Belgium

Venezolaanse oppositieleider en zelfverklaarde interim-president Guaidó mag 15 jaar geen politiek mandaat uitoefenen

Juan Guaidó, een van de boegbeelden van de oppositie tegen de links-autoritaire president Nicolás Maduro, mag 15 jaar lang geen politiek mandaat uitoefenen. Ook 27 andere ex-parlementsleden werden veroordeeld. Intussen liggen Venezuela en de Europese Unie op ramkoers over Europese sancties tegen het regime van Maduro.

De Controlería General de la República, een overheidsorgaan gecontroleerd door de regeringspartij van Maduro, heeft oppositieleider Juan Guaidó en 27 andere ex-parlementsleden veroordeeld  omdat ze geen beëdigde verklaring over hun eigendom hadden afgelegd aan het einde van hun mandaat in het parlement.

Iedereen met een politiek mandaat moet voor dat controle-orgaan getuigen zodat de omvang van hun eigendom bekend is, voor en na hun mandaat, liet de Controlería verstaan. De 28 ex-parlementsleden deden dat niet en worden nu 15 jaar lang een publiek mandaat ontzegd.

Guaidó en de andere 27 argumenteren echter dat ze nog altijd in functie zijn, omdat ze de legitimiteit van de parlementsverkiezingen in december vorig jaar niet erkennen. De oppositie boycotte die verkiezingen, waardoor Maduro's partij het parlement van de oppositie kon heroveren.

Juan Guaidó is momenteel een van de belangrijkste boegbeelden van de oppositie tegen Maduro. In januari 2019 riep hij zich zelf uit tot interim-president omdat Maduro de presidentsverkiezingen via fraude zou hebben gewonnen. Zijn functie van parlementsvoorzitter liet hem dat toe, stelde Guaidó.

Hij werd door verschillende landen erkend, maar slaagde er in eigen land niet in Maduro op de knieën te krijgen. Sinds de parlementsverkiezingen van december vorig jaar is hij officieel parlementsvoorzitter af. Hij richtte daarop een soort parallel parlement op.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro zet de oppositie opnieuw een hak.

De Venezolaanse president Nicolás Maduro zet de oppositie opnieuw een hak. AFP or licensors

EU-ambassadeur het land uitgezet

Die omstreden parlementsverkiezingen van december vorig jaar leverden het Venezolaanse regime deze week overigens nieuwe Europese sancties op. De Europese Unie vaardigde sancties uit tegen 19 toplui van het regime.

Volgens de Unie zijn ze betrokken bij het ondermijnen van de democratie en rechtsstaat in Venezuela of bij ernstige mensenrechtenschendingen. Het gaat om topmilitairen, rechters en andere hoge functionarissen. Ze mogen niet langer naar de EU reizen en hun tegoeden in de EU worden bevroren.

Als reactie zet Venezuela de ambassadeur van de EU nu het land uit. De Portugese Isabel Brilhante Pedrosa is opgedragen om binnen de 72 uur Venezuela te verlaten. Eind juni vorig jaar werd de EU-ambassadeur al eens gevraagd het land te verlaten, maar toen werd de beslissing na enkele dagen ongedaan gemaakt.

In Europes diplomatieke kringen wordt de Venezolaanse tegenzet betreurd. Maar het zal het beleid van de EU tegenover Venezuela niet veranderen, is te horen.

Football news:

Fernandinho betrapt Mount ' s gezicht met zijn laars als hij lag op het gras
Ole Gunnar Solscher: de fouten van de jury zijn een test. Tijdens Manchester United training, de scheidsrechters bewust maken ze
Gasperini voor de wedstrijd met Juve: Ronaldo is een echt fenomeen, maar het zou beter zijn als Dybala een week of twee miste
Barcelona schat Dembele op 50 miljoen euro. Juve kan de prijs verlagen door Rabiot op te nemen in de deal
Flick kondigde aan dat hij aan het einde van het seizoen uit Bayern München zou vertrekken. Naar verwachting zal hij de leiding nemen van het Duitse nationale team
Thomas Tuchel: Chelsea zit in de halve finale van de FA Cup en de Champions League, en wil ook in de top 4 van de Premier League. Er zijn cruciale wedstrijden vooruit
De stad verandert in een technologisch monster: Ze nodigden een astrofysicus-tacticus uit, werken samen met IT-fabrikanten en Google