Belgium

Verontwaardiging na uitspraak Hilde Crevits (CD&V) over versoepelingsstrategie in september

Een uitspraak van Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) dat de Nationale Veiligheidsraad in september heeft beslist om de coronamaatregelen te versoepelen op basis van de kennis die er toen was, leidt tot verontwaardiging in de medische wereld. Verschillende vooraanstaande artsen wijzen erop dat de politiek wel degelijk had kunnen weten dat de toestand zou ontsporen. 

Herinner u de Nationale Veiligheidsraad van 23 september, waar toenmalig premier Sophie Wilmès (MR) onder meer aankondigde dat de bubbel 5 zou verdwijnen en eraan toevoegde dat we iedereen die we wilden zien, mochten zien, weliswaar op een veilige afstand. Die versoepeling leek toen al vrij merkwaardig, en al gauw bleek dat er weer moest worden verstrengd.

"Ik neem zeker een stuk verantwoordelijkheid mee voor de versoepeling die er in september is geweest", zei Hilde Crevits in "De afspraak op vrijdag". "Achteraf bekeken is dat niet de beste boodschap. Maar je beslist altijd met de kennis die je op dat moment hebt en je probeert hoop en perspectief te geven." Crevits zegt er ook bij dat zij zelf niet in de Nationale Veiligheidsraad zat. Minister-president Jan Jambon (N-VA) wax toen de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering.

"Er was wel voorkennis", reageerde Jan Noppen in dezelfde uitzending. Noppen is directeur van het UZ in Brussel. "We wisten wat er ging gebeuren. We hebben dit voorspeld."

Professor Geert Meyfroidt, voorzitter van de Belgische Vereniging Intensieve Geneeskunde en intensivist in het UZ Leuven, is verontwaardigd. "Roepen naar mijn TV doe ik normaal enkel bij sport", twitter Meyfroidt. "Ik merkte gisteren dat pijnlijke eufemismen een vergelijkbaar effect hebben, zeker als ze in duo worden uitgesproken."

Ook dokter Wouter Arrazola de Oñate, medisch directeur van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, is meer dan verbaasd. "Hoe hard moet je eigenlijk roepen", vraagt hij zich af op Twitter.  

Bekijk hieronder het bewuste fragment in "De afspraak op vrijdag":

Football news:

Tottenham ' s Vinicius is de Europa League speler van de week. Hij scoorde 2+1 in de wedstrijd tegen Ludogorets
Voormalig voorzitter van Barcelona Joan Laporta heeft besloten zich opnieuw kandidaat te stellen
Antonio Cabrini: Maradona zou nog leven als hij voor Juventus speelde. De liefde voor Napels was sterk, maar ongezond, Ex-Juventus speler en in 1982 sprak de Italiaanse wereldkampioen Antonio Cabrini zich uit over de dood van voormalig Argentijns voetballer Diego Maradona. Maradona was een levende legende en een mannelijke concurrent. Hij zou nog leven als hij voor Juventus speelde. Het milieu zou hem gered hebben. De liefde van Napels was sterk, oprecht, maar ongezond. Maradona was een gouden man met een groot hart. Hij droeg het lot van Napoli op zijn schouders, waardoor uitstekende resultaten werden bereikt. Maar hij droeg ook het lot van Napels op zijn schouders. Maradona groeide op in een zeer arm gezin en in Napels vond hij een omgeving die vergelijkbaar was met die waarin hij werd geboren. Hij was hartstochtelijk toegewijd aan de stad omdat hij zich verbond met al haar problemen zei Cabrini op Irpinia TV. Afscheid van Maradona in Argentinië: er waren alleen familieleden begraven naast hun ouders. De wedstrijd Napoli was het afscheid van Maradona: een herdenking in het stadion, een herdenkingsdienst met fakkels en Diego op alle schermen in de kom
Een prestonspeler die twee keer de genitaliën van een tegenstander aanraakte werd gediskwalificeerd voor drie wedstrijden voor agressief gedrag
Atalanta Director: alles is goed met Miranchuk, er zijn geen symptomen van coronavirus
Kovid speelt het Letse Kampioenschap: het team kreeg slechts 8 personen (maar nog steeds niet afgemaakt)
Gerard Pique: we hopen allemaal dat Messi zal verblijven in Barca