Belgium

Welke sociale contacten mogen vanaf maandag? En mag u dan knuffelen?

Vanaf maandag wordt onze "sociale bubbel" van mensen met wie we nauwer contact mogen hebben fors uitgebreid. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Binnen die bubbel hoef je geen fysieke afstand te houden. Al is het nog altijd niet aangeraden om binnen die bubbel zomaar iedereen een kus of een knuffel te geven.

Onze "sociale bubbel", het is in deze coronacrisis een echt begrip geworden. Sinds moederdag mogen we thuis met ons huishouden vier vrienden ontvangen. Dat moeten steeds dezelfde mensen zijn die dan samen een groep of bubbel vormen waar eigenlijk niemand anders meer aan mag toegevoegd worden.

Die "bubbel van vier" wordt nu fors uitgebreid. Vanaf maandag zal iedereen individueel elke week met tien personen mogen afspreken. "Het is een individueel recht, uw persoonlijke uitgebreide bubbel", formuleerde premier Sophie Wilmès (MR) het.

Elke week mogen dat ook tien andere mensen zijn, wat ons een pak meer vrijheid geeft. "Maar het maximum van tien per week zorgt er wel voor dat sociale contacten nog beperkt blijven waardoor het makkelijker is om na te gaan met wie u in contact bent geweest mocht u besmet zijn geraakt."

Bekijk de toelichting van premier Sophie Wilmès en lees verder onder de video:

Een kus of een knuffel?

Wat dan met de "social distancing", het principe van afstand houden tussen de mensen? "Die regel zal niet gelden voor uw uitgebreide sociale bubbel", verklaarde premier Wilmès. "Samen iets gaan eten of mensen thuis uitnodigen... Daar is het heel moeilijk om social distancing te behouden."

"Maar probeer uw vrienden niet te kussen of te groeten van te dichtbij", voegde Wilmès daar aan toe. "Al is er natuurlijk een zone van begrip, want we willen graag meer mensen kunnen zien in meer gezellige omstandigheden." Een "zone van begrip" dus. Hoe moeten we dat begrijpen? "Laat ons zeggen: de mensen die je normaal knuffelt, knuffel die dan  gewoon", aldus viroloog Marc Van Ranst.

In elk geval rekent de overheid op "gezond verstand" bij de mensen om de sociale contacten relatief beperkt te houden. Het blijft ook belangrijk om zoveel mogelijk buiten af te spreken, en wanneer dat niet kan de woning goed te ventileren. 

Bekijk de toelichting van viroloog Marc Van Ranst:

Football news:

Setien ' s toekomst in Barca wordt bedreigd. De spelers steunen het niet
Ronaldo en Messi ontspannen nooit. Hoe meer je wint, hoe meer je wilt doorgaan
Conte op kritiek: val Mij aan, niet de club of mijn spelers. Er zijn mensen die het glas half leeg willen zien
Ancelotti op Everton: we willen ons graag kwalificeren voor de Europa League
Christophe Dugarry: Setien is gewoon incompetent. Ik weet zeker dat hij niets tegen Griezmann heeft
Sane ging naar Manchester City vanwege Guardiola, en nu gaat hij naar Bayern vanwege hem. Waarom?
Sancho heeft besloten te vertrekken, waarom zou hij terugkomen? Hij wilde niet in de stad zijn