Belgium

Supermarkten geven 600 miljoen euro aan gratis producten weg

Supermarkten en producenten hebben vorig jaar een recordaantal producten gratis weggegeven. Totale waarde: ruim 600 miljoen euro, een stijging van meer dan 25 procent tegenover 2017. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen maandag.

Eén product kopen, tweede gratis. Of drie stuks voor de prijs van twee. Dergelijke promoties zie je bijzonder vaak in onze supermarkten. “Dat heeft te maken met de grote concurrentie op de Belgische markt. Merken en grootwarenhuizen gebruiken de acties om klanten te trekken en te behouden”, zegt Pierre-Alexandre Billiet van het retailvakblad Gondola, dat de cijfers opvroeg bij marktonderzoeksbureau Nielsen. Door spullen gratis weg te geven, kunnen de fabrikanten niet alleen een nieuw artikel in de markt zetten, ze kunnen er ook de levenscyclus van bestaande producten mee verlengen.

Toch is er ook een keerzijde aan het grote aantal weggegeven goederen: het dreigt een vicieuze cirkel te worden. “Voor 10 pct korting komt geen enkele consument meer uit z’n bed. Mensen raken gewoon aan dat soort promoties. Bovendien is er de financiële kant van de zaak. Bij een ‘1+1’-actie moet je al dubbel zoveel verkopen om dezelfde omzet te halen. De gemiste inkomsten worden nu meestal verdeeld tussen merk en retailer, waardoor het verlies draaglijk wordt. ‘1+2’-promoties, zoals je ze in Nederland soms ziet, zijn economisch gewoonweg niet te verantwoorden.”

Football news:

Ik moest van een vrije trap scoren om mijn vertrouwen terug te winnen
Na het football keert Buffon terug naar school. Hij zat ooit in de gevangenis voor een vals diploma
Ronaldo scoorde het eerste doelpunt voor Juventus van een vrije trap. Er waren 43 pogingen
Ronaldo is de eerste in 59 jaar die 25 goals scoorde voor Juventus in de Serie A in één seizoen
Sulscher op 5:2 met Bournemouth: ik ben blij met de energie van Manchester United en de doelpunten. Het was een match voor de fans
Rashford op 5-2 met Bournemouth: Het is belangrijk om door te gaan tot het einde van het seizoen. Spannende tijd
⛔ Dit is de Eerste Liga van Armenië werd gestopt vanwege dogovornjakah. Verboden 5 clubs en 58 personen (45-voor het leven)