Belgium

Twee terreuraanslagen in Frankrijk: vrouw onthoofd, drie doden in Nice, dader gedood in Avignon

De mesaanval vond plaats rond 9 uur in de Zuid-Franse kuststad Nice. Er vielen drie doden en verscheidene gewonden. De dodelijke slachtoffers zouden twee vrouwen en een man zijn. Eén van de vrouwen werd in de basiliek teruggevonden. Haar keel was overgesneden. Daarnaast is ook de bewaker van de basiliek, een man van rond de 45, ter plekke gestorven. Een ander slachtoffer, een vrouw van de rond de 30, kon vluchten naar een bar aan de overkant, maar bezweek aan haar verwondingen. Dat schrijven verschillende Franse media.

Volgens de politie zou er ook al één verdachte opgepakt zijn. Die raakte gewond tijdens zijn arrestatie en werd overgebracht naar het ziekenhuis. Tijdens een kort persmoment zei burgemeester Estrosi: “De dader bleef ‘Allah Akhbar’ herhalen terwijl hij verzorgd werd.”

“Nice, zoals Frankrijk, en misschien wel meer dan andere plaatsen, betaalt een veel te hoge prijs door opnieuw slachtoffer te zijn van islamofascisme. Genoeg is genoeg: het is nu tijd voor Frankrijk om zichzelf vrij te pleiten van de vredeswetten en definitief het islamofascisme van ons grondgebied te vernietigen”, klinkt het bij Estrosi. “Alle kerken en gebedshuizen moeten bewaakt of gesloten worden.”

Volgens Europe 1 zou de dader een 25-jarige man zijn. Zijn naam is Brahim en hij zou geen identiteitspapieren of telefoon hebben. De politie probeert de identiteit van de man nog te bevestigen.

(Lees verder onder de foto)

  ©  REUTERS

De autoriteiten vragen mensen om weg te blijven uit het centrum van Nice, omdat er gezocht wordt naar mogelijke explosieven.

Het Franse antiterreurparket heeft het onderzoek rond de mesaanval in Nice naar zich toegetrokken. Er wordt een onderzoek geopend naar moord en poging tot moord. Over de motieven van de dader is nog niets bekend.

Minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin heeft op Twitter aangekondigd dat er een “crisisvergadering” komt. Het Franse parlement hield al een minuut stilte voor de slachtoffers, daarna werd de nationale vergadering geschorst.

Turkije heeft al laten weten dat ze de “woeste” aanval op Nice “sterk” veroordelen.

Ook in Lyon en Parijs mannen met mes opgepakt

In het centrum van de Franse stad Lyon is donderdagnamiddag een man met een mes gearresteerd. Dat meldt de Franse krant Le Figaro. Volgens Le Parisien werd ook nabij Parijs een man gearresteerd die volgens zijn vader “hetzelfde wilde doen als in Nice”.

In Lyon ging het om een Afghaan in traditionele kledij die gewapend was met een mes en die als een bedreiging werd beschouwd, zo is van een bron dicht bij het dossier vernomen.

Ook in Sartrouville, een gemeente in de buurt van de Franse hoofdstad, werd een man met een mes gearresteerd. Hij bevond zich vlakbij de Saint-Martin kerk. Het was zijn vader die de politie op de hoogte bracht. Volgens die laatste zou zijn zoon “hetzelfde van plan geweest zijn als in Nice”. Er is tot nu toe nog geen duidelijkheid over de leeftijd van de man.

Dreigingsniveau

Na de terreuraanslag is Frankrijk naar het hoogste bedreigingsniveau gegaan. Dat heeft premier Jean Castex donderdag bekendgemaakt.

Het dreigingsniveau in heel Frankrijk is donderdag opgetrokken naar het hoogste peil: “urgence attentat” of de noodtoestand als gevolg van een aanslag. Er komt onder meer extra bewaking aan kerken en gebedshuizen. Premier Castex roept inwoners ook op om extra waakzaam te zijn. Frankrijk kent drie dreigingsniveaus. Ook na de aanslag op de kerstmarkt in Straatsburg twee jaar geleden gold het hoogste niveau.

Ook in Avignon en Saudi-Arabië

In de Franse stad Avignon heeft een man gewapend met een mes voorbijgangers bedreigd. Hij zou ook geprobeerd hebben agenten aan te vallen en “Allahu Akbar” geroepen hebben. De politie opende het vuur, de verdachte is overleden.

Politie schiet aanvaller neer in Avignon

De aanval in Avignon vond plaats amper twee uur na de aanslag in de Zuid-Franse stad Nice, waarbij al zeker drie personen om het leven kwamen. Het is nog onduidelijk of er een verband is tussen de twee zaken.

Ook in Saudi-Arabië was er sprake van een mesaanval. Dat in het Franse consulaat. Een bewaker raakte daarbij gewond. De dader werd gearresteerd.

Niet de eerste keer

Het is al het tweede gewelddadige incident met dodelijke afloop op korte tijd in Frankrijk. Twee weken geleden werd er in Parijs een man op straat onthoofd door een 18-jarige man van Tsjetsjeense origine. Het slachtoffer was een 47-jarige leraar genaamd Samuel Paty. Hij gaf geschiedenis en had in een les over vrije meningsuiting karikaturen van de profeet Mohammed getoond. De dader gebruikte een keukenmes, en zou op het moment van de moord ‘Allah Akbar’ hebben geroepen.

En het is ook niet de eerste keer dat er in Nice zo’n aanslag plaatsvindt. Vier jaar geleden reed een moslimterrorist met een vrachtwagen in op een menigte die er de nationale feestdag aan het vieren was. Er vielen toen 86 dodelijke slachtoffers.

Football news:

Hetzelfde doel maandag in de Euro 1960 finale: zag de bal niet vliegen in het net, en zegt dat hij niet het recht had om niet te scoren
De achternaam Van maandag verscheen per ongeluk door een dronken persoon. Dit gebeurde na de afschaffing van de lijfeigenschap
Messi is de enige in de top 5 van de Europese competities die niet scoort na 10 keer in een kampioenschap dit seizoen
Lampard op 3-1 Met Leeds. Op een andere dag hadden we 5-6
Koeman op 1:2 met Cadiz: de stemming was niet zo goed. Verloren door een fout is het moeilijk om deze nederlaag te verklaren. Daarvoor speelden we goede wedstrijden. We waren niet erg goed in de eerste helft. In de tweede, Barcelona speelde beter, maar we verloren door een fout die u niet verwacht van ons team. Ongelooflijk. Het is niet toegestaan na een dergelijke indiening door te gaan [out]. We hebben gemist door gebrek aan concentratie. De stemming van vandaag was niet al te goed, niet alleen voor de verdedigers. Als we zonder de bal spelen, missen we agressiviteit. Misschien missen we hierdoor iets. Deze nederlaag is een grote stap in de strijd voor de titel. Het is teleurstellend, maar je moet het accepteren. 12 punten achter een sterk team als Attico is veel
Mbappe scoorde zijn 100e goal voor PSG en deelt de vierde plaats in de goalscoring lijst van de club. Dit doel was de 100e voor de 21-jarige Fransman voor de Paris club. Nu neemt Mbappe de vierde plaats in de lijst van scorers in de hele geschiedenis van Parijs met Dominique Roshto. Edinson Cavani (200 goals), Zlatan Ibrahimovic (156) en Pedro Pauleta (109). De statistieken van
Als kind speelde maandag met kousen met stro of blikjes stoofpot. En hij vertelde mijn moeder dat hij gaat naar tennis