Belgium

Stormloop op griepvaccin: wat zijn de regels en worden ze gevolgd?

De griep krijgen is geen pretje, en dit jaar komt COVID-19 er ook nog eens bovenop. Logisch dat veel Belgen op zeker willen spelen en hun griepprik willen veiligstellen. De Apothekersbond en het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) roepen bij het Radio 2-programma "De inspecteur" op tot solidariteit.

5 euro extra: mag dat?

Luisteraar Ann laat weten dat een apotheek in haar buurt 5 euro extra aanrekent wanneer je een gereserveerd vaccin gaat ophalen. “Mag dat wel?” vraagt ze zich af.

“Uiteraard niet”, zeggen Ann Eeckhout van het FAGG en Lieven Zwaenepoel van de Apothekersbond in koor. “Voor het griepvaccin geldt een maximumprijs. Die mag gewoon niet overschreden worden”. De Apothekersbond spreekt over een alleenstaand geval: “Wanneer je dat soort misbruik merkt, vragen we om dat te melden aan de Economische Inspectie”

“Het zou natuurlijk ook om het remgeld kunnen gaan”, speculeert Ann Eeckhout. “Voor een gezonde patiënt bedraagt dat 4,08 euro. Misschien geeft dat verwarring, maar ongeoorloofde extra’s aanrekenen mag uiteraard niet.”

Op verschillende wachtlijsten plaatsen om zeker te zijn

Sommige apothekers rekenen het remgeld al aan wanneer je je op de wachtlijst laat zetten. “Dat mag wel. Ze doen dat om te vermijden dat je bij verschillende apotheken een griepvaccin gaat reserveren, want dat raden we sterk af”, zegt Ann Eeckhout. “We begrijpen dat mensen zekerheid willen, maar op die manier is het heel moeilijk om een realistisch beeld van het aantal reservaties te krijgen.”

Het FAGG heeft een bevraging gedaan bij alle apothekers om te weten te komen of (en waar) er tekorten zijn. Op basis daarvan worden de afspraken gemaakt om de volgende partij van 1 miljoen griepvaccins te verdelen.

Ook de Apothekersbond probeert de lijsten van verschillende apotheken samen te voegen om dubbele reservaties in kaart te brengen. “Maar dat is geen evidente klus. Dus doen we een warme oproep om maar op één lijst in te schrijven. Maar helaas is niet iedereen even solidair.”

Sta je intussen al op een aantal wachtlijsten en krijg je je vaccin te pakken, laat het dan meteen weten aan de andere apothekers zodat zij niet nodeloos vaccins achterhouden.

"Duits" vaccin: even veilig?

Luisteraar Linda kon bij haar apotheek het Duitse vaccin meekrijgen. “Volgens hem is dat net hetzelfde, maar ik vertrouwde het toch niet helemaal.”

“Het is inderdaad hetzelfde vaccin”, beaamt Ann Eeckhout. “De normen voor alle vaccins in Europa zijn dezelfde.”

“Op zich kun je met een voorschrift ook perfect een geneesmiddel uit een ander land kopen, maar dat gebeurt eigenlijk alleen wanneer dat geneesmiddel bij ons niet te verkrijgen is. We weten dat er nog één miljoen vaccins zullen aankomen, dus voor de griepspuit is dat niet het geval.”

De kans dat zo’n Duits vaccin duurder uitvalt is wel groot, zegt Lieven Zwaenepoel. “In Duitsland wordt het vaccin duurder verkocht. En daar moet je nog de winstmarge van de apotheker bijrekenen. Bovendien wordt een buitenlands vaccin ook niet terugbetaald door de ziekteverzekering wanneer eenzelfde product ook bij ons verkrijgbaar is. “

Nog even geduld

We zitten dit jaar met een uitzonderlijke situatie, dus roepen de instanties op om geduld te hebben. “Risicogroepen krijgen voorrang tot 15 november. Wees solidair en denk aan de mensen die het vaccin het meest nodig hebben. Alleen zo kunnen we een overbelasting van het gezondheidssysteem vermijden.”

Er komt bij "De inspecteur" ook kritiek op bedrijven die gezonde werknemers preventief inenten, terwijl mensen uit de risicogroepen niet aan hun vaccin geraken. “Dat is natuurlijk verboden en allesbehalve solidair. Elke dokter, dus ook de bedrijfsarts, moet zich aan de opgelegde timing houden. Wanneer je inbreuken merkt, meld het dan via het klachtenformulier van het FAGG.”

BEKIJK hier het gesprek met Sven Pichal in "De markt" op Eén over de griepvaccins:

Football news:

De voormalige kapitein van de Letico Gabi heeft zijn carrière beëindigd. De voormalige kapitein van de Letico Gabi Fernandez heeft zijn pensionering op 37-jarige leeftijd aangekondigd. De Spanjaard bracht de laatste 2 seizoenen door in de Qatari club al-Sadd. Toen ik football begon te spelen, kon ik me niet voorstellen dat mijn dromen zouden uitkomen. Vandaag maak ik m ' n carrière als footballspeler af. Ik wil alle mensen die deel uitmaakten van deze reis bedanken, al mijn partners, coaches, medewerkers van alle teams en natuurlijk mijn familie en vrienden, voor het feit dat ze mij nooit de moed hebben laten verliezen in moeilijke momenten. Ik ben het voetbal dankbaar dat het mij de kans geeft om in de herinnering van vele mensen te blijven (zonder twijfel is dit de grootste erfenis die ik heb verworven). Nu moet ik voor mezelf zorgen. Dankzij jullie allemaal!- geplaatst door Gaby op instagram. In 2004 maakte Gabi zijn debuut in het eerste team van matrasnikov. = = Clubcarrière = = in 2007 vertrok hij naar Zaragoza, maar keerde in 2011 terug naar zijn geboortestad Getafe. In totaal speelde hij 417 wedstrijden voor Letico, waarbij hij de Spaanse competitie, de Cup en de super Cup met hen won, en de Europa League twee keer. De statistieken zijn hier te vinden
Anton Ferdinand over het racistische schandaal met Terry: ik kreeg een kogel in de post. De vroegere verdediger Anton Ferdinand van West ham en Queens Park Rangers herinnerde aan het schandalige verhaal van ex-Chelsea kapitein John Terry
Manchester City heeft 19 miljoen euro aangeboden waaronder bonussen voor 17-jarige Argentijnse middenvelder Sarmiento
Rehagel is een bandiet van wie ik geen excuses aanvaard. Het verhaal van de ergste blessure in de geschiedenis van de Bundesliga
De presidentsverkiezingen van Barcelona zullen op 24 januari plaatsvinden. Barcelona heeft de datum van de presidentsverkiezingen van de club goedgekeurd. Het evenement vindt plaats op 24 januari. Van 23 December tot 11 januari zullen de kandidaten handtekeningen verzamelen ter ondersteuning. Van 15 tot 22 januari kunnen zij een actieve verkiezingscampagne voeren. Er zijn 10 zetels beschikbaar voor de verkiezingen, waaronder die buiten Catalonië, zoals in Madrid. Barcelona heeft ook de goedkeuring aangekondigd van een overeenkomst met spelers en coaches over een loonsverlaging. Met deze maatregel kan Blaugrana dit seizoen 122 miljoen euro besparen, en er zal ook een vertraging optreden in de betaling van bonussen
Om Bayern te verslaan, moet je een bijna perfecte match spelen. Ik hoop dat hun onverslagen streep morgen eindigt ... Tijdens de wedstrijd van de 5de ronde van de Champions League ... Tegen Bayern München. We spelen tegen Bayern, niet tegen de namen. Dit is een geweldig team. De spelers die het veld zullen innemen moeten veel enthousiasme hebben om de coach te overtuigen en een plaats in de start line-up te krijgen. We weten dat belangrijke Bayern spelers in München blijven, maar het zal moeilijk voor ons zijn, ongeacht wie er op het veld is (Robert Lewandowski, Manuel Neuer, Leon Goretzka en Corentin Tolisso hebben niet naar de wedstrijd tegen Attletico - approx gevlogen. Sovsport). Onze prestatie in München was niet slecht, ondanks de nederlaag. We hadden kansen, maar de bal ging niet in het doel. Ik hoop dat dit niet weer gebeurt
Loew kan Muller, Boateng en Hummels terugsturen naar het Duitse nationale team als er veel gewonden zijn.Sommige details van de vergadering van vandaag van de Duitse nationale team coach Joachim Loew met de leiding van de Duitse voetbalbond (DFB) zijn bekend geworden. Volgens de journalist Sport1.De Florian Plettenberg besprak de mogelijke terugkeer naar het nationale team van Bayern spelers Thomas Muller en Jerome Boateng, evenals Borussia defender mats Hummels. Er wordt gezegd dat Leo nu meer geneigd is tot een dergelijke stap, maar bereid is om het alleen in speciale gevallen te nemen. Bijvoorbeeld, als een groot aantal teamspelers gewond raken. Er wordt ook gemeld dat de nederlaag tegen Spanje (0:6) in de Nations League wedstrijd niet tot de belangrijkste discussiepunten van vandaag behoorde. De Duitse voetbalbond heeft eerder een verklaring afgelegd waarin zij haar steun betuigt aan Lev en zegt dat hij het Duitse nationale team zal leiden bij het Europees kampioenschap voetbal. Het Duitse nationale team verdrinkt in de problemen. Afwijzing van Muller, Hummels en Boateng kan leiden tot een mislukking in de Euro