Belgium

VS-president Donald Trump ondertekent decreet dat sociale media aan banden moet leggen

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

In de Verenigde Staten heeft president Donald Trump een presidentieel decreet ondertekend dat "misbruik" door sociale media moet inperken. Trump zit de voorbije dagen op ramkoers met het bedrijf Twitter, dat hij verwijt bevoordeeld tegenover hem en conservatief Amerika te staan. Nochtans is Trump een groot gebruiker van Twitter.

Met het decreet beveelt Trump zijn administratie om een wet uit de jaren 90 aan te passen. Het gaat om Section 230 die onder meer internetbedrijven niet aansprakelijk stelt voor wat hun gebruikers op die platformen publiceren. Ook zou de federale overheid niet langer adverteren op sociale media die kritisch berichten over Trump. In de aanloop naar het decreet zijn de aandelen van onder meer Twitter en Facebook gedaald op de beurs.

Trump beschuldigt er de socialemediabedrijven van dat ze conservatief Amerika en hem in het bijzonder viseren of negeren, zeker in de aanloop naar de verkiezingen later op het jaar. Hij is vooral woedend omdat Twitter enkele dagen geleden aan sommige tweets van Trump een label factcheck met links naar betrouwbare media heeft toegevoegd, wat zou aanduiden dat wat de president rondtweet niet klopt met de werkelijkheid. Twitter doet dat sinds kort overigens ook met andere twitteraars. 

De president had daarop aangekondigd dat hij die internetbedrijven zou bestraffen en dat doet hij nu via het decreet. Een "executive order" of presidentieel decreet laat Trump toe de administratie richtlijnen op te leggen zonder dat het Congres daar een zeg in heeft. Wel kan dat decreet door rechtbanken ongedaan worden gemaakt. Trump bediende zich vooral in het begin van zijn ambtsperiode erg vaak van decreten, ook al werden die vaak met succes juridisch geneutraliseerd.

En wat nu met sociale media?

Ook nu zal de president wellicht veel storm en kritiek oogsten. Critici zullen het decreet voorstellen als een aanval op de vrijheid van meningsuiting en vrijheid van pers, twee essentiële pilaren van een democratisch model. (Lees verder onder de foto).

AFP or licensors

Professor Grondwettelijk Recht van de universiteit van Yale Jack Balkin verklaarde aan het persbureau Reuters dat het decreet juridisch moeilijk hard te maken is. Volgens hem gaat het om een poging tot intimidatie van internetbedrijven om niet te doen wat Twitter heeft gedaan. Hij ziet er niet veel meer in dan "smoke and mirrors", bedoeld om de aanhangers van Trump te laten geloven dat er iets gerealiseerd is terwijl dat niet zo is. 

We zullen blijven wijzen op incorrecte en omstreden informatie over verkiezingen en dat wereldwijd

Toch is er de voorbije jaren in brede kringen kritiek gekomen op sociale media. Zo zouden Twitter en Facebook weinig of niets ondernomen hebben om misleidende informatie, haatcampagnes en soms ronduit aansporingen tot geweld zoals tegen de Rohingya-minderheid in Myanmar tegen te houden. In het Amerikaanse Congres werkt een aantal parlementsleden overigens aan een aanpassing van de wet op internetbedrijven om dat soort misbruiken aan te pakken. 

Ik vind niet dat Facebook de scheidsrechter moet zijn over wat mensen op sociale media beweren

Het is een wankel evenwicht tussen het verspreiden van valse informatie en vrijheid van pers en meningsuiting. Dat laatste is in de VS gegarandeerd in het eerste amendement op de grondwet, maar gaat terug tot het proces van de krantenuitgever John Peter Zenger in New York in 1734. Die werd toen door een jury vrijgesproken van smaad aan de koninklijke gouverneur omdat de beschuldigingen in zijn krant over wanbeleid van de gouverneur op feiten waren gebaseerd. 

Football news:

Film over Lewandowski en de Gouden Bal: waarom niet? Hij legde de fundamenten
Jurgen Klopp: mijn twee belangrijkste Champions League favorieten zijn Bayern en Manchester City
Cherysjev maakte voor het eerst sinds September een assist in La Liga
Muller van de overwinning in de Duitse beker: een beetje een triest moment. Er waren geen fans in deze finale
Lampard op 3-0 met Watford: een droge overwinning thuis, drie goals gescoord-Chelsea speelde zeer goed
Chelsea had deze overwinning nodig. We zijn ervan overtuigd dat we in de top 4 kunnen komen
Rebic scoorde 9 doelpunten voor Milaan in 11 wedstrijden van de Serie A