Belgium

Viroloog Steven Van Gucht: "Afstand, afstand, afstand, volgende drie weken zijn cruciaal"

Viroloog Steven Van Gucht en infectiologe Erika Vlieghe benadrukken dat we ook bij buitenactiviteiten afstand moeten blijven houden. De volgende drie weken worden cruciaal om de cijfers in de hand te houden. 

Zowel Van Gucht en Vlieghe zijn redelijk tevreden met de voorzichtige versoepelingen die het Overlegcomité heeft aangekondigd. Belangrijk is dat de nadruk in eerste instantie op activiteiten buiten ligt. "Het hangt er natuurlijk van af wat je dan buiten doet", zegt Vlieghe.  "Afstand houden blijft heel belangrijk, daarom hebben we het ook geen buitenbubbel genoemd". 

"Ik zou de premier willen aanvullen", zegt Van Gucht. "Hij heeft het over buiten, buiten, buiten. Ik zou daaraan willen toevoegen afstand, afstand, afstand. Dat is wat heel belangrijk is in deze fase van de pandemie. De komende weken zijn echt cruciaal. Als we de komende drie weken goed overleven, dan denk ik dat wat nu voorgesteld is realistisch is."

Vlieghe blijft wel voorzichtig op dat punt.  Het plakken van een datum op de versoepelingen in april en mei blijft een zeker risico inhouden. Als de epidemiologische toestand niet goed is en de opnames in de ziekenhuizen niet voldoende dalen, dan komt die kalender misschien toch weer in het gedrang. 

"Ik kan begrijpen dat er een evenwicht is gezocht tussen perspectief geven en voorzichtig blijven, maar wij wetenschappers zijn er toch niet helemaal gerust in en wij gaan blijven waarschuwen voor de cijfers. Met name het feit dat het aantal ziekenhuisopnames nog stijgt en dat er meer mensen op intensieve zorg belanden is zorgwekkend", aldus Vlieghe.

Het aantal op zich verontrust mij niet, maar wat men precies gaat doen en of men zich wel aan de regels gaat houden

"Het vergroten van het aantal contacten van vier tot tien is een grote sprong", zegt Van Gucht. "Dat zijn tien mensen met wie je veilig kan afspreken, met afstand en een beetje de discipline erin houden. Die verandering van vier naar tien heeft vooral te maken met het draagvlak, de motivatie van de mensen, want op zicht is de context niet gunstiger. Het aantal op zich verontrust mij niet, maar wat men precies gaat doen en of men zich wel aan de regels gaat houden."

Ook Vlieghe blijft bezorgd. "De cijfers en trends zijn beter dan een week geleden, maar we gaan niet zeggen dat alles daarmee  opgelost is. Meer perspectief geven is goed, maar de voorwaarde is dat we ons allemaal heel goed aan de maatregelen houden, dat gaan wij blijven herhalen." 

Bekijk hier het gesprek met Van Gucht in "Terzake":

Bekijk hier het gesprek met Vlieghe in "Het Journaal":

Football news:

Aguero ' s agent is gevestigd in Barcelona. Barcelona zijn geïnteresseerd in de speler
Andy Robertson: weinigen geloven in Liverpool, maar we zijn nog steeds in het spel
Klopp op de Real Madrid game: Liverpool hebben niet veel te verliezen. We zullen proberen te winnen, en dan zien we
Borussia Dortmund coach Edin Terzic deelde zijn gedachten over de komende wedstrijd met Manchester City in de 1/4 League finale
Ilkay Gundogan: Holland is een geweldige speler. Hij heeft de juiste houding om te klimmen naar de top
PSG en Bayern München bieden op Lucas Vazquez. Hij kan het niet eens zijn met Real Madrid
Allegri vertelde Agnelli toen hij met pensioen: ontdoen van Ronaldo, hij belemmert de vooruitgang van het team en de club