Belgium

Vergeten oorlog in Azerbeidzjan laait op

In Nagorno-Karabach in het zuiden van de Kaukasus laait het 30 jaar oude conflict tussen buurlanden Armenië en Azerbeidzjan weer op. Er zijn zware gevechten uitgebroken over de betwiste regio.

Azerbeidzjan is zondag gestart met bombardementen tegen Armeense separatisten in de regio Nagorno-Karabach. Dat melden de separatisten, die gewag maken van slachtoffers onder de burgers. Naar eigen zeggen hebben ze zelf twee helikopters van het Azerbeidzjaanse leger neergehaald. Azerbeidzjan meldt dan weer dat het om een ‘tegenoffensief’ gaat na een aanval van de separatisten.

De regio in het zuiden van de Kaukasus wordt internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan, maar wordt de facto gecontroleerd door etnische Armeniërs. Beide voormalige Sovjetrepublieken zijn al decennialang verwikkeld in een territoriaal geschil over het gebied.

Azerbeidzjaan heeft de staat van oorlog afgekondigd en mobiliseert de burgers. Alle inwoners vanaf 18 jaar wordt opgedragen om zich voor te bereiden op de strijd. Ook Armenië heeft de staat van beleg afgekondigd en zijn mannelijke bevolking gemobiliseerd.

Rusland, Turkije, Frankrijk en de Europese Unie roepen de partijen op om de vijandelijkheden onmiddellijk te staken. EU-president Charles Michel is erg bezorgd. ‘De militaire actie moet dringend stoppen om verdere escalatie te voorkomen’, tweette de raadsvoorzitter. Hij roept beide partijen op onmiddellijk en zonder voorwaarden terug te keren naar de onderhandelingstafel.

In de regio Nagorno-Karabach wonen voornamelijk Armenen. Bij het begin van de jaren 1990 maakte een oorlog er 30.000 doden. Sindsdien willen de Azerbeidzjaanse autoriteiten er de controle overnemen, indien nodig met geweld. Vredesgesprekken bevinden zich al vele jaren in een impasse.

Football news:

Naumov over de nederlagen van Zenit, Loko en Krasnodar in de RPL na de Champions League: gebrek aan professionaliteit in de spelers en het vermogen van de coaches
Ronaldo heeft het coronavirus Protocol geschonden. Er is een onderzoek gaande. Na het vertrek van de Italiaanse sportminister Vincenzo Spadafora uit Turijn (4) bekritiseerde de Italiaanse sportminister Juventus forward Cristiano Ronaldo, bij wie het coronavirus werd gediagnosticeerd. De functionaris is van mening dat de speler begin oktober niet naar de plaats van het Portugese nationale team had mogen vertrekken, waar hij COVID-19 bleek te hebben. Volgens Spadafora had Ronaldo in Turijn geïsoleerd moeten blijven. Door Turijn te verlaten, schond Ronaldo het [coronavirus] Protocol. Er is een onderzoek over deze kwestie, er wordt bewijsmateriaal verzameld Spadafora zei op de RAI. Ronaldo testte opnieuw positief op het coronavirus. Om Barca te spelen, heb je een negatief nodig op dinsdag
Sportdirecteur van Khimki ongeveer 2:0 met Rostov: we hebben bewezen dat we een team zijn en kunnen winnen op de weg
Jaka versloeg Arsenal en Leicester creëerde niets anders dan het doel. We zullen proberen punten uit Manchester United te halen.We hadden een grote kans om de tafel op te gaan, we wilden winnen, maar uiteindelijk verloren we. Leicester creëerde niets anders dan een doel, en we hadden kansen in de eerste helft, het is moeilijk om direct na de wedstrijd te beoordelen..
Pirlo about 1:1 met Verona: Juve heeft geen klap in het gezicht nodig om wakker te worden en intens te spelen
Everton en Liverpool in de top 2 aan het einde van de ronde in de Premier League voor het eerst in 27 jaar
Ik weet niet waarom ons doel werd geannuleerd. Het is moeilijk om ruimte te creëren als 10 mensen achter de ballijn zitten