Belgium

Van angstaanvallen tot medicatie: drie jongeren getuigen over hoe ze worstelen in coronatijden

Hyperventilatie, eenzaamheid en gebrek aan perspectief: die woorden plakken steeds meer Vlaamse jongeren op zichzelf. "We moeten ons ernstige zorgen maken over onze adolescenten en jongeren (15-25-jarigen)", zegt Inez Germeys, hoogleraar psychologie aan de KU Leuven. "Zeker jongeren die het wat moeilijk hebben met sociale vaardigheden lopen meer risico op psychische problemen." Vandaag is het exact 1 maand na de start van de 2de lockdown.

Nora, 20 jaar, heeft angstaanvallen

Nora is 20 jaar, studeert farmacie aan de UGent. Nora is altijd een goede studente geweest, een met een rijk gevuld sociaal leven en een warm en veilig gezin. Behalve wat stress voor de examens was er geen vuiltje aan de lucht. Tot in maart van dit jaar, kort na de eerste lockdown. Nora kon niet meer naar de les, niet meer op café, geen scouts. Alles ging op slot. Nora zat thuis tussen haar vier muren en studeren ging niet meer. Ze vertelt in deze video dat ze plots angstaanvallen kreeg:

Ondertussen gaat het goed met Nora. Ze slaapt weer alleen, de studies lukken en ze gaat nog regelmatig naar haar psycholoog. Ze kan nu veel beter relativeren.  

Maar Nora is niet de enige jongere die het moeilijk heeft. Uit een onderzoek van de KU Leuven uit 2018  blijkt dat 1 op de 5 jongvolwassen matig tot ernstige psychische klachten heeft. Post-corona, begin april 2020, werd een deel van die adolescenten opnieuw bevraagd. Ze blijken na 4 weken lockdown eenzamer. Uit andere internationale studies blijkt  dat de angstgevoelens toenemen. Ook uit een rondvraag van VRT NWS bij Vlaamse psychologen blijkt dat jongeren steeds meer angst en depressieve gevoelens hebben.

Ondertussen is er bijna 9 maanden een gezondheidscrisis. En de gevolgen daarvan wegen zwaar op jongvolwassenen en jongeren. Ook voor wie in een warme thuissituatie opgroeit en een goede relatie heeft met zijn ouders. De situatie lijkt voor velen uitzichtloos. Hoogleraar psychologie Inez Germeys maakt zich ernstige zorgen over de 15-25-jarigen. Dat vertelt ze in deze video:

Tuur, 16 jaar, mist sociaal contact

Er zijn lockdownfeestjes, jongeren die uit de bol gaan, maar dat gaat over een klein deel. De meeste jongeren houden zich wél aan de coronamaatregelen, zoals Tuur. Voor hem viel de eerste lockdown in het voorjaar nog mee, maar nu begint het echt door te wegen. School, ontspanning, met vrienden afspreken, alles gebeurt in dezelfde kamer, de studeerkamer. Tuur vertelt in deze video dat hij zijn gewone leven mist:

Sibrecht, 18 jaar, neemt medicatie tegen duistere gedachten

Sibrecht haalde zijn diploma middelbaar in juni en begon enkele maanden geleden aan zijn studie psychologie. Sibrecht had vroeger last met sociale contacten leggen, maar dankzij zijn psychologe geraakte hij daarvan af. Afgelopen zomer ging hij nog met vrienden op vakantie, maar enkele weken na de start aan de universiteit ging het mis vertelt hij in deze video: 

Mensen echt zien, niet via een scherm

Hoe kunnen we jongeren nu echt helpen? Online contacten zijn volgens het onderzoek van Inez Germeys zeer positief voor het psychisch welzijn van jongeren, maar het is zeker geen volwaardige vervanging van échte contacten legt ze in deze video uit:

Het onderzoek naar geestelijke gezondheid loopt nog steeds. Zo is er een grote internationale studies waarbij  meer dan 100.000 personen uit 40 landen wereldwijd betrokken zijn. Er worden nog steeds deelnemers aan deze studie gezocht. Hebt u interesse, klik dan hier. 

Football news:

Barcelona is woedend over PSG ' s publieke Interesse in Messi. Pochettino en Leonardo spraken over de spits
Udinese, Athletic en Benevento zijn allemaal in de strijd voor Napoli ' s Lorente striker
De Bruyne zal minstens twee weken missen met een heupblessure. De wedstrijd tegen Liverpool-7 februari
Chelsea zal moeten wachten tot de zomer om Nagelsmann uit te nodigen. Leipzig zal hem niet laten gaan tijdens het seizoen.Chelsea kan de hoofdcoach veranderen. Een van de kandidaten voor de vervanging van Frank Lampard, Julian Nagelsmann van de RB Leipzig. Volgens Sky Sports zal Chelsea waarschijnlijk tot de zomer moeten wachten als ze Julian Nagelsmann als hoofdcoach willen meenemen. Leipzig heeft duidelijk gemaakt dat Nagelsmann tijdens het seizoen niet mag vertrekken. Chelsea en Red Bull hebben een goede relatie, maar het is zeer onwaarschijnlijk dat Nagelsmann in het midden van het seizoen mag vertrekken. Tegelijkertijd heeft Leipzig een mogelijke vervanger voor Nagelsmann-Salzburg coach Jesse Marsh, die ook assistent was van Ralf Rangnick. Leipzig staat op de tweede plaats in de Bundesliga, 5 punten achter Bayern München. In februari speelt de Duitse club met Liverpool in de 1/8 finale van de Champions League
Monaco zal de topscorer Brugge Diatta tekenen voor 20 + miljoen euro. De middenvelder Crepin Diatta staat op het punt Brugge te verlaten
Ex-voorzitter van Valencia Cortez wegens beschuldigingen van intimidatie van een minderjarige speler verliet de functie van afgevaardigde van het Spaanse nationale team
Ole Gunnar Solskjaer: de beweging van Cavani is indrukwekkend, iedereen moet leren. Dit is de striker Manchester United die op zoek was naar Manchester United manager Ole Gunnar Solskjaer deelde zijn mening over striker Edinson Cavani. Dit is het soort centrum dat je wilt zien in het strafgebied. Zijn beweging is indrukwekkend, en iedereen moet van hem leren. Ik word bijna boos als hij soms naar de flank gaat en van daaruit dient, want hij is het die je wilt zien in het strafgebied. Soms moet je hem smeken om minder te rennen. Wij waren op zoek naar zo' n spits, hij is een grote aanvulling op Rashford, Martial en Greenwood, zei Solskjaer