Belgium

Vlaming getuigt over enorme stroompanne bij 50 miljoen mensen in Argentinië en Uruguay: "Dit is ongezien"

Door een enorme stroompanne zitten meer dan 50 miljoen mensen in Argentinië en Uruguay al uren zonder elektriciteit. Vlaming Patrick Bollen is een van hen. "Stroompannes komen hier veel vaker voor, maar dit is echt ongezien", vertelt hij vanuit Buenos Aires aan onze redactie.

Het is een donkere zondag in Argentinië, Uruguay en grote delen van Brazilië en Paraguay. Niet alleen door het regenachtige weer, maar vooral door de stroompanne die er al urenlang duurt. Sinds deze ochtend, 7.07 uur om precies te zijn, zitten meer dan 50 miljoen mensen er zonder elektriciteit. Het gevolg: geen treinverkeer, geen werkende verkeerslichten,... 

Voor de exacte oorzaak tasten ze voorlopig in het duister, maar volgens de eerste berichten ligt het probleem bij een "grote fout" in het Argentijnse koppelingssysteem. Dat vertaalt zich in een massale elektriciteitspanne in het land én de buurlanden. 

Opvallend stil 

De inwoners kunnen intussen enkel afwachten, mogelijk nog uren. Dat bevestigt ook Patrick Bollen. Hij woont al vijf jaar in Asuncion in Paraguay, maar verblijft momenteel in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires voor zijn werk. Chaos is er niet, opvallende stilte wel. 

"Het is hier een regenachtige Vaderdag vandaag", zegt Patrick Bollen telefonisch aan onze redactie. "Je ziet hier en daar wel een auto rijden, maar dat is het ook. De verkeerslichten werken niet. Maar chaos? Nee, daar is hier geen sprake van. Het is hier Zuid-Amerika, hier zijn ze wel wat gewoon." 

Ongezien

In de hoofdstad lijkt alles wel mee te vallen. In ziekenhuizen is er geen probleem, want die werken nu met eigen generatoren. Hetzelfde geldt voor de grote flatgebouwen. "Maar hoe de situatie in het centrum is, in de 'boerenbuiten' zoals we zeggen, dat is nog maar de vraag. Daar zal het openbare leven waarschijnlijk veel moeilijker verlopen." 

Anders dan in België, en bij uitbreiding Europa, zijn stroompannes wel vrij courant in Zuid-Amerika. "Het gebeurt wel vijf à tien keer per jaar", zegt Patrick Bollen. "Zeker tijdens de zomer durft de elektriciteit in stadswijken wel eens een paar uur uit te vallen door overmatig gebruik van airco's. Maar dit, nee, dit hebben we nog nooit gezien. Een stroompanne op zo'n grote schaal is zeer uitzonderlijk." 

Hoe lang nog? 

Wanneer de situatie zal normaliseren, is nog niet duidelijk. In sommige gebieden komt de elektriciteit stilaan terug, maar het kan nog uren duren vooraleer dat overal het geval is. De oorzaak wordt onderzocht.

Football news:

Sancho moet volwassen worden. Jan op straffe van Jadon voor een knipbeurt
Karpin is zeker niet diplomatiek. Duw voor hem-helemaal stil, als Hallo. Makeev over de coach van Rostov
Real ligt voor op Manchester United in de strijd voor Kamavinga. Rennes eist 80 miljoen euro
Bale en Mariano Diaz misten real ' s wedstrijd uit voorzorg. De Welshman is overwerkt
Ex-coach van de Kazanka rivier Klyuyev kan Dinamo St. Petersburg leiden
Barca verdediger Miranda is van belang voor Borussia Gladbach, Juventus, Betis, Porto en PSV
Tataev was onze beste speler in beide wedstrijden. De coach van Mladá Boleslav op de eigen doelen van Alexis