Belgium

"Tijd voor noodrem" en "samenleving moet stilgelegd worden": roep om lockdown zoals in maart klinkt luider en luider

"Het is tijd voor een noodrem", zegt viroloog Marc Van Ranst. "De samenleving moet stilgelegd worden", klinkt het ook bij Margot Cloet van Zorgnet-Icuro. De roep om een nieuwe lockdown klinkt luider en luider. "We vragen een lockdown zoals in maart. Dat wil zeggen: de scholen dicht, niet-essentiële winkels dicht, alle niet-essentiële verplaatsingen verboden."

De nieuwe, strengere regels zijn nog maar net van kracht gegaan of de roep om een volgende stap klinkt al. En die volgende stap is een nieuwe lockdown, zeggen Marc Van Ranst en Margot Cloet. 

De situatie is kritiek in de gezondheidszorg

"Uit de meest recente Sciensano-data komt geen enkel goed nieuws. Er is geen enkele aanwijzing dat de momenteel genomen maatregelen reeds enig effect hebben. De situatie is kritiek in de gezondheidszorg. Tijd voor, net als in andere buurlanden, de noodrem: lockdown", schrijft de viroloog op Twitter. 

Die benarde gezondheidssituatie benadrukt ook Margot Cloet, topvrouw bij Zorgnet-Icuro. Zij heeft net nog een overleg gehad met alle Vlaamse ziekenhuizen. Het beeld dat daar opgehangen wordt, is allesbehalve rooskleurig. "Het zorgsysteem is aan het crashen. Zowel in de ziekenhuizen als in de woonzorgcentra zullen de volgende weken bijzondere inspanningen geleverd moeten worden. We zien een stijging in het aantal opnames, hebben een tekort aan personeel. We gaan keuzes moeten maken tussen mensen die verzorgd kunnen worden en mensen die niet verzorgd kunnen worden. Dat zijn zware keuzes. Er zullen wellicht ook mensen sterven", klinkt het weinig bemoedigend. "We zoeken naar manieren om de intensieve zorg te ontlasten, maar die plannen zijn niet oneindig en zullen onvoldoende zijn."

Er moet een stevig signaal komen dat de samenleving helemaal stilgelegd wordt

En dus klinkt ook hier de noodkreet aan de politiek: "Doe iets". "Er moet een stevig signaal komen dat de samenleving helemaal stilgelegd wordt." Een lockdown dus. "Alle scholen dicht, niet essentiële verplaatsingen en activiteiten verboden, alle niet-essentiële winkels dicht. Dit is echt wel noodzakelijk om het virus te stoppen in onze samenleving."

"Hoe sneller, hoe beter", benadrukt Cloet. "Er is geen tijd om te talmen. 

Er is geen tijd om te talmen

Football news:

Neymar over hereniging met Messi: volgend jaar moeten we het doen
Scott Micromini: ik hoop dat Manchester United Leipzig zal winnen en de middenvelder Manchester United Scott Micromini de kansen van Manchester United inschat om in aanmerking te komen voor de knock-outfasen van de Champions League
Lampard over de vraag of Giroud in de Premier League zal beginnen: we zullen zien. Forward scoorde 4 doelpunten voor Sevilla
Lucescu na 0:3 met Juve: Dynamo is aan het leren, het krijgen van ervaring en moet gaan naar de Eurovesna
Je kunt niet half zwanger zijn en de Play-offs half halen. Tuchel op PSG ' s kansen in de Champions League
Barcelona eerste ooit Champions League penalty schop in 5 opeenvolgende rondes
Bijna zwanger betekent niet zwanger. Dit is Tuchel 's metafoor over PSG' s kansen voor de Champions League play-offs: we leggen uit hoe ze zich aanpassen aan Manchester United en RB