Belgium

Vanaf 1 juli weer naar theater en bioscoop, maar maximaal 200 mensen in publiek

Vanaf 1 juli kunnen we opnieuw naar het theater of de bioscoop. Dat is bekendgemaakt op de persconferentie van de Nationale Veiligheidraad. Er gelden wel nog altijd strikte voorwaarden. Zo mogen maar maximaal 200 mensen in het publiek zitten op veilige afstand van elkaar. "De experten en de politiek zijn de cultuursector niet vergeten", zei premier Sophie Wilmès op de persconferentie van de Nationale Veiligheidsraad. "Maar door de aard van de activiteiten, zijn er inherente problemen die de opstart delicater maken."

De cultuursector kan opgelucht adem halen. Vanaf 8 juni mogen alle culturele activiteiten zonder publiek heropstarten. Dat gaat dan vooral over repetities. Vanaf 1 juli kan ook het publiek opnieuw voorstellingen bijwonen. Dit kan enkel zittend en op veilige afstand van elkaar. Er worden maximum 200 toeschouwers toegelaten. Het publiek wordt ook heel erg aangeraden om een mondmasker te dragen. De cultuurhuizen en bioscopen moeten erop toezien dat er aan de ingang geen samenscholingen ontstaan voor of na een voorstelling.

Ook culturele groepsactiviteiten mogen met 20 personen en onder begeleiding van een gids of een animator, naar analogie met sportactiviteiten. Vanaf 1 juli mag dit met 25 personen. De afstand moet wel bewaard worden. 

De sector moet net als alle andere sectoren alle  voorzorgsmaatregelen in acht nemen om zowel werknemers, uitvoerders, als het publiek te beschermen. 

Wat mag nog niet? Kleinere festiviteiten en kermissen blijven nog verboden tot 1 augustus. Massa-evenementen, zoals festivals, blijven verboden tot 31 augustus. Ook het nachtleven zal nog niet kunnen hervatten deze zomer. Discotheken en fuifzalen blijven zeker nog gesloten tot eind augustus. 

Bij de cultuursector leeft de angst dat ze niet rendabel zullen kunnen werken met alle veiligheidsmaatregelen. Eerder liet de sector al verstaan dat een voorstelling die coronaproof is gemiddeld vier keer meer kost en vier keer minder zal opbrengen. Zowel de federale regering als de regionale regeringen beloven extra steunmaatregelen voor de culturele sector. De Vlaamse regering beloofde gisteren al 65 miljoen euro aan de cultuursector. 

Football news:

Havertz zei tegen Bayer dat hij weg wilde. Chelsea is klaar om er 70+30 miljoen euro voor te betalen
Wie zal er winnen?
Raphael Leau over de overwinning op Juve: Alle Milan spelers vochten voor elke bal
Griezmann blijft het volgende seizoen in Barcelona
Cristiano over de nederlaag van Milaan: hou je hoofd omhoog en blijf werken!
Dit is de beste Milan in jaren: superkambekom met Juve (3 goals in 5 minuten!) saved the intrigue in Serie A
Zlatan Ibrahimovic: Ik ben de President, speler en coach! Als ik in Milaan was geweest sinds het begin van het seizoen, hadden we de scudetto genomen