te vinden over het coronavirus.

De informatie wordt aangeboden in de vorm van lespakketten voor leerkrachten uit het basisonderwijs. Voor de leerlingen zelf is er een spel dat ze kunnen downloaden, en waarin ze zich moeten inleven in verschillende noodsituaties. 

15 scoutsleiders zitten in quarantaine in parochiezaal: Kampenhout voorziet douche en wifi

Vijftien leden van de scoutsleiding van Nederokkerzeel zitten zeker tot vandaag in quarantaine in de parochiezaal van Kampenhout. Drie leiders raakten besmet met het coronavirus. Zij zitten thuis. Dat bevestigt burgemeester Kris Leaerts (Team Burgemeester).

De scoutsleiding van Nederokkerzeel, deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Kampenhout, was in het scoutslokaal samengekomen om de startdag voor te bereiden. "Op advies van eerstelijnszone BraViO hebben we vrijdagavond beslist om de groep samen te houden. Het gaat om 15 mensen", zegt Leaerts.

Zij werden ondergebracht in een naburige parochiezaal. "Daar is meer comfort, met het oog op de overnachtingen. Inmiddels hebben we een douchewagen laten aanrukken en is er wifi geïnstalleerd. De leiders beginnen vandaag aan een nieuw studiejaar en moeten de lessen digitaal kunnen volgen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Ondanks coronacrisis toch op Erasmus vertrekken? Sofie gaat met auto naar Italië

Sofie Camp uit Ulbeek-Wellen vertrok vanochtend om 8 uur met de wagen naar Noord-Italië, om er een klein halfjaar te verblijven als Erasmusstudent. Ondanks een aanhoudende coronacrisis, waagt Sofie zich dus toch aan de reis. “De school verzekert ons dat we op tijd worden teruggehaald”, vertelt ze in “Start Je Dag” op Radio 2 Limburg. 

Lees hier het hele verhaal:

Professor Meyfroidt (intensieve zorg): "Het kan ineens snel gaan”

"De stijging van het aantal ziekenhuisopnames lijkt traag te gaan, maar het geheugen van mensen is blijkbaar kort: we denken dat de aangroei constant zal zijn, maar ineens gaan de cijfers snel omhoog." Dat zei professor Intensieve Zorg Geert Meyfroidt (UZ Leuven) in "De ochtend" op Radio 1. Meyfroidt waarschuwt dan ook voor zo’n exponentiële stijging van de curve. "Nu hebben we nog de kans om er iets aan te doen, we moeten vermijden dat het echt de verkeerde kant uitgaat, er moet nú iets gebeuren."

In maart was iedereen mee. Nu is er veel polemiek, daar moeten we uit

De afgelopen week werden er elke dag gemiddeld 45 coronapatiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuizen, vorige week waren dat er nog 30 per dag.

Woensdag komt de Nationale Veiligheidsraad opnieuw samen om zich te buigen over de coronamaatregelen. De vorige Veiligheidsraad dateert van 20 augustus. Is dat te lang geleden? "Je kan je niet permitteren om een maand lang niet samen te komen en geen beslissingen te nemen", aldus Meyfroidt. "De timing van de maatregelen is belangrijker dan wat je doet."

Hoe moet het verder? Vindt Meyfroidt dat de maatregelen moeten verstrengd worden? "We moeten mensen duidelijk maken waar we aan werken, welk doel we hebben. In maart was iedereen mee, het was echt een collectief doel. Nu is er veel discussie en polemiek, daar moeten we uit, we moeten nadenken hoe we hier weer een positief project van kunnen maken waar we de hele bevolking in mee krijgen."

HERBELUISTER hier het gesprek met Geert Meyfroidt in "De ochtend":

Rector Sels: "Geen zorgen over wat er in auditoria gebeurt"

Heel wat universiteiten starten in code oranje, maar de VUB en de KU Leuven kiezen zeker een week voor code geel. "We moeten die nieuwe generatie studenten een goede introductie gunnen op de campus in al hun cursussen", luidt het.

Lees hier het volledige artikel:

Tot 1.400 testen per dag in nieuw COVID-centrum in Brussel

In Brussel opent op de Pachecolaan een nieuw COVID-testcentrum om de testcapaciteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest te verhogen. Er kunnen na de opstartfase tot 1.400 Brusselaars per dag terecht voor een coronatest.

Brusselaars kunnen er aankloppen als ze terugkeren uit een rode zone, als ze met vakantie willen vertrekken of als ze gecontacteerd zijn via Contact Tracing.

Huisartsen kunnen patiënten die lichte symptomen vertonen, doorverwijzen naar het testcentrum. Vanaf oktober zullen ook de patiënten van Kliniek Sint-Jan er worden getest.

Football news:

Carragher op Mourinho: ze zeiden dat zijn voetbal uit een ander tijdperk kwam. Als hij de Premier League zou winnen, zou het geweldig zijn. Voormalig Liverpool verdediger Jamie Carragher deelde zijn mening over Tottenham. Natuurlijk wil ik dat Liverpool de Premier League wint, maar als iemand anders het moet doen, heb ik liever dat Jose Mourinho wint. Hij heeft de laatste tijd veel problemen. Ze zeiden dat hij een man was van gisteren, dat zijn voetbal uit een ander tijdperk kwam. Ik wil dat hij weer wint en twee vingers geeft aan iedereen. Dat zou een geweldig verhaal zijn. Na wat hij in de loop van zijn carrière heeft bereikt, wordt hij nog steeds bekritiseerd voor de manier waarop hij soms mensen behandelde, dus het zou geweldig zijn als hij nu won, omdat hij in verschillende omstandigheden Carragher zei. Gary Neville: Mourinho geeft Tottenham het vertrouwen om de Premier League te winnen. Jose is alleen geïnteresseerd in winnen
Gennaro Gattuso: Napoli moet vooral lovend spelen om echte Sociedad te verslaan
Neymar werd vervangen in de 26e minuut van de wedstrijd tegen Istanbul door blessure. In de 26e minuut werd Neymar vervangen door de Parijse spits. In plaats daarvan nam Pablo Sarabia het veld in. De Braziliaan verwondde een spier in zijn linkerbeen. Neymar zat te huilen. In dit seizoen van de Ligue 1 speelde de Braziliaan 4 wedstrijden, waarbij hij 2 goals scoorde en 3 assists maakte
Juventus aandelen zijn vier keer gestegen in vijf jaar. Ronaldo-dit is slechts een van de redenen waarom wij met de openings makelaarte maken hebben
Mourinho geeft Tottenham het vertrouwen om de Premier League te winnen. Jose is alleen geïnteresseerd in het winnen van de voormalige Manchester United verdediger Gary Neville deelde zijn mening over Tottenham ' s kansen om het Engelse kampioenschap te winnen. Toen Kane zei dat Tottenham in staat was om iets speciaals te bereiken, had hij het niet over het winnen van de League Cup of de FA Cup. Hij had het over het winnen van de Premier League of een grote trofee in Europa. Ik denk niet dat ze de Premier League kunnen winnen. Maar vanwege Mourinho ' s aanwezigheid, zou je kunnen denken dat hij in staat is tot het ondenkbare. Ik had niet verwacht dat Tottenham zo veel geld zou uitgeven als deze zomer. Mourinho is de coach die geld kan komen vragen. Nu hebben spurs een team dat kan concurreren voor het kampioenschap. Ze hebben ongelooflijke spelers in de offensieve lijn, en het seizoen is vreemd, maar ik denk niet dat ze kunnen winnen het kampioenschap. Ze hebben het alleen nog niet eerder gedaan. Om Arsenal voor te zijn, Manchester United, Chelsea en de derde plaats zou een ongelooflijke prestatie zijn. Ik heb ze niet opgenomen in mijn top vier aan het begin van het seizoen, maar nu doe ik, ze hebben mijn gedachten aanzienlijk veranderd in de afgelopen weken. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Mourinho met Tottenham Hotspur de Premier League zal winnen. Ik denk niet dat het zal gebeuren, maar zijn aanwezigheid zal de spelers vertrouwen geven, want het enige wat Jose Interesseert is winnen. Hij zal hier alles voor doen, en dit is de mentaliteit die spelers nodig hebben zei Neville
Rivaldo: Ik ben niet zeker over Barcelona ' s kansen om de Champions League te winnen
Toni Kroos: er was altijd een feest in Bayern na een uitwedstrijd in de Champions League. Het was vervelend. Real Madrid middenvelder Toni Kroos sprak over de Bayern traditie. In Real Madrid kunt u meteen na de wedstrijden naar huis. Het was anders in München. Het was altijd pijnlijk. Er was altijd een feestje gepland na de uitwedstrijden in Bayern. Daarna wil je helemaal niets meer doen. Om eerlijk te zijn, het irriteerde me altijd een beetje. Ik ben erg blij met de manier waarop de dingen worden georganiseerd in Real Madrid zei Kroos op de einfach Mal Luppen podcast. De Duitser speelde van 2007 tot 2014 voor Bayern. Hij won de Champions League één keer met de Munich club