Belgium

Twee procent test positief. Maar wat hebben die anderen dan?

Twee procent test positief. Maar wat hebben die anderen dan?

Van de geteste stalen is maar 2 procent positief. Foto: Photo News

Bijna 10.000 tests werden in 24 uur tijd afgenomen, 165 daarvan waren positief. Dat is zo’n 2 procent. Liefst 98 procent van de geteste mensen krijgt dus te horen dat ze géén coronavirus hebben. Ook de voorbije weken lag het aantal in die grootteorde. Circuleren er dan zoveel andere ziektes?

Hoest, kortademigheid, plots niets meer ruiken of proeven. Koorts, spierpijn, vermoeidheid of diarree. De lijst met symptomen voor het coronavirus is lang. Maar lijkt ook erg op die van andere ziektes. Als 98 procent van de geteste mensen negatief is, woeden er dan zoveel andere virussen en bacteriën?

Gelukkig niet. De tests worden ook gebruikt voor mensen die geen symptomen vertonen. Sciensano bakende de voorwaarden af waaraan mensen moeten voldoen voor ze een test mogen ondergaan. Maar daar zitten bijvoorbeeld ook mensen tussen die contact hebben gehad met een Covid-19-patiënt en zelf in contact komen met mensen uit de risicogroep. Als een gezinslid van een verpleegkundige besmet blijkt, ondergaat die verpleegkundige standaard ook een test.

Valsnegatief

Ook mensen die worden opgenomen in het ziekenhuis voor pakweg een ooroperatie of een kankerbehandeling, ondergaan vooraf een of zelfs twee tests. Twee, omdat er altijd de mogelijkheid is dat het resultaat valsnegatief is. Ook wie naar de gevangenis moet, of verhuist naar een woon-zorgcentrum, komt terecht in een “residentiële collectiviteit” en kan twee keer getest worden.

Football news:

Robertson Pro 1:2 met Arsenal: het resultaat is teleurstellend. Maar volgende week is het 30-jarige wachten voorbij!
Bruno Fernandes: Ronaldo is de meest technische speler die ik ooit heb gezien
Ze hebben nog 48 uur rust voor de halve finale. Het is niet eerlijk
Bayer wil ongeveer 100 miljoen euro voor Havertz. Hij zal niet worden vrijgelaten tot het einde van de Europa League trekking
Manchester City presenteerde hun thuisformulier voor het seizoen 2020/21. Het heeft een wit patroon
Pirlo leidt Juventus U23
Gattuso Pro 1:1 met Bologna: Het slechtste spel van Napoli in de laatste 7-8 wedstrijden