Belgium

Vrouwen scoren beter bij theoretisch rijexamen, mannen bij praktijkexamen

Vorig jaar slaagden 44,5 procent van de vrouwen in hun theoretisch rijexamen tegen 36 procent van de mannen. Bij het praktijkexamen doen de mannen het dan weer iets beter dan de vrouwen (53 tegen 50 procent)

Dat blijkt uit het antwoord van minister van Mobiliteit Lydia Peeters op een vraag van Bart Claes (Vlaams Belang). Uit de cijfers blijkt ook dat in 2019 liefst 1.729 kandidaat-chauffeurs meer dan tien pogingen nodig hadden om voor het theoretische examen te slagen en 33 voor het praktijkexamen.

Opmerkelijk is dat de slaagkansen van de mannen bij het theoretische rijexamen de afgelopen drie jaar gedaald is met nagenoeg 5 procent, terwijl het cijfer bij de vrouwen constant blijft.

Nog merkwaardig is dat hoe ouder de kandidaat is, hoe kleiner zijn of haar kansen zijn om te slagen, vooral bij het theoretisch examen. Kandidaten jonger dan 20 jaar slagen in 55 procent van de gevallen voor het theoretisch examen. Bij de 30- tot 39-jarigen is dat nog 20 procent en bij de 40-plussers nog nauwelijks 17 procent. Ook bij het praktijkexamen lijkt de leeftijd in het nadeel van de kandidaat te spelen. Van de jongeren onder de 20 slaagt nagenoeg 59 procent, terwijl de slaagkansen van de 40-plussers onder de 40 procent zakken.

Vorig jaar slaagden 39.500 kandidaten van de eerste maal in het theoretisch examen. 17.300 kandidaten hadden twee pogingen nodig, 6.350 drie en toch nog een kleine 500 maar liefst acht pogingen. 1.729 volhouders hadden tien of meer pogingen nodig om te slagen voor de theorie. Voor de praktische proef hadden 29.300 kandidaten slechts één poging nodig, 15.800 twee pogingen en nog 1.000 vijf pogingen. 33 kandidaten legden hun praktijkproef meer dan tien keer af vooraleer ze naar huis konden met een rijbewijs.

Football news:

Ik zoek kaartjes voor Lisbon. Van de 10e tot de 24e. Retweet als je kunt helpen
Pep Guardiola: Gabriel is de beste speler van wedstrijden met Real Madrid
Drie helden van Lyon in de wedstrijd met Juve – onder hen de verdediger, die de fans reed in de herfst
Manchester City en Lyon ontmoeten elkaar in de 1/4 finale van de Champions League op 15 augustus in Jose Alvalade
Foto van Pep en Zizou-gewoon een cadeau voor Showsportgebruikers
Ronaldo werd zo vroeg uit de Champions League gehaald voor de eerste keer in 10 jaar, hoewel hij heel hard probeerde-in de Play-offs voor Juve, alleen hij scoort
Juventus passeren is een prestatie. De meest aangename nederlaag in mijn carrière