Belgium

Vrienden en familie nemen afscheid van Ilse Uyttersprot: “Verlies is onherstelbaar”

In het Oost-Vlaamse Moorsel is vrijdagmorgen het afscheid, in besloten kring, gestart van Ilse Uyttersprot, de oud-burgemeester van Aalst die vorige week gedood werd door haar partner. “Het verlies van Ilse is onherstelbaar”, zei voormalig CD&V-premier Yves Leterme, die als eerste aan het woord kwam. De begrafenis gebeurt in intieme kring.

LEES OOK. Het Aalst van Ilse Uyttersprot: “Ze leeft verder in alles wat ze voor haar stad heeft gedaan”

De begrafenis startte om 11 uur in de dorpskerk van Moorsel, een deelgemeente van Aalst, waar Uyttersprot nog schepen was voor CD&V. In de kerk zelf mogen een honderdtal personen aanwezig zijn en buiten mag geen volk verzamelen wegens de coronamaatregelen.

Leterme kwam na de pastoor als eerste aan het woord. “Wij betuigen u ons diep respect en medevoelen bij het verlies van uw moeder, uw dochter”, zei hij aan de nabestaanden. “Wij betuigen respect en dankbaarheid ten aanzien van een gewezen collega, een goede medestander. In persoonlijke naam en in naam van collega’s, in naam van zovelen in de politiek en het bestuur over de partijgrenzen heen, die het geluk hadden om Ilse te kennen en met haar samen te werken. Het verlies van Ilse is onherstelbaar, en dat snijdt diep in de samenleving. Het ligt immers niet in de gangbare zin van het leven dat een moeder haar dochter moet begraven en dat zonen hun moeder op zo jonge leeftijd verliezen. Daarom, maar vooral ook om wie Ilse was, is het meeleven in deze stad en streek en tot ver daarbuiten in ons land, zo intens en talrijk.”

Voormalig CD&V-schepen van Aalst Bart Van Lysebeth, die met Uyttersprot samenwerkte toen ze burgemeester was, omschreef haar als “authentiek en uniek in haar politieke actie”. Op het Aalsterse politieke toneel “is het er helaas niet altijd even proper aan toe gegaan”, zei Van Lysebeth, die verwees naar het “afnemen van haar bevoegdheden en haar kabinetsmedewerkers”. De huidige burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) en de andere leden van het Aalsterse college waren niet uitgenodigd op de plechtigheid.

Van Lysebeth maakte de vergelijking met Jeanne d’Arc. “Zoals Jeanne d’Arc Frankrijk weer groot maakte, zo heeft Ilse Aalst bestormd, veranderd en op de kaart gezet. Beiden als bescheiden meisjes van het platteland, vochten ze voor meer rechtvaardigheid en vrouwelijkheid in een ruwe verstarde mannenwereld. Beiden vermoord, Jeanne D’Arc op de brandstapel, Ilse op het aambeeld van partnergeweld. Beiden ook onnoemelijk gedragen en begrepen door het gewone volk.”

Football news:

Barcelona 's Interesse in Isak nam toe na Koeman' s benoeming. Larsson heeft een hoge dunk van de speler (Mundo Sebortivo)
Manuel Pellegrini: als je tegen Real Madrid en var speelt, is het te veel
PSV en Porto zijn geïnteresseerd in Barcelona middenvelder PUC. Volgens Mundo Deportivo willen PSV en Porto de club niet verlaten. De speler zelf is van plan om in de club te blijven en te vechten voor een plaats in het team. Puig heeft onlangs de Catalaanse directie op de hoogte gebracht van zijn onwil om Barca te verlaten, ondanks het feit dat hoofdcoach Ronald Koeman hem adviseerde om te vertrekken in bruikleen. De statistieken van de 21-jarige Spanjaard zijn hier te vinden
Puyol over Barcelona: als we het kampioenschap willen winnen, moeten we zeer goed presteren
Schalke heeft Wagner ontslagen. Het team heeft de Bundesliga niet meer gewonnen sinds januari
Iacini op 3:4 met Inter: zelfs een gelijkspel zou een oneerlijk resultaat, gezien hoeveel kansen Fiorentina maakte
Ramos Pro 3:2 met Betis: de scheidsrechter deed zijn best en deed niets met opzet