Belgium

Uiterst zeldzame Brutus-munt geveild voor bijna 3 miljoen euro

Een Romeinse gouden munt uit 42 voor Christus met het hoofd van Brutus en de dolken waarmee Caesar werd vermoord is op een veiling in Londen afgehamerd voor een recordbedrag: 2,7 miljoen pond of bijna 3 miljoen euro. Het muntje van amper twee centimeter doorsnee getuigt van een van de bekendste moorden uit de geschiedenis.  

"Tu quoque fili mi", "Jij ook, mijn kind": dat zou volgens de overlevering de Romeinse leider Caesar tegen samenzweerder Brutus hebben gezegd op het moment dat hij werd neergestoken in de senaat. Brutus en twee dolken staan afgebeeld op een gouden Romeinse munt, die bij veilinghuis Roma Numismatics in Londen is geveild voor 2,7 miljoen pond, omgerekend een kleine 3 miljoen euro. Daar komt nog eens 24 procent commissie bovenop. De schattingsprijs bedroeg 500.000 pond. 

Het is dan ook een bijzonder zeldzaam exemplaar van de "moordmunt"; er zijn er maar drie bekend. De andere bevinden zich in het British Museum en bij de Deutsche Bundesbank. Dit exemplaar uit een privécollectie was eerder echt verklaard door de Amerikaanse firma Numismatic Guaranty Corporation. En is vandaag verkocht aan een onbekende koper.

Bekijk hier een (Engelstalig) filmpje over "de belangrijkste en waardevolste munt ooit geveild" en lees daarna verder:

De iden van maart

De gouden munt wordt de "Eid Mar" genoemd, naar de inscriptie die verwijst naar de datum van de moord op Caesar, tijdens de "eidibus martiis" ofwel de "iden van maart" volgens de Romeinse kalender. Dat is 15 maart van het jaar 44 voor onze tijdrekening. 

Het waren opstandige senatoren onder leiding van Brutus en Cassius die de moord pleegden. Caesar werd 23 keer gestoken. Vermoedelijk waren zo’n 60 senatoren betrokken bij  de samenzwering. Ze vonden dat Caesar teveel macht naar zich toetrok.

De samenzweerders kregen gratie na de moord en trokken zich terug in het oosten van het Romeinse rijk. Daar werden ze uiteindelijk door medestanders van Caesar in de pan gehakt in de slag van Philippi, in het huidige Macedonië. Brutus pleegde zelfmoord in het jaar 42.

Uiteindelijk kwam een adoptiezoon van Caesar aan de macht, Gaius Julius Caesar Octavianus, de latere keizer Augustus.  De moord op Caesar en de dilemma's van Brutus werden ook vereeuwigd in het toneelstuk "Julius Caesar" van William Shakespeare. Daaruit komt ook de beroemde zin "Beware the Ides of March", "Pas op voor de iden van maart", die Caesar van een orakel te horen krijgt.

Brutus-munten van goud en van zilver

De munt werd door de samenzweerders geslagen om Brutus te eren, met aan de ene kant zijn beeltenis in profiel en aan de andere kant twee dolken en een hoedje van een vrijgelaten slaaf. De gouden munten waren bestemd voor hogere militairen; de zilveren exemplaren voor gewone soldaten. Van de zilveren munten zijn er nog zo’n 100 bekend. De zeldzame gouden "Eid Mar" dateert van 42 voor Christus, twee jaar na de moord op Caesar en het jaar waarin Brutus de hand aan zichzelf sloeg. 

Football news:

Van Dijk-beste centrale verdediger van 2020, Trent-right, Robertson-left (ESPN)
Massimiliano Allegri: Ronaldo is een topspeler in termen van mentaliteit. Hij heeft elk jaar een nieuw doel.Voormalig Juventus hoofdcoach Massimiliano Allegri deelde zijn mening over striker Cristiano Ronaldo. Ik had veel sterke spelers, sterk qua mentaliteit. Bijvoorbeeld verdedigers Chiellini en Nesta, middenvelders Gattuso en Seedorf en forwards Ibrahimovic en Ronaldo. Ronaldo is qua mentaliteit een topspeler. In dit opzicht is het anders dan de andere. Hij won vijf gouden ballen, vijf overwinningen in de Champions League, één won de Euro Met Portugal. Het is moeilijk, en hij draagt altijd bij. Elk jaar heeft hij een nieuw doel zei Allegri
Borussia Dortmund presenteerde een collectie met Spongebob als onderdeel van een deal met Nickelodeon
Woodward zei dat het team veel werk te doen heeft om trofeeën te winnen. Wij begrijpen dat er nog veel werk aan de winkel is om de stabiliteit te bereiken die nodig is om trofeeën te winnen. In April heb ik gezegd dat we ons blijven inzetten voor versterking van het team, maar we zijn gedisciplineerd in de uitgaven tijdens de pandemie. Ik denk dat wij dit hebben bereikt dankzij de versterkingen die wij in de zomer hebben gemaakt. Onze totale netto-uitgaven sinds de zomer van 2019 zijn meer dan 200 miljoen euro - meer dan enige andere grote Europese club in deze periode. Wij zullen Ole blijven steunen met een geplande langetermijnaanpak voor werving die gericht is op de Zomertransportramen, aldus Woodward
Neuer-best goalie in 2020, Alisson-2nd, Oblak-3rd (ESPN)
Liverpool is geïnteresseerd in de 21-jarige Leipzig verdediger Konate.Liverpool is vastbesloten om zijn defensieve lijn te versterken. Volgens Bild-journalist Christian Falk zijn Merseysiders geïnteresseerd in de verdediger van RB Leipzig Ibrahima Kenate. De Rods hebben ook een belang in DAIO Upamecano, die door Leipzig wordt gewaardeerd op 40 miljoen euro. De 21-jarige Konate, wiens contract afloopt in 2023, heeft vier wedstrijden gespeeld in de Bundesliga. De statistieken van de Fransman zijn er
Ik wacht op Golovin. Maar misschien is het beter om nog een week of twee te wachten Monaco manager Niko Kovac heeft gesproken over de terugkeer van middenvelder Alexander Golovin na een blessure. Wanneer denk je dat Alexander Golovin terug zal keren naar het veld? Alexander is op de goede weg. Ik sprak onlangs met de medische staf en ze adviseerden me hem niet terug te jagen omdat de verwonding ernstiger was dan aanvankelijk dacht. Hoe dan ook, ik wacht op hem omdat hij een geweldige speler is. Maar we hebben tot nu toe goede resultaten, dus het is misschien beter om nog een week of twee te wachten om het risico te vermijden zei de coach