Belgium

Vrijgelaten betogers in Wit-Rusland vertellen over foltering en tonen hun verwondingen

De emoties laaiden hoog op toen de eerste gevangenen vrijkwamen.

De emoties laaiden hoog op toen de eerste gevangenen vrijkwamen. Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

In de republiek Wit-Rusland zijn duizend mensen vrijgelaten die de voorbije dagen waren opgepakt tijdens volksprotest. Ze vertellen over mishandelingen en folteringen tijdens hun gevangenschap en laten de pers ook hun verwondingen zien. Opvallend is dat het regime na de aanvankelijk brute repressie nu een meer verzoenende toon aanslaat.

In totaal zijn er de voorbije dagen 6.700 mensen opgepakt. Daarvan zijn er nu duizend vrijgelaten en vandaag zouden de meeste overigen ook vrijkomen, aldus de regering.

De gevangenissen zijn folterkamers geworden waar gedetineerden in het vuil moeten liggen terwijl ze worden geslagen

Veel vrijgelaten gevangenen maken op sociale media en in de pers melding van mishandelingen tijdens hun opsluiting. Ze vertonen kneuzingen en zwellingen op hun ledematen en rug die volgens hen door de politie zijn toegebracht met stokslagen. 

Volgens de mensenrechtenorganisatie Amnesty International moesten sommige gevangenen de hele nacht rechtstaan of in het vuil gaan liggen waar ze door de agenten geslagen werden. Anderen werden uitgekleed, geslagen en bedreigd met verkrachting. Een journalist van de Britse omroep BBC heeft een audio verspreid met kreten die te horen waren tot buiten een gevangenis in de hoofdstad Minsk. 

Bij de protesten zijn twee doden gevallen. Een van hen is overleden in gevangenschap. Het protest brak uit na de presidentsverkiezingen van zondag waarbij president Aleksander Loekasjenko met een "grote meerderheid" herkozen werd. Volgens veel Wit-Russen is er op grote schaal geknoeid met de stembrieven.

Bindt het regime nu wat in?

Het is opvallend dat de opgepakte betogers nu zo snel worden vrijgelaten. Volgens Senaatsvoorzitter Natalia Kochanova heeft president Loekasjenko nu zelf een onderzoek bevolen naar de massale arrestaties. De minister van Binnenlandse Zaken Joeri Karajev zegt dat hij de verantwoordelijkheid op zich neemt en zich verontschuldigt tegenover mensen die "tijdens de protesten gewond zijn geraakt".

Het regime in Minsk geeft daarom nog niet toe dat mensen in gevangenschap mishandeld zijn, maar slaat duidelijk een andere toon aan dan de voorbije dagen toen de oproerpolitie bijzonder hard te keer ging. 

Mogelijk heeft dat te maken met de groeiende kritiek op de harde aanpak in Wit-Rusland. Vandaag steken de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie de koppen bijeen over een aantal kwesties, waaronder Libanon en de spanningen tussen Griekenland en Turkije, maar ook de verkiezingen en het geweld in Wit-Rusland. Mogelijk komt het tot nieuwe EU-sancties tegen Wit-Rusland. De Baltische republieken Estland, Litouwen en Letland zijn erg kritisch, maar ook Tsjechië eist dat de verkiezingen worden overgedaan en onder toezicht van buitenlandse waarnemers.

Football news:

Barcelona 's Interesse in Isak nam toe na Koeman' s benoeming. Larsson heeft een hoge dunk van de speler (Mundo Sebortivo)
Manuel Pellegrini: als je tegen Real Madrid en var speelt, is het te veel
PSV en Porto zijn geïnteresseerd in Barcelona middenvelder PUC. Volgens Mundo Deportivo willen PSV en Porto de club niet verlaten. De speler zelf is van plan om in de club te blijven en te vechten voor een plaats in het team. Puig heeft onlangs de Catalaanse directie op de hoogte gebracht van zijn onwil om Barca te verlaten, ondanks het feit dat hoofdcoach Ronald Koeman hem adviseerde om te vertrekken in bruikleen. De statistieken van de 21-jarige Spanjaard zijn hier te vinden
Puyol over Barcelona: als we het kampioenschap willen winnen, moeten we zeer goed presteren
Schalke heeft Wagner ontslagen. Het team heeft de Bundesliga niet meer gewonnen sinds januari
Iacini op 3:4 met Inter: zelfs een gelijkspel zou een oneerlijk resultaat, gezien hoeveel kansen Fiorentina maakte
Ramos Pro 3:2 met Betis: de scheidsrechter deed zijn best en deed niets met opzet