Belgium

Vanaf maandag mag u uw "bubbel" fors uitbreiden: welke contacten mogen dan? En mag u knuffelen?

Vanaf maandag wordt onze "sociale bubbel" van mensen met wie we nauwer contact mogen hebben fors uitgebreid. Dat heeft de Nationale Veiligheidsraad beslist. Binnen die bubbel hoef je geen fysieke afstand te houden. Al is het nog altijd niet aangeraden om binnen die bubbel zomaar iedereen een kus of een knuffel te geven.

Onze "sociale bubbel", het is in deze coronacrisis een echt begrip geworden. Sinds moederdag mogen we thuis met ons huishouden vier vrienden ontvangen. Dat moeten steeds dezelfde mensen zijn die dan samen een groep of bubbel vormen waar eigenlijk niemand anders meer aan mag toegevoegd worden. Die "bubbel van vier" wordt nu fors uitgebreid.

Vanaf maandag zal iedereen individueel elke week met tien personen mogen afspreken. "Het is een individueel recht, uw persoonlijke uitgebreide bubbel", formuleerde premier Sophie Wilmès (MR) het. Elke week mogen dat ook tien andere mensen zijn, wat ons een pak meer vrijheid geeft. "Maar het maximum van tien per week zorgt er wel voor dat sociale contacten nog beperkt blijven waardoor het makkelijker is om na te gaan met wie u in contact bent geweest mocht u besmet zijn geraakt."

Het systeem van de zeer beperkte sociale bubbel had dan ook zijn limieten bereikt. “We wilden nu naar een systeem waarbij we allemaal een beetje relaxter konden omgaan met een beperkt aantal mensen die we konden zien, eventueel van wat dichterbij. Maar we geven tegelijk de boodschap: doe dat niet te vaak, doe niet te gek en doe dat met niet te veel mensen tegelijk", legt Erika Vlieghe uit. Zij is de voorzitter van de expertengroep die de overheid adviseert over de versoepeling van de coronamaatregelen. 

Bekijk de toelichting van premier Sophie Wilmès en lees verder onder de video:

Een kus of een knuffel?

Wat dan met de "social distancing", het principe van afstand houden tussen de mensen? "Die regel zal niet gelden voor uw uitgebreide sociale bubbel", verklaarde premier Wilmès. "Samen iets gaan eten of mensen thuis uitnodigen... Daar is het heel moeilijk om social distancing te behouden."

"Maar probeer uw vrienden niet te kussen of te groeten van te dichtbij", voegde Wilmès daar aan toe. "Al is er natuurlijk een zone van begrip, want we willen graag meer mensen kunnen zien in meer gezellige omstandigheden." Een "zone van begrip" dus. Hoe moeten we dat begrijpen? "Laat ons zeggen: de mensen die je normaal knuffelt, knuffel die dan gewoon", aldus viroloog Marc Van Ranst.

We gunnen iedereen het recht om dat met een heel beperkte set van mensen te doen. Maar hou het beperkt, want het houdt meer risico's in

"Er zal daar geen politieagent naast staan", vult Erika Vlieghe aan. "Maar bepaalde manieren van nauwer contact, zoals slijmvliescontact, zijn risicovoller dan andere. Iedereen heeft natuurlijk een soort lijflijk contact nodig. We gunnen iedereen het recht om dat met een heel beperkte set van mensen te doen. Maar houd het heel beperkt want dat houdt meer risico's in."

In elk geval rekenen de overheid en de wetenschappers dus op "gezond verstand" bij de mensen om de sociale contacten relatief beperkt te houden. "Je hoeft niet elke week tien andere mensen te zien", klinkt het. Het blijft ook belangrijk om zoveel mogelijk buiten af te spreken, en wanneer dat niet kan de woning goed te ventileren. 

Bekijk de toelichting van viroloog Marc Van Ranst:

Football news:

Liverpool heeft drie punten nodig, geen record. Je kunt geen record breken als je er de hele tijd over nadenkt
Klopp op 2-0 met Aston Villa: Liverpool is succesvol omdat ze moeilijke wedstrijden winnen
Mane op 2-0 met Aston Villa: Liverpool verdiende 3 punten, maar je kunt geen 4-5 goals verwachten tegen een goede tegenstander
Salah scoorde 100 (73+27) punten in 116 wedstrijden in de Premier League. Alleen Shearer bereikte dit teken sneller
Alaves Garitano werd ontslagen na vijf nederlagen op rij. De club ligt op de 15e plaats in La Liga
Mane scoort 20 + goals voor Liverpool voor het derde opeenvolgende seizoen
Als je een overtreding fluit, fluit dan een andere. VAR regeert voetbal! Atletische middenvelder Dani Garcia op de wedstrijd met Real Madrid