Belgium

SP.A stelt ultimatum: MR moet weg van federale onderhandelingstafel, partijen onderhandelen wel voort

SP.A wil niet meer met de MR van Georges-Louis Bouchez in eenzelfde federale regering, nadat gisteren de onderhandelingen waren afgesprongen. Dat maakt de patstelling tussen de partijen van de twee preformateurs, Egbert Lachaert (Open VLD) en Conner Rousseau (SP.A), compleet. 

Sinds 12 uur deze middag voeren de zeven partijen die werken aan een nieuwe federale regering opnieuw gesprekken, bilaterale gesprekken. Maar het ziet ernaar uit dat de kans zeer klein is dat ze nog een akkoord bereiken na de aanvaringen met MR-voorzitter George-Louis Bouchez.

Het lijkt erop dat Bouchez zijn hand aan het overspelen is. Zijn opstelling aan de onderhandelingstafel en verklaringen - waarin hij niet enkel PS-voorzitter Paul Magnette bruuskeert maar ook blijft vasthouden aan Sophie Wilmès als premier van de volgende regering - zorgt nu voor een onverzoenlijke houding bij de socialisten.

In de marge van het partijbureau viel uit goede bron te horen dat de socialisten niet verder willen met de MR. Ook een oplossing om twee onderhandelaars per partij te sturen, waardoor Bouchez wat minder gewicht zou hebben, volstaat dus niet. De MR moet weg van tafel, als het van de Vlaamse socialisten afhangt. 

Mathematisch kan dat. De Vivaldi-meerderheid beschikt met PS, SP.A, Open VLD, MR, Groen, Ecolo en CD&V over 86 van de 150 Kamerzetels. Zonder MR zijn dat er nog 74, geen meerderheid dus. Als CDH erbij zou komen, zoals SP.A ook wil, worden dat er weer 79.  Zeg maar: een krappe maar misschien wel werkbare meerderheid. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" en lees daaronder voort:

Patstelling

Hét grote probleem is nu dat Open VLD niet van plan is om MR te lossen. Bij de Vlaamse liberalen is te horen dat preformateur Egbert Lachaert enkel wil verder werken als de huidige Vivaldi-meerderheid behouden blijft. "Als het project met de huidige zeven partijen niet zou lukken, dan zal Egbert zijn opdracht teruggeven", zo luidt het bij Open VLD.

Dat maakt de patstelling tussen de partijen van de twee preformateurs, Lachaert en Rousseau, compleet. Ondertussen blijft men erbij bij de MR: Vivaldi is de enige mogelijke oplossing, zo klonk het vanochtend na afloop van het partijbureau. Partijvoorzitter Bouchez wilde geen commentaar geven.

PS-voorzitter Paul Magnette hield zich op de vlakte. "Ik wil er geen persoonlijke zaak van maken, iedereen moet zijn best doen om een oplossing te vinden", zei hij.

Verkiezingen

Vlaams Belang is niet verbaasd over de ontwikkelingen en roept onder meer Groen en SP.A, die verkondigden dat het tijd was voor verkiezingen als deze poging zou mislukken, op om woord te houden. "Veel duidelijker dan nu kan het niet worden. De Vlaamse minderheid is een machteloze speelbal in de door Franstaligen gedomineerde Vivaldi-coalitie. En Vlaanderen betaalt de prijs."

"Deze slechte soap wordt meer en meer slechte sciencefiction", reageert partijvoorzitter Tom Van Grieken. "Na maanden geknoei leek de enige oplossing voor deze Belgische zooi een volledige negatie te zijn van de verkiezingen in Vlaanderen: een linkse Vivaldi-coalitie zonder Vlaamse meerderheid. Ook dat lukt blijkbaar niet meer. Daarom maar één conclusie: Genoeg circus, nu is het tijd voor verkiezingen."

Coalities

Kijk hieronder zelf na welke coalitie een meerderheid heeft in de Kamer. Dat kan je doen door de verschillende partijen onderaan aan te klikken tot je een meerderheid van minstens 76 zetels hebt bereikt. Doe je dat op een desktop? Scrol dan beneden bij de partijen naar rechts voor de partijen met kleinere zetelaantallen te zien. 

Let op: Emir Kir werd begin dit jaar uit de PS gezet. Hij wordt in dit overzicht nog meegeteld als een zetel voor de PS, maar ondertussen zit hij in het parlement als onafhankelijke. 

Bart Verhulst geeft een laatste stand van zaken aan het Egmontpaleis in Brussel:

Football news:

Carrera over het gevecht met Livaya: volslagen onzin
Levandovsky heeft 9 doelpunten na 5 ronden. 14 Bundesliga clubs hebben minder gescoord dan die
Fati is de jongste goalscorer in de Clasico. In de 8e minuut brak hij het record van Raul in 1995
Ramos speelt zijn 31ste wedstrijd tegen Barca voor Real Madrid in La Liga. Hij herhaalde het record van Raul en hento
Manchester City verloor 7 punten, dat is veel. Maar problemen ontstonden om verschillende redenen
Sandro Schwartz: Dynamo speelde intensief en scoorde 3 goals. We wilden actiever zijn in de aanval
De tour in Italië begon met een coole comeback met 6 doelpunten. Maar het was moeilijk te zien, omdat de hoofdster een dichte mist was