Belgium

Vuurdoop voor SP.A-voorzitter Conner Rousseau op ledencongres, dat  beslist of hij in parlement blijft

Vandaag zal de nieuwe SP.A-voorzitter Conner Rousseau de leden van de partij voor het eerst als voorzitter toespreken tijdens een congres in Brussel. Voordien volgt al een belangrijke stemming voor Rousseau: de leden moeten uitmaken of hij Vlaams parlementslid mag blijven nu hij ook voorzitter is, en dus een uitzondering krijgt op het "cumulverbod" binnen de partij. 

Rousseau werd samen met zijn running mate Funda Oru iets meer dan een maand geleden verkozen tot het nieuwe voorzittersduo bij de Vlaamse socialisten. Ze haalden het afgetekend van de andere duo's. Rousseau volgde John Crombez op, die geen kandidaat meer was voor een nieuwe termijn.

Op de partijbijeenkomst in het congrescentrum The Egg in Brussel zal Rousseau de SP.A-leden vanmiddag voor het eerst toespreken als voorzitter. "Ik heb mijn speech van 23 bladzijden volledig uit het hoofd geleerd, zonder spiekbriefjes of prompters", zegt Rousseau vandaag in Het Laatste Nieuws. 

Rousseau valt op door zijn communicatiestijl, vaak via social media en doorspekt met jongerentaal. Rousseau valt op door zijn communicatiestijl, vaak via social media en doorspekt met jongerentaal.

Cumulverbod

De jonge Oost-Vlaming (27) is een nieuw gezicht in de Wetstraat. Bij de verkiezingen van 26 mei raakte hij als onbekende lijsttrekker verkozen in het Vlaams Parlement, waar hij meteen fractieleider werd. Probleem is dat Rousseau volgens de partijregels zijn zitje daar zou moeten afstaan.

Dat komt omdat bij de SP.A een zogenoemd "cumulverbod" geldt: schepenen of burgemeesters mogen hun mandaat niet combineren met een zitje in het parlement (al is er een uitzondering voor kleine gemeenten). Dat verbod geldt ook voor de voorzitter. Volgens de regels zou Rousseau zijn zitje dus moeten afstaan.

Het congres moet nu bepalen of Rousseau een uitzondering krijgt. De voltallige Vlaamse fractie zou er op aandringen dat de voorzitter parlementslid mag blijven. Het fractieleiderschap zou wel bij iemand anders terecht komen. Rousseau zelf heeft zich al die tijd afzijdig gehouden in het debat. 

Sneakers

Na de stemming zal Rousseau het woord richten tot de leden. "Tijd voor iets nieuws, tijd voor iets positiefs", is de slogan van de speech. Afgelopen week viel Rousseau al op door op zijn sneakers naar het Paleis te trekken voor een audiëntie met de koning. (Overigens, die deed zijn moeder hem cadeau, vertelt hij in Het Laatste Nieuws.)

Vandaag luidt de vraag vooral of hij die blitse stijl ook kan vertalen in een vernieuwend inhoudelijk verhaal voor de socialisten, die bij de verkiezingen in mei naar een dieptepunt zakten. 

Afgelopen week viel Rousseau al op door op zijn sneakers naar het Paleis te trekken. Vandaag luidt de vraag vooral of hij die blitse stijl ook kan vertalen in een vernieuwend inhoudelijk verhaal. Afgelopen week viel Rousseau al op door op zijn sneakers naar het Paleis te trekken. Vandaag luidt de vraag vooral of hij die blitse stijl ook kan vertalen in een vernieuwend inhoudelijk verhaal.

Football news:

Milan is geïnteresseerd in Torreira. Arsenal is klaar om de middenvelder te verkopen
Mensen hebben geen idee wat er echt aan de hand is met een van de beste spelers van onze tijd
Lionel Messi: Aduriz zal gemist worden door iedereen in La Liga. Hij is een bommenrichter
Shakespeare werd assistent coach in Aston Villa
In Engeland kan het stadion gesloten worden voor toeschouwers voor racisme. Spelers zullen worden gediskwalificeerd voor 6-12 wedstrijden voor discriminatie
Hans-Dieter flick: ik begrijp het als Tiago in de Premier League wil spelen
Ik dacht niet dat de match met Napoli mijn laatste leider van Barca kon zijn