Belgium

Vaarwel dokter Ann: actrice Monika Van Lierde verlaat "Thuis" na 25 jaar, en na deze memorabele tv-momenten

Opschudding in de Eén-serie “Thuis”: dokter Ann De Decker, al 25 jaar vertolkt door actrice Monika Van Lierde (51), verdwijnt uit het programma. Van Lierde is een van de weinige acteurs die sinds de start van “Thuis” in de reeks te zien is, op een onderbreking van 3 jaar na. Ze wil nu naar eigen zeggen “plek maken voor nieuwe dingen in haar leven”, na een kwarteeuw op de set te staan van een van de populairste Vlaamse series aller tijden. “Ik ben dankbaar, want “Thuis” is niets zonder ons publiek.”

Het zijn turbulente tijden geweest voor dokter Ann in “Thuis”: haar grote liefde Tania blijkt in haar tienerjaren verkracht te zijn door Anns vader Walter. Hij is daardoor de vader van Tania’s zoon Xander. Wanneer bij Xander de stoppen doorslaan en hij Tania voor een zoveelste keer aanvalt, slaat Ann Xander dood neer om Tania te beschermen. Zelfverdediging, zo wordt geoordeeld: er komt geen juridisch staartje aan.

Maar Ann is gebroken: in haar laatste aflevering vertelt ze in een brief aan haar grote liefde Tania dat ze na die heftige gebeurtenissen voorgoed vertrekt. De kijker weet dat ze een nieuwe start wil maken in Kaapverdië. Ze pakt haar koffers, stapt in een auto en rijdt weg doorheen de welbekende Dreef. Ann reist niet toevallig naar Kaapverdië, want haar ex-partner Mayra vertoeft er al een hele tijd. Is haar afscheid dan wel definitief?

“Zeker, maar in series weet je natuurlijk nooit. Kaapverdië is nu ook niet zo ver”, klinkt het bij de ploeg van “Thuis". In de cast blijven er na het vertrek van Monika Van Lierde nog 4 acteurs over die er van in het begin bij waren: Pol Goossen (Frank Bomans), Marleen Merckx (Simonne Backx), Leah Thys (Marianne Bastiaens) en Annick Segal (Rosa Verbeeck).

Zo zien de laatste momenten van Ann in "Thuis" eruit (lees voort onder de video):

Soms bekruipt me een gevoel van heimwee, maar het is tijd voor iets anders.

“Na 25 jaar de doktersjas van Ann aan de haak hangen: dat is niet evident. Soms bekruipt me nog een gevoel van heimwee, maar het is tijd voor iets anders. Ik heb met een heel warm gevoel en veel dankbaarheid afscheid kunnen nemen van “Thuis” en de collega's”, zegt de actrice na maar liefst 2.913 “Thuis”-afleveringen als dokter Ann.

Linde Merckpoel heeft over de laatste scène van Monika als dokter Ann een vlog gemaakt voor Eén. “Ik voel me een beetje opgelucht”, geeft de actrice daarin toe. “Ik voelde dat het goed was geweest, en ik heb zelf beslist om te stoppen, meer dan een jaar geleden. Maar ik heb het dus lang moeten verzwijgen. Ik heb bij de schrijvers aangegeven dat ik Ann bij voorkeur levend zag vertrekken uit “Thuis”: voor de rest heb ik hen laten doen”, vertelt ze. Monika voegt er nog aan toe dat ze voorlopig geen grote plannen heeft. “Ik ben beschikbaar”, knipoogt ze.

Monika Van Lierde vertelt in de vlog van Linde Merckpoel meer over haar vertrek bij "Thuis" (lees voort onder de video):

Het leven van dokter Ann in enkele fragmenten

“Dat zal niet lang meer duren”: met die woorden maakt Vlaanderen kennis met het personage dokter Ann, in de allereerste aflevering van “Thuis”, op 23 december 1995. Ann is de dochter van Marianne Bastiaens (nog steeds vertolkt door Leah Thys, red.) en Walter De Decker. Als dokter treedt ze in de voetsporen van haar vader. Ann laat zich meteen kennen als een vrouw die van zich afbijt: een constante in de 25 jaren die daarop volgen. Ze is iemand die niet met zich laat sollen, en geregeld in de clinch ligt met haar moeder Marianne. 

Dit zijn de eerste scènes van dokter Ann in de allereerste aflevering van "Thuis" (lees voort onder de video):

"Mijn eerste repetitie kan ik me niet meer zo goed herinneren, maar wél de eerste fotosessie. Dat waren portretten van de originele, eerste acht acteurs. Het was een onwezenlijk gevoel om daarbij te horen”, blikt Monika Van Lierde terug op haar beginperiode.

(lees voort onder de foto van dokter Ann in haar beginjaren)

Met dokter Ann krijgt “Thuis” een eerste holebi-personage. Al duurt het bijna 10 jaar in de reeks voor Ann uit de kast komt. Maar die bewuste “coming-out” komt in 2005 voor moeder Marianne absoluut niet als verrassing. Die no-nonsense mededeling wordt een mijlpaal in de Vlaamse televisiegeschiedenis. 

Ann heeft - voor haar eerste vrouwelijke partner - een paar veelbesproken heteroseksuele relaties, met John De Brabander, Lou Swertvaeghers en Jean-Pierre De Ruyter, beter bekend als “Jean-Pierre den antiquair”: een memorabele vertolking van acteur Herbert Flack. Pittig detail: moeder Marianne gaat uiteindelijk met Jean-Pierre aan de haal, voor hij - met een stevige erfenis op zak - vlucht naar het buitenland. 

Bekijk hier een gesprek tussen Ann en Jean-Pierre na een van hun vele "ups and downs" (lees voort onder de video):

De “Thuis”-kijker ziet Ann daarna verschillende keren verliefd worden op een vrouw. Soms is die liefde van korte duur, al bouwt ze ook enkele duurzame relaties uit. Manon is haar eerste vrouwelijke partner. Ann is op het moment dat Manon haar voor de eerste keer kust nog overtuigd hetero. Het kost haar wat tijd om toe te geven aan haar gevoelens en geaardheid. Ann en Manon spelen een tijdlang verstoppertje voor hun omgeving. Na de breuk met Manon heeft Ann relaties met Sandrine, Barbara, Mayra, Jessica en Tania. 

Bekijk hieronder Anns eerste kus met een vrouw, en het latere (stiekeme) geflirt tussen Ann en Manon (lees voort onder de video):

Zoals de meeste personages in een reeks blijft ook dokter Ann niet van de nodige miserie gespaard. Ze slaagt er niet in om kinderen te krijgen. Ann adopteert daarom de dochter van personage Peggy: het kind krijgt de naam Sandrine, naar Anns overleden partner. Wat Ann op dat moment niet weet, is dat de vader van Sandrine haar eigen broer Tom is. Sandrine groeit op in een warm nest, bij Ann en Mayra. Wanneer ze uit elkaar gaan, voeden ze Sandrine op in co-ouderschap. Maar het noodlot slaat toe: Sandrine overlijdt door een verdwaalde politiekogel, afgevuurd door Dieter tijdens een gijzeling. 

Het overlijden van Sandrine komt hard aan, en het afscheid van Ann, Mayra en Tania is een emotioneel moment (lees voort onder de video):

En haar eigen favoriete scène is…

"Wat me altijd zal bijblijven van op de set – behalve het moment waarop Ann merkt dat ze op vrouwen valt – is het totaal fout gelopen huwelijksfeest van Tom en Judith. Heerlijk om te spelen”, blikt Monika Van Lierde terug. “Maar eigenlijk alle scènes waarin ik extremere gevoelens mocht spelen: het grote verdriet, de blinde woede of angst, overdonderende verliefdheid. Ik voel me heel dankbaar: “Thuis” is niets zonder ons fantastische publiek.” 

Bekijk hier de memorabele uithaal van Ann op het trouwfeest van Tom en Judith:

Football news:

Pogba en Mctominay zullen niet met Southampton spelen vanwege blessures
Chalhanoglu zal naar Manchester United verhuizen in de zomer van 2021 (Christian Falk). AC Milan middenvelder Hakan Chalhanoglu kan een Manchester United speler worden. De kans dat de 26-jarige aan het begin van het seizoen 2021/22 tot de Engelse club zal toetreden, is 90%, schrijft Sempre Milan, verwijzend naar exclusieve informatie van Sport Bild journalist Christian Falk. AC Milan is te laat met de onderhandelingen over een nieuw contract met de speler en zijn huidige overeenkomst loopt af in juni 2021. Çalhanoğlu heeft dus sinds januari het recht om met andere clubs te onderhandelen. Volgens onze informatie hebben de eerste onderhandelingen tussen Manchester City en Chalhanoglu over de overgang naar 2021 deze zomer al plaatsgevonden. Zij bevonden zich toen in een vergevorderd stadium. Dit werd ondersteund door het feit dat Milan ' s management Juventus afwees, die kort voor het transfervenster in de zomer van 2020 Chalhanoglu wilde tekenen. Op dit moment hebben we het over het salaris dat de speler zal ontvangen. Het feit dat chalhanoglu een vrije agent zal zijn, is een groot voordeel voor hem zei Falk. Dit seizoen maakte de speler 8 optredens voor AC Milan in de Serie A en maakte één assist. De volledige statistieken zijn hier te vinden
Benzema, Carvajal, Ramos en Valverde zullen niet spelen met Alaves als gevolg van blessures
Ronaldo speelt niet tegen Benevento. Volgens journalist Gianluca Di Marzio zal Juve striker Cristiano Ronaldo morgen niet deelnemen aan deze wedstrijd, omdat de hoofdcoach van het team Andrea Pirlo besloten heeft om hem te laten rusten
Alaba ' s agent wil een gesprek beginnen met Chelsea en PSG in Januari
Klopp op de kalender van de Premier League: wat ik ook zeg, het zal niet helpen. Verspilling van tijd
Barcelona bracht hulde aan Maradona met een minuut stilte voor de training