Belgium

Vivaldi voorbij of toch een nieuwe poging? Preformateurs Lachaert en Rousseau op het paleis na dag vol spanningen

Preformateurs Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A) worden op dit moment ontvangen op het paleis om er verslag uit te brengen bij koning Filip. De ontmoeting vindt plaats na een dag van gespannen onderhandelen. Er zou geen overeenstemming zijn of de twee preformateurs moeten doordoen met hun poging om een federale regering te vormen met de zeven "Vivaldi"-partijen. 

Het preformateursduo is rond 17.15 uur aangekomen bij het koninklijk paleis. De twee partijvoorzitters brengen verslag uit bij de vorst na een halve dag onderhandelen over een federale nieuwe regering,tussen de zeven "Vivaldi"-partijen. Die gesprekken stonden sinds gisteravond onder hoogspanning. 

Bron van de hoogspanning bij de onderhandelaars is MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. Zijn opstelling aan de onderhandelingstafel en verklaringen - waarin hij niet enkel PS-voorzitter Paul Magnette bruuskeerde maar ook bleef vasthouden aan Sophie Wilmès als premier van de volgende regering - zorgde vandaag voor een onverzoenlijke houding bij de socialisten.

Beluister hier duiding door Wetstraatjournalist Johny Vansevenant, vanmiddag in "De wereld vandaag" op Radio 1 en lees eronder verder:

In de marge van het (digitale) partijbureau van de SP.A viel eerder op de dag te horen dat de socialisten niet verder willen met de MR. Ook een oplossing om twee onderhandelaars per partij te sturen, waardoor Bouchez wat minder gewicht zou hebben, volstaat dus niet. De MR moest weg van tafel, als het van de Vlaamse socialisten afhing. 

Mathematisch kan er een regering gevormd worden zonder de MR. De Vivaldi-meerderheid beschikt met PS, SP.A, Open VLD, MR, Groen, Ecolo en CD&V over 86 van de 150 Kamerzetels. Zonder MR zijn dat er nog 74, geen meerderheid dus. Als CDH erbij zou komen, zoals SP.A ook wil, worden dat er weer 79.  Zeg maar: een krappe maar misschien wel werkbare meerderheid. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" en lees daaronder voort:

Patstelling

Hét grote probleem is dat Open VLD niet van plan is om MR te lossen. Bij de Vlaamse liberalen is te horen dat preformateur Egbert Lachaert enkel wil verder werken als de huidige Vivaldi-meerderheid behouden blijft. "Als het project met de huidige zeven partijen niet zou lukken, dan zal Egbert zijn opdracht teruggeven", zo luidt het bij Open VLD.

Dat maakt de patstelling tussen de partijen van de twee preformateurs, Lachaert en Rousseau, compleet. Ondertussen blijft men erbij bij de MR: Vivaldi is de enige mogelijke oplossing, zo klonk het vanochtend na afloop van het partijbureau. Partijvoorzitter Bouchez wilde geen commentaar geven.

PS-voorzitter Paul Magnette hield zich op de vlakte. "Ik wil er geen persoonlijke zaak van maken, iedereen moet zijn best doen om een oplossing te vinden", zei hij.

Verkiezingen

Vlaams Belang is niet verbaasd over de ontwikkelingen en roept onder meer Groen en SP.A, die verkondigden dat het tijd was voor verkiezingen als deze poging zou mislukken, op om woord te houden. "Veel duidelijker dan nu kan het niet worden. De Vlaamse minderheid is een machteloze speelbal in de door Franstaligen gedomineerde Vivaldi-coalitie. En Vlaanderen betaalt de prijs."

"Deze slechte soap wordt meer en meer slechte sciencefiction", reageert partijvoorzitter Tom Van Grieken. "Na maanden geknoei leek de enige oplossing voor deze Belgische zooi een volledige negatie te zijn van de verkiezingen in Vlaanderen: een linkse Vivaldi-coalitie zonder Vlaamse meerderheid. Ook dat lukt blijkbaar niet meer. Daarom maar één conclusie: Genoeg circus, nu is het tijd voor verkiezingen."

Coalities

Kijk hieronder zelf na welke coalitie een meerderheid heeft in de Kamer. Dat kan je doen door de verschillende partijen onderaan aan te klikken tot je een meerderheid van minstens 76 zetels hebt bereikt. Doe je dat op een desktop? Scrol dan beneden bij de partijen naar rechts om de partijen met kleinere zetelaantallen te zien. 

Let op: Emir Kir werd begin dit jaar uit de PS gezet. Hij wordt in dit overzicht nog meegeteld als een zetel voor de PS, maar ondertussen zit hij in het parlement als onafhankelijke. 

Bart Verhulst geeft een laatste stand van zaken aan het Egmontpaleis in Brussel:

Football news:

Barcelona maakt zich zorgen over de vorm van het doel. De club is van mening dat hij niet genoeg heeft gewerkt op vakantie
Laporte werd ondersteund door Van Dyck: Sorry, bro. Geen geluk, ook al zijn we rivalen ... Manchester City verdediger Emeric Laporte steunde de Liverpool speler ... Sorry, bro. Ik wens u veel succes en een spoedig herstel. Geen vreugde, niets plezierigs, ook al zijn we rivalen 💪 twitterde de Fransman. Van Dijk zal geopereerd worden. De club kondigt geen herstelperiode aan. Het is onwaarschijnlijk dat Van Dijk dit seizoen zal spelen. Liverpool vraagt om uitleg over VAR ' s werk, fans om Pickford te straffen (Carragher kwam voor hem op)
Messi is de beste ter wereld. Hij is altijd een stap voor op de rest. Lautaro Martinez heeft veel gesproken over de Lionel Messi van Barcelona. Ik ken Messi meer als partner in het Argentijnse nationale team dan als rivaal op het voetbalveld. Ik heb dit al eerder gezegd, maar ik zeg het nu en in de toekomst nog eens: Messi is de beste speler ter wereld. Het feit dat hij een Argentijn is maakt ons trots op hem en wij proberen altijd van hem te leren. Ik denk dat het op een ander niveau is. Hij begrijpt voetbal op een andere manier en is altijd een stap voor op iedereen, citeerde Clarin Lautaro als gezegde
Het stadion van Letico werd roze geschilderd in het kader van de campagne ter bestrijding van borstkanker. Het stadion van de atleten, Wanda Metropolitano, werd roze geschilderd om iedereen te steunen die borstkanker bestrijdt, zei de club in een verklaring
Frank Lampard: niets is makkelijk in de Champions League. Dit is een geweldig platform om nieuwe dingen te leren
Ronaldo werd niet opgenomen in het Juve-bod voor de wedstrijd tegen Dynamo Kyiv
Bruno over de rol van kapitein: ik had het niet verwacht. Morgen gaat het niet om mij, maar om het team. Iedereen zou een leider