Belgium

Rusthuiskamer is pak duurder geworden: gemiddelde prijs bedraagt 1.790 euro per maand

Foto: MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

De prijs van een rusthuiskamer is het afgelopen jaar met 2,5 procent gestegen. Voor een eenpersoonskamer betaal je nu gemiddeld tot 1.790 euro per maand. Op drie jaar tijd gaat het om een prijsstijging met bijna 140 euro per maand. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van Het Nieuwsblad.

Met een gemiddelde dagprijs van net geen 60 euro is de prijs voor een eenpersoonskamer in een woonzorgcentrum opnieuw een stuk duurder geworden tegenover een jaar voordien. Dat blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat elk jaar een meting uitvoert van de dagprijzen in de ruim 800 rusthuizen in Vlaanderen.

De factuur bedraagt nu gemiddeld 1.790 euro per maand voor een eenpersoonskamer: dat is ongeveer 45 euro per maand duurder dan het jaar voordien. In vergelijking met 2016 gaat het al om 140 euro euro per maand verschil, of bijna 1.700 euro per jaar. “Voor dit jaar gaat het om een stijging met 2,54 procent”, zegt woordvoerder Joris Moonens van Zorg en Gezondheid.

Prijscontroles

Als je weet dat een Belgische werknemer gemiddeld 1.280 euro bruto pensioen krijgt, dan is de kloof met de rusthuisprijs groot. “Toch is de prijsstijging voor het grootste deel te wijten aan de inflatie”, zegt Moonens. “Na aftrek van de inflatie hou je een reële stijging over van 0,65 procent. De stijging blijft minder dan de jaren voordien door de prijscontroles door de Vlaamse overheid.”

Maar de stijging ís er natuurlijk wel nog altijd. “Er zijn 450 woonzorgcentra die hun prijs mochten indexeren met meer dan 2 procent omdat ze al lang geen prijswijziging meer hadden doorgevoerd”, zegt Moonens. “Er zijn ook twaalf volledig nieuwe woonzorgcentra bijgekomen. Die hebben gemiddeld genomen normaal gezien een hogere dagprijs. Ze bedroeg daar 66,9 euro.”

Dat is dus meer dan 2.000 euro per maand. Voor het overige zijn er grote verschillen in de streek waar het rusthuis gelegen is.

Privésector duurst

Een OCMW-rusthuis (1.696 euro per maand) of een woonzorgcentrum dat door een vzw gerund wordt (1.796 euro) is merkelijk goedkoper dan een privérusthuis (1.931 euro per maand). ”Al stijgt de prijs iets sneller in de openbare en vzw-woonzorgcentra dan in de privé”, zegt Moonens.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zegt dat de prijsstijgingen “grotendeels de inflatie volgen. Toch mogen we niet uit het oog verliezen dat dit voor een aantal bewoners niet evident is”, zegt hij. “We zullen daarom via het zorgbudget voor ouderen een extra tegemoetkoming geven, tot zo’n 400 euro per maand, aan bewoners met een laag inkomen die moeilijk de factuur kunnen betalen.”

Football news:

Yeovil van Engeland ' s 5e divisie about De Gea: Nee, Ik ben niet geïnteresseerd. Sorry, David
Henderson is de beste speler van Liverpool in het seizoen 2019/20
Massimo Moratti: de eigenaars van Inter hebben alles wat ze nodig hebben om Messi mee te nemen
Gagliardini op de wedstrijd met Shakhtar: ze zijn sterk, maar Inter is vastbesloten
De President van Attico Madrid bij het vertrek van de Champions League: niet onze avond. Ze hadden geluk om twee keer te scoren, we hebben een goed team
Verdediger Lyon van Marsal: we denken erover om de finale van de Champions League te bereiken. We hebben een grote kans om te winnen
Arsenal is een van de grootste clubs ter wereld. Ik ben hier om trofeeën te verzamelen