Belgium

Voorouder potvis zag er heel anders uit: "Extreem lange snuit om kleine, vinnige prooien mee te vangen"

Foto van een huidige potvis

Foto van een huidige potvis © 2011 James R.D. Scott

Wetenschappers hebben één van de oudste potvissen ooit beschreven, aan de hand van opgravingen enkele jaren geleden. Het dier leefde zo'n 18 miljoen jaar geleden in de Stille Oceaan, in de buurt van waar nu Peru is, en moet er heel anders hebben uitgezien dan de potvis vandaag. Deze voorouder was veel kleiner en had een extreem lange snuit met smalle, gepunte tanden.

Het Pisco-bekken in Peru: het is één van de belangrijkste vindplaatsen van fossielen van walvissen wereldwijd. Door erosie komen er heel wat van de fossielen bloot te liggen. In 2016 werden hier een schedel, gehoorbeenderen, kaakbenen, wervels, borstbeen en ribben opgegraven van één van de oudste potvissen ooit: de Rhaphicetus valenciae.

Doordat de fossielen uitstekend bewaard zijn gebleven, hebben paleontologen (wetenschappers die fossielen of sporen van organismen bestuderen, red.) nu een beschrijving kunnen maken van hoe de diersoort er moet hebben uitgezien. En die verschilt behoorlijk van de soorten die vandaag nog leven.

Andere jachttechniek

De Rhaphicetus valenciae was tussen 4,7 en 5,7 meter lang. Dat is drie keer kleiner dan de potvis vandaag. "Wat ons meteen opviel, is de extreem lange en smalle snuit", zegt paleontoloog Olivier Lambert van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN), dat heeft meegewerkt aan het onderzoek. "Potvissen vandaag hebben een brede snuit".

Reconstructie van de kop van één van de oudste potvissoorten, met opvallend lange snuit (Foto: KBIN)

Reconstructie van de kop van één van de oudste potvissoorten, met opvallend lange snuit (Foto: KBIN)

En er zijn nog meer verschillen. Deze uitgestorven soort had smalle gepunte tanden in zowel boven- als onderkaak, terwijl bij de potvissoorten van vandaag de bovenste tanden zijn verdwenen.

"We vermoeden dat het dier daarmee in ondiepe wateren joeg op relatief kleine en vinnige prooien. Om ze met de smalle punttandjes naar binnen te spelen en relatief intact door te slikken", zegt Lambert. "In tegenstelling tot de levende potvissoorten. Zij 'zuigvoeden' zich op grote diepte met inktvissen."

De manier van jagen verschilt ook met die van latere, uitgestorven potvissen. "Zoals Livyatan melvillei bijvoorbeeld, een superroofdier ontdekt in jongere lagen van dezelfde Peruviaanse woestijn, dat met joekels van tanden op grote prooien zoals walvissen joeg", zegt het KBIN.

"Deze vondst geeft ons een mooie inkijk in het evolutionaire begin van deze fascinerende familie", besluit Lambert.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Systematic Palaeontology.

De schedel van Rhaphicetus (rug- en zijaanzicht). (Foto: KBIN)

De schedel van Rhaphicetus (rug- en zijaanzicht). (Foto: KBIN)

Football news:

Naumov over de nederlagen van Zenit, Loko en Krasnodar in de RPL na de Champions League: gebrek aan professionaliteit in de spelers en het vermogen van de coaches
Ronaldo heeft het coronavirus Protocol geschonden. Er is een onderzoek gaande. Na het vertrek van de Italiaanse sportminister Vincenzo Spadafora uit Turijn (4) bekritiseerde de Italiaanse sportminister Juventus forward Cristiano Ronaldo, bij wie het coronavirus werd gediagnosticeerd. De functionaris is van mening dat de speler begin oktober niet naar de plaats van het Portugese nationale team had mogen vertrekken, waar hij COVID-19 bleek te hebben. Volgens Spadafora had Ronaldo in Turijn geïsoleerd moeten blijven. Door Turijn te verlaten, schond Ronaldo het [coronavirus] Protocol. Er is een onderzoek over deze kwestie, er wordt bewijsmateriaal verzameld Spadafora zei op de RAI. Ronaldo testte opnieuw positief op het coronavirus. Om Barca te spelen, heb je een negatief nodig op dinsdag
Sportdirecteur van Khimki ongeveer 2:0 met Rostov: we hebben bewezen dat we een team zijn en kunnen winnen op de weg
Jaka versloeg Arsenal en Leicester creëerde niets anders dan het doel. We zullen proberen punten uit Manchester United te halen.We hadden een grote kans om de tafel op te gaan, we wilden winnen, maar uiteindelijk verloren we. Leicester creëerde niets anders dan een doel, en we hadden kansen in de eerste helft, het is moeilijk om direct na de wedstrijd te beoordelen..
Pirlo about 1:1 met Verona: Juve heeft geen klap in het gezicht nodig om wakker te worden en intens te spelen
Everton en Liverpool in de top 2 aan het einde van de ronde in de Premier League voor het eerst in 27 jaar
Ik weet niet waarom ons doel werd geannuleerd. Het is moeilijk om ruimte te creëren als 10 mensen achter de ballijn zitten