Belgium

Sabine Vermeulen is een gewone vrouw uit Deinze, maar oplichters zijn dol op haar: “Blijkbaar zie ik er betrouwbaar uit”

Deinze -

Francisca, Chris, Yolanda, Diane… Al zes keer zag Sabine Vermeulen hoe oplichters haar foto’s gebruiken om nepprofielen op Facebook aan te maken. “Ieder keer woon ik in Parijs en werk ik voor Banque de France”, zegt ze. Wie het nepprofiel aanspreekt, krijgt ongure financiële producten aangeboden. Waarom de oplichters zo dol zijn op haar beeltenis? “Mogelijk zie ik er betrouwbaar uit?”

Het is een pest op Facebook. Gaande van ‘eenzame vrouwen in je buurt zoeken seks’ tot ‘verdien 1.000 euro op één uur’. Aan de hand van bestaande foto’s knutselen oplichters valse Facebook-accounts in elkaar, die ze dan gebruiken voor allerlei onfrisse praktijken. “Dit is nu al de zesde keer”, zegt Sabine Vermeulen uit Deinze. “Ieder keer heb ik die accounts gerapporteerd, en vijf keer heeft Facebook ze verwijderd. Het recentste profiel, dat van ‘Chris Cornelys’ staat nog online. Een hele slimme scammer is dit niet, want hij stuurt ook vriendschapsverzoeken naar mijn vrienden. Zo ben ik het ieder keer te weten gekomen. Maar wie weet hoeveel valse profielen er zijn met mijn foto’s. Blijkbaar zie ik er betrouwbaar uit.”

Sabine Vermeulen is een gewone vrouw uit Deinze, maar oplichters zijn dol op haar: “Blijkbaar zie ik er betrouwbaar uit”
Sabine Vermeulen (N-VA).

Over de intenties achter de eerste vijf profielen weten we niets, maar wie ‘Chris Cornelys’ contacteert, krijgt meteen opmerkelijke financiële aanbiedingen. De oplichter doet zich voor als een vertegenwoordiger van La Banque de France en biedt een allegaartje aan kredieten aan voor particulieren. Gaande van een persoonlijke lening voor een huis tot de financiering van uw start-up. Alleen: de bank in kwestie is de centrale bank van Frankrijk, en biedt helemaal geen kredieten aan, en al helemaal niet aan particulieren.

Facebook zelf zegt er alles aan te doen om zulke oplichters van hun site te weren. “We blokkeren sommige accounts nog voor ze op Facebook verschijnen”, zegt woordvoerder Kim Van Bokhoven. E-mail- en ip-adressen die al vaker gebruikt werden voor nepprofielen staan volgens hen op een zwarte lijst. “We moedigen al onze gebruikers aan om verdachte profielen te rapporteren.”

Zijn jouw foto’s gestolen? “Dan is het aangeraden om een klacht in te dienen”, klinkt het bij de federale politie. “Een regionaal lid van de Computer Crime Unit zal zich buigen over de zaak.”

Football news:

Lewandowski scoorde zijn 71ste doelpunt in de Champions League en deelt de derde plaats met Raul. Ronaldo en Messi
Vidal werd verwijderd omdat hij ruzie had met de scheidsrechter in het spel met Real Madrid. Hij ontving twee gele kaarten in een minuut
Koke speelde voor het eerst 100 wedstrijden voor Letico in de Europese competities
Pep op Maradona: zag het spandoek: het maakt niet uit wat je met je leven deed. Het is belangrijk dat de hoofdcoach van Manchester City Pep Guardiola sprak over de dood van ex-forward van het nationale team van Argentinië Diego Maradona. De eerste gedachte was om Aguero te steunen, omdat zijn zoon Diego grootvader was. Eens in Argentinië zag ik een spandoek met de tekst het maakt niet uit wat je met je leven deed. Het is belangrijk wat je voor ons volk hebt gedaan
Pep Guardiola: Manchester City heeft de knock-out etappes van de Champions League bereikt en kan zich richten op andere toernooien
Hazard scoorde het eerste doelpunt voor Real Madrid in de Champions League-inter met een penalty
Guardiola bereikte de Champions League voor de 12e keer. Dit is een record onder coaches