Belgium

Wereldprimeur in UZ Leuven: eerste succesvolle longtransplantatie met longen van ex-COVID-19-patiënt

In het UZ Leuven zijn artsen erin geslaagd een succesvolle longtransplantatie te doen met longen van iemand die drie maanden geleden nog besmet was met het coronavirus. Dat staat te lezen in het gerenommeerde medisch tijdschrift The Lancet Respiratory Medicine. Een wereldprimeur én meteen goed nieuws voor de transplantatieheelkunde.

Door de coronapandemie staat het gezondheidssysteem onder druk, waaronder ook de transplantatiegeneeskunde. Door het besmettingsrisico dat COVID-19 met zich meebrengt, zullen in de toekomst meer orgaandonoren een infectie hebben doorgemaakt. Transplantatieartsen stellen zich bij deze ontwikkeling twee belangrijke vragen: beschadigt COVID-19 de longen niet in die mate, dat ze niet meer geschikt zijn voor transplantatie? En wat is het risico dat het virus overgedragen wordt van de orgaandonor naar de orgaanontvanger?

Screening is essentieel

De recente longtransplantatie in UZ Leuven biedt een eerste geruststellend antwoord op de vraag of organen van patiënten na COVID-19 nog in aanmerking komen voor transplantatie. De longen van de overleden orgaandonor werden, zoals voor elke transplantatie, grondig gescreend om te beoordelen of ze voor transplantatie in aanmerking kwamen.

Op het moment van de transplantatie, testte de donor negatief op het coronavirus. Wel vonden de artsen antilichamen tegen het virus. Daardoor konden ze besluiten dat de vrouw wel degelijk besmet was geweest. Ondanks die besmetting, was de longfunctie van de orgaandonor  heel goed en een CT-scan vertoonde geen tekens van longbeschadiging. De betrokken chirurgen, longartsen en virologen besloten dan ook dat het risico voor de ontvanger van deze longen minimaal was. Nog langer op de wachtlijst blijven staan zou een veel groter risico vormen.

De betrokken artsen benadrukken dat de mogelijheid tot snelle en accurate testen ook voor dit deel van de geneeskunde cruciaal zijn.

Operatie succesvol

Het besmettingsgevaar is een tweede belangrijke vraag die tot nu toe onbeantwoord bleef.  De vraag is des te belangrijker omdat bij patiënten die een orgaantransplantatie ondergaan het immuunsysteem tijdelijk wordt onderdrukt zodat de ontvanger het donororgaan niet zou afstoten.  Daardoor is het lichaam dus extra vatbaar voor infecties.

Longtransplantatiearts Laurens Ceulemans: “De transplantatie is vlot verlopen en de ontvanger van de longen testte achteraf negatief op het coronavirus. Er waren geen complicaties en na een maand kon de patiënt in goede gezondheid het ziekenhuis verlaten. Drie maanden na de operatie stelt de patiënt het uitstekend: de longfunctie is excellent en de CT-scan vertoont geen longafwijkingen.”

Drie maanden na de operatie stelt de patiënt het uitstekend: de longfunctie is excellent en de CT-scan vertoont geen longafwijkingen.

Goed nieuws voor de transplantatieheelkunde

"De succesvolle ingreep toont aan dat goed geselecteerde longen na een infectie veilig kunnen worden getransplanteerd. Daarnaast is het hoopgevend dat, in barre COVID-19-tijden, longen voldoende kunnen herstellen om zelfs voor een transplantatie in aanmerking te komen en zo een andere patiënt een tweede leven te schenken. "

Één van de grote vragen blijft wat de effecten van COVID-19 op lange termijn zijn. Het blijft dus wachten op de langetermijnresultaten van de transplantatie.  Daarom hoopt het UZ Leuven dat ook andere (internationale) longartsen hun bevindingen zoveel mogelijk delen. "We doen een oproep aan andere transplantatieteams om ook hun bevindingen met orgaantransplantaties van ex-COVID-19-patiënten te delen", besluit Ceulemans.

Football news:

Attletico miste een schot van Eibar Dmitrovich vanaf de strafplaats. De doelman Marko Dmitrovic, die een straf veranderde, maakte in de 12e minuut een goal-keeper Marko Dmitrovic. Hij werd de eerste keeper sinds 2011 die scoorde in La Liga. Daarna volgde hij Daniel Aranzubia op in de Deportivo. Het was ook de eerste keer sinds 2002 dat een doelpunt werd gescoord door een doelman van de penalty spot. De laatste keer dat Nacho Gonzalez, de keeper van Las Palmas op dat moment, scoorde vanaf een punt in de Spaanse top league. In de geschiedenis van La Liga slaagden slechts zes goal Keepers erin om het doel van de tegenstander te raken voor de huidige wedstrijd
Barcelona is veel beter dan Real Madrid. Onze stijl van spelen hangt niet af van transfers. De presidentskandidaat van blaugrany de Freixo over de rivaliteit
Pogba speelde in de schaduw van Bruno in 2020, en het heeft zijn ego getemperd. Het doet me denken aan het Juve Tijdperk. Ex-Manchester United speler Parker over de middenvelder
Valencia maakte de slechtste eerste ronde in La Liga in 38 jaar en scoorde 20 punten in 19 wedstrijden. Valencia speelde alle wedstrijden in de eerste ronde van La Liga
Diogo Dalat: Zlatan is erg veeleisend. En Hij wekt vertrouwen wanneer hij dat nodig acht. AC Milan verdediger Diogo Dalot, wiens rechten tot Manchester United behoren, deelde zijn mening over striker Zlatan Ibrahimovic. Ibrahimovic is erg veeleisend. Hij is altijd een van de eersten die op het trainingsveld aankomen. Zulke dingen helpen ons te beseffen dat we misschien net zo goed moeten zijn als hij. Want als je net zoveel wilt winnen als hij, moet je het voor een lange tijd doen
Barcelona is woedend over PSG ' s publieke Interesse in Messi. Pochettino en Leonardo spraken over de spits
Udinese, Athletic en Benevento zijn allemaal in de strijd voor Napoli ' s Lorente striker