Belgium

Trump: "Ze zeggen dat Kamala Harris niet in dit land geboren is" (en dus geen vicepresident kan worden)

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vraagtekens bij de Democratische kandidaat-vicepresident Kamala Harris. Tijdens een persconferentie verwees Trump naar beweringen dat zij niet voldoet aan de grondwettelijke eisen om vicepresident te worden omdat ze niet legaal in de VS geboren zou zijn. Eerder had Trump lange tijd gesuggereerd dat president Barack Obama niet in de VS geboren was en dus onwettelijk president was geworden.

De Democratische senator Kamala Devi Harris is enkele dagen geleden door presidentskandidaat Joe Biden uitgekozen om zijn "running mate" of kandidaat-vicepresident te worden. Ze heeft dat aanvaard en krijgt daar uiteraard kritiek voor van de Republikeinse president Donald Trump.

Ze zeggen dat ze (Kamala Harris) niet voldoet aan de voorwaarden omdat ze niet in de VS geboren is

Op een persconferentie verwees president Trump gisteren naar uitspraken van een professor rechten als zou Harris echter niet in aanmerking komen voor die functie, zoals de grondwet vereist. Trump zei het zelf niet, maar dat hij ernaar verwees, is wel opvallend. 

Kamala Harris is de dochter van een zwarte man uit het Caraïbische eiland Jamaica en haar moeder kwam uit de Zuid-Indiase stad Madras (nu Chennai). Zij is zelf geboren in Oakland in Californië en daarover bestaat weinig twijfel.

Wel heeft de professor naar wie president Trump verwees, John Eastman, een opinie gepubliceerd in het magazine "Newsweek" over Kamala Harris. Daarin bevestigt hij dat ze in de VS geboren is, maar heeft hij twijfels of ze voldoet aan alle voorwaarden omdat haar ouders op het ogenblik van haar geboorte mogelijk slechts een studentenvisum zouden gehad hebben. Veel andere experten in recht noemen dat onzin of ronduit "racistisch" en een ervan merkt op dat die professor Eastman jaren geleden Republikeins kandidaat was om procureur-generaal van Californië te worden, maar het was toen Kamala Harris die toen die functie kon binnenrijven.

De grondwet bepaalt dat een vicepresident aan dezelfde eisen moet voldoen als een president (omdat die eventueel moet kunnen vervangen), namelijk:

  1. minimum 35 jaar oud zijn
  2. minstens 14 jaar in de VS gewoond hebben
  3. "natural born citizen" zijn, omschreven als in de VS geboren (het zegt niets over de status van de ouders)

(Lees verder onder de foto).

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Opnieuw dat "birther-gedoe"?

De kritiek komt meteen los en critici verwijten president Trump dat hij om racistische redenen uitvalt naar Kamala Harris. Dat doet denken aan de zogenoemde "birther"-beweging die indertijd opgang maakte onder conservatieve blanke Amerikanen. Die verweten toen de zwarte president Barack Obama dat die tegen de grondwet in president was geworden omdat hij niet in de Verenigde Staten geboren zou zijn.

Huidig president Trump heeft daar lange tijd mee aan die kar getrokken tot Obama via de publicatie van zijn officiële geboortecertificaten aantoonde dat hij wel degelijk in Hawaii en dus in de VS geboren was, wat de discussie deed verstommen. In 2016 gaf Trump toe dat Obama wel degelijk in de VS geboren was en niet in Kenia.

Football news:

Rostov zal het aanbod van Genua voor Shomurodov verwerpen, omdat zij meer dan 8 miljoen euro (SE) willen.De deal voor de overdracht van Rostov naar Eldor Shomurodov naar Genua is verre van voltooid. Volgens Sport-Express bood de Italiaanse club 8 miljoen euro aan voor de speler, maar Rostov zal waarschijnlijk weigeren. Het beheer van Rostov is niet tevreden met het voorgestelde bedrag. Gianluigi longari, journalist van Sport Italia, meldde eerder dat de onderhandelingen van de Genoese club met het Donetsk team zich in een vergevorderd stadium bevinden
Mendes verdiende ongeveer 20 miljoen euro tijdens het zomeroverdrachtvenster
Roma is de favoriet in de strijd voor Jovic. Real Madrid heeft aanbiedingen van Inter en Milaan
Ruben Dias is aangekomen in Manchester om zijn verhuizing naar de stad te voltooien.Manchester City zal binnenkort de transfer aankondigen van Benfica verdediger Ruben Dias. De 23-jarige Portugees is reeds in Manchester aangekomen om een medische behandeling te ondergaan en de deal af te ronden. Benfica kondigde eerder aan dat Manchester City 68 miljoen euro zal betalen voor Diaz. Nog eens 3,6 miljoen kan naar Lissabon gaan in de vorm van bonussen voor succesvolle prestaties van het Engelse team. Nicolas Otamendi gaat de andere kant op - de arenden betalen 15 miljoen euro voor de 32-jarige Argentijn. Pep heeft al $ 480 miljoen uitgegeven aan de verdediging van de stad, en deze week brak het clubrecord voor uitgaven aan een verdediger
De transfers van Dijk zijn de sleutel tot de overwinning van Liverpool. Zij vermoordden alle pogingen van Arsenal om de analyse van Vadim Loekomsky door te drukken
Leno is geen top-4 Keeper. Voor mij was Martinez Nummer één ... Voormalig Arsenal verdediger Tony Adams heeft gesproken over problemen in de functie van algemeen rapporteur in de Londense club. Emiliano Martinez was geweldig in hun bekercampagne. Hij speelde geweldig. Waar Leno problemen mee heeft, vind ik, is dwars door het land. Arteta zei: Nee, Leno is mijn nummer één, Ik mag hem en vertrouwde hem. Maar ik beschouw hem niet als een top-4 Keeper. Onder Martinez viel alles op zijn plaats voor Arsenal alsof het door de sterren was voorspeld. De doelman was 10 jaar in de club, maar speelde geen 10 wedstrijden - en raakte alles op een Rij! Hij is nummer één voor mij. Maar Arteta heeft de leiding, en hij koos een andere keeper, zei Adams op Astro SuperSport
Federico Valverde: mijn taak is om te rennen tot mijn benen gevoelloos zijn