Belgium

Thuisblijfvakantie? Bezoek eens een klein, minder bekend museum

Het hoeft niet altijd Bozar in Brussel of het MSK in Gent te zijn; een heleboel kleinere musea zijn de omweg zeker waard. Vijf tips voor verborgen parels, weg van de platgetreden paden. Maar wel vooraf reserveren en een mondmasker opzetten, natuurlijk. 

Ook voor kleine musea gelden corona-afspraken: online een kaartje en/of een tijdsperiode reserveren en een mondmasker dragen. 

Bekijk en beluister hier onder vijf tips voor minder bekende musea:

Het Adornesdomein in Brugge is een echte middeleeuwse verborgen parel. Adornes was een Italiaanse handelsfamilie die zich een slordige 800 jaar geleden in Brugge vestigde en daar tot de upperclass ging behoren. 17 generaties later is het domein nog altijd in handen van afstammelingen van Adornes, de familie de Limburg Stirum. De bizarre 15-eeuwse Jeruzalemkapel is zeker een bezoek waard; Anselm Adornes liet die bouwen na een avontuurlijke pelgrimage naar het Heilig Land.
In de oude godshuizen leer je meer over de geschiedenis van de familie; er is ook hedendaagse kunst te zien van Maaike Leyn. "Je komt hier binnen in de intimiteit van een authentiek middeleeuws familiaal landgoed," klinkt de uitnodiging van gravin Véronique de Limburg Stirum. Het Adornesdomein is elke dag open, behalve op zon- en feestdagen, van 10 tot 17 uur. 

Jakob Smits- Kempens landschap

Jakob Smits- Kempens landschap

Niet van van het Zilvermeer in Mol ligt het gehucht Sluis en daar vindt u het Jakob Smitsmuseum. Jakob Smits was een Nederlandse schilder die het landschap en de gewone mens zocht en vond in de stille Kempen. Op de stemmige zolder van het museum is deze zomer ook een uitzonderlijke collectie tekeningen van Eugeen Van Mieghem te zien, uit de nalatenschap van Smits. "Van Mieghem tekent dynamisch, Smits verstild, maar allebei waren ze sterk sociaal bewogen," zegt Piet Deceuninck van het Jakob Smitsmuseum. Het is open van woensdag tot en met zondag tussen 13 uur en  17 uur.

Een groentenmuseum, dat moet wel in Sint-Katelijne-Waver liggen, de tuinbouwstreek bij uitstek.  In 't Grom vindt u levend erfgoed en oude groentensoorten. Het is een gerenoveerde achttiende-eeuwse beschermde langgevelhoeve met schuren en tuinen die ooit behoorde aan de Abdij Roosendael. Van de historische museumtuinen met groenten én bloemen spatten de kleuren af.  't Grom is bij uitstek geschikt voor een bezoekje met kinderen. Onder de grond kijken hoe wortels groeien en tijdens zomerkampjes groenten oogsten en klaarmaken? Het kan in Sint-Katelijne-Waver, een oase van rust vlakbij de bewoonde wereld. Open van dinsdag tot en met vrijdag van 10 tot 16 uur; op zon- en feestdagen van 13 tot 17 uur.

Het Mundaneum in Bergen kunnen we beschouwen als de voorloper van onze zoekmachines, een "Google van papier". Twee visionaire mannen uit het begin van de 20e eeuw liggen er aan de basis van: Paul Otlet en Henri La Fontaine, allebei pacifist en liefhebber van de wetenschap. Ze verzamelden de gegevens van miljoenen boeken en artikels en zorgden ervoor dat die informatie opzoekbaar was met een cijfersysteem. De originele "fichebakken" en een hoop uitleg over de revolutionaire uitvinding vind je in een voormalig art-deco warenhuis in hartje Bergen. Open van woensdag tot en met vrijdag van 13 tot 17 uur; in het weekend van 11 tot 18 uur. Er loopt ook een leuke expo met prenten over België doorheen de geschiedenis.

De kronkelende Leie in Oost-Vlaanderen inspireerde altijd al veel kunstenaars. Geen wonder dat er interessante musea zijn. In het Museum Dhondt-Dhaenens in Deurle, het Museum van Deinze en de Leiestreek en in het Roger Raveelmuseum loopt deze zomer de "Biënnale van de Schilderkunst", met oudere en gloednieuwe werken die met elkaar dialogeren en/of botsen. Toepasselijk thema in coronatijden: "Binnenskamers". Open van dinsdag tot en met zondag. Om van het idyllische landschap te genieten is deze fietsroute warm aanbevolen. 

Bendt Eyckermans - "Fix" (2016) op de Biënnale van de Schilderkunst 2020

Bendt Eyckermans - "Fix" (2016) op de Biënnale van de Schilderkunst 2020

Football news:

Manchester United betaalt niet meer dan 25 miljoen euro voor Teles. De speler hoopt dat de deal zal worden afgerond deze week
Morata ' s overplaatsing is afgesproken. Morgen zal hij naar Turijn vliegen en een contract tekenen.Attetico Striker Alvaro Morata is dicht bij een verhuizing naar Juventus. Volgens journalist Fabrizio Romano is de verhuizing van de 27-jarige Spanjaard naar de Italiaanse club overeengekomen. Morata vliegt morgen naar Turijn om een medisch contract te tekenen. De onderhandelingen over de overdracht van Roma-striker Edin Dzeko zijn opgeschort, aangezien de Romeinen problemen ondervinden bij het regelen van de overdracht van Arkadiusz Milik uit Napoli. Er werd gemeld dat Juventus Morata lease voor 10 miljoen euro met het recht om uit te kopen voor 45 miljoen euro
Pamakana Interessante Man UTD
Karasev staat gepland voor de wedstrijd voor jonge jongens-Tirana in de Europa League
Les Ferdinand: de beslissing om een knie te nemen was zeer krachtig, maar de impact is afgenomen. De boodschap is verloren
Vidal nam afscheid van Barca: trots om dit shirt te hebben gedragen en samen te hebben gespeeld met de grote middenvelder Arturo Vidal heeft zijn pensionering uit Barcelona aangekondigd. Vandaag neem ik afscheid van Barcelona, na twee ongelooflijke jaren in deze geweldige club te hebben doorgebracht. Ik ben erg trots dat ik dit shirt heb gedragen en naast grote spelers en zeer goede mensen heb gespeeld. Ik wil mijn familie, teamgenoten, coaches, artsen, personeel en grote fans bedanken die me altijd met liefde hebben behandeld
Sporting hernoemde de Academie ter ere van Ronaldo