Belgium

Roemeense burgemeester herkozen twee weken na zijn overlijden aan COVID-19: "We weten dat je trots bent op ons"

In Roemenië is een burgemeester van een dorp herkozen twee weken nadat hij was overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het was blijkbaar te laat om de naam van de populaire man nog van de stembiljetten te halen. Er zal nu een nieuwe verkiezing worden georganiseerd.

De 3.000 inwoners van Deveselu, een dorp in het zuiden van Roemenië, moesten afgelopen weekend een nieuwe burgemeester kiezen. 64 procent van de kiezers koos voor de overleden Ion Aliman. Het zou zijn derde ambtstermijn worden. 

Zover komt het dus niet, want twee weken geleden overleed Aliman in Boekarest, de hoofdstad van Roemenië. Hij bezweek aan de gevolgen van een besmetting met het coronavirus. Aliman zou gisteren 57 zijn geworden. 

(Lees verder onder de foto)

Aliman was een voormalige marine-officier en bijzonder populair bij de inwoners. "Hij was een echte burgervader voor ons", reageerde een van de dorpelingen. "Hij respecteerde alle wetten en koos altijd de kant van het dorp. Ik denk niet dat we nog zo'n burgemeester gaan hebben."

Na de stembusgang gingen heel wat mensen het graf van de burgemeester bezoeken. Er zal op een later tijdstip een nieuwe verkiezing worden georganiseerd.

Aliman won dan wel postuum de verkiezingen, zijn sociaaldemocratische partij PSD verloor wel heel wat terrein in belangrijke steden en gemeenten in Roemenië. De overwinning ging vooral naar leden van de liberale partij PNL en USR-Plus, een alliantie tussen twee centrumrechtse groeperingen.

(Lees verder onder de foto)

Dat iemand verkozen wordt na een overlijden is geen unicum. Zelfs in Roemenië is het al eerder gebeurd. In 2008 verkozen de inwoners van een dorp in het oosten van het land hun burgemeester opnieuw, nadat hij kort voor de stembusgang was gestorven.

Roemenië is zwaar getroffen door het coronavirus. Sinds eind februari zijn er al bijna 124.000 besmettingen vastgesteld. Bijna 4.800 mensen zijn eraan overleden. Dat is het hoogste aantal in het oosten van de Europese Unie.

Football news:

Pirlo op Ronaldo ' s optimale positie: begin van links naar binnen en ga naar het midden. Hij kan naast Morata of Dybala
Mikhail Butovsky is waarschijnlijk de beste dokter in onze sport. Een serieus gesprek over onbeschaamdheid tegenover artsen, salarissen en het verlaten van CSKA en Spartak
Naumov over de nederlagen van Zenit, Loko en Krasnodar in de RPL na de Champions League: gebrek aan professionaliteit in de spelers en het vermogen van de coaches
Ronaldo heeft het coronavirus Protocol geschonden. Er is een onderzoek gaande. Na het vertrek van de Italiaanse sportminister Vincenzo Spadafora uit Turijn (4) bekritiseerde de Italiaanse sportminister Juventus forward Cristiano Ronaldo, bij wie het coronavirus werd gediagnosticeerd. De functionaris is van mening dat de speler begin oktober niet naar de plaats van het Portugese nationale team had mogen vertrekken, waar hij COVID-19 bleek te hebben. Volgens Spadafora had Ronaldo in Turijn geïsoleerd moeten blijven. Door Turijn te verlaten, schond Ronaldo het [coronavirus] Protocol. Er is een onderzoek over deze kwestie, er wordt bewijsmateriaal verzameld Spadafora zei op de RAI. Ronaldo testte opnieuw positief op het coronavirus. Om Barca te spelen, heb je een negatief nodig op dinsdag
Sportdirecteur van Khimki ongeveer 2:0 met Rostov: we hebben bewezen dat we een team zijn en kunnen winnen op de weg
Jaka versloeg Arsenal en Leicester creëerde niets anders dan het doel. We zullen proberen punten uit Manchester United te halen.We hadden een grote kans om de tafel op te gaan, we wilden winnen, maar uiteindelijk verloren we. Leicester creëerde niets anders dan een doel, en we hadden kansen in de eerste helft, het is moeilijk om direct na de wedstrijd te beoordelen..
Pirlo about 1:1 met Verona: Juve heeft geen klap in het gezicht nodig om wakker te worden en intens te spelen