Belgium

Regeringsonderhandelingen in laatste rechte lijn? "Akkoord zal voor vannacht of morgenvroeg zijn"

De zeven partijen die een nieuwe federale regering willen vormen, buigen zich al sinds vanochtend over het sluitstuk van hun regeerakkoord: de begroting. Wellicht bereiken ze pas morgenochtend een akkoord. Ook moet nog beslist worden wie de nieuwe premier wordt en naar welke partijen de verschillende ministerportefeuilles gaan. Wel is al beslist dat er een coronacommissaris komt.

Coformateur Paul Magnette (PS) had er vanochtend goede hoop op: “Ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is dat wij de komende uren -vanavond, misschien deze nacht- tot een akkoord zullen komen". Dat zei de PS-voorzitter net voor hij weer rond de tafel ging zitten met de onderhandelaars van Open VLD, MR, SP.A, PS, Ecolo, Groen en CD&V.

De zeven partijen buigen zich nog altijd over het sluitstuk van de onderhandelingen: de begroting. Het zijn immers de centen, een miljardenkwestie, die bepalen welk beleid mogelijk zal zijn, welke trofeeën de partijen elk zullen kunnen binnenhalen. Een traditioneel zeer moeilijk punt dus, maar dat is nu nog meer het geval omdat de coronacrisis het begrotingstekort verder heeft doen toenemen.

Bekijk hier een verslag van de afgelopen uren uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Johny Vansevenant: "Iedereen zal in zijn wensen moeten sabelen"

"De miljarden zijn schaars en het gat in de begroting is al enorm, voor dit jaar 33 miljard euro en voor volgend jaar 24 miljard euro", zegt Wetstraatjournalist Johny Vansevenant in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"De partijen hebben allemaal wensen die dat gat nog veel groter maken.” Opgeteld zouden al die nieuwe wensen maar liefst 11 miljard euro kosten. “Maar er was een bron die me gisterenavond zei dat ze maar 4 miljard euro willen toestaan voor nieuw beleid, dus iedereen zal in zijn wensen moeten sabelen", stelt Vansevenant vast.

De trofeeën van de partijen zullen hier niet ongeschonden uitkomen.

Concreet gaan de gesprekken over 1.500 euro minimumpensioen, steun aan bedrijven, meer geld voor justitie, politie en het spoor en het prijskaartje van een eventuele kernuitstap.

Om te voorkomen dat het budget te veel de pan uitswingt, hebben formateurs Paul Magnette en Alexander De Croo (Open VLD) gisteravond eerst met alle onderhandelaars apart gepraat en daarna een samenvatting gemaakt. Die synthesetekst was vanochtend het vertrekpunt voor verdere, plenaire onderhandelingen.

Daarbij zullen de zeven partijen allemaal flink water bij hun wijn moeten doen. “De trofeeën van de partijen zullen hier niet ongeschonden uitkomen”, zo formuleert Johny Vansevenant het. “Dat is een zeer pijnlijke oefening, want ze hebben die in de markt gezet, ze hebben die beloofd en dan wordt daar iedere keer een stuk uitgehakt.

Beluister hieronder de toelichting van Johny Vansevenant in "De wereld vandaag" op Radio 1 (en lees voort onder de audio):

Volgens Vansevenant zijn ze nu zover gekomen dat de onderhandelaars de finish kunnen halen. "Op 1 oktober willen ze een regeringsverklaring afleggen. De partijcongressen zijn morgenavond. Dan moet je een tekst hebben voor die militanten, dus die zou dan vanavond klaar moeten zijn, zodat de partijen ze morgenochtend hebben", zegt Vansevenant.

Bart Verhulst: "De nacht doorkomen zonder ongelukken"

"Een akkoord zal voor vannacht of morgenvroeg zijn", zegt Wetstraatjournalist Bart Verhulst op zijn beurt in "Het Journaal". Wat als dat niet lukt? "Dan is de belofte van een regeerverklaring op 1 oktober niet houdbaar. Dan zal premier Wilmès wellicht haar ontslag aanbieden bij de koning en zal de huidige regering in lopende zaken gaan. Sowieso heeft zij vandaag aan tafel laten weten dat zij geen zin heeft om op 1 oktober nog eens als premier voor de Kamer te verschijnen."

"De regeringsonderhandelaars doen er alles aan om dit te vermijden. Als ze al een akkoord bereiken, dan moeten ze de ministerposten nog verdelen, kiezen wie premier wordt en nog eens met een fijne kam door de eindtekst gaan. Maar nu is het eerst zaak om de nacht door te komen zonder ongelukken."

Bekijk hieronder de toelichting van Bart Verhulst in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Coronacommissaris

In de marge van de onderhandelingen is alvast een akkoord bereikt over een coronacommissaris. Die regeringscommissaris zal 12 maanden lang samen met de gewesten het coronabeleid coördineren. 

"Het is wachten op de uiteindelijke tekst om te zien hoe goed die is uitgewerkt en hoeveel losse eindjes er zijn", zegt Verhulst nog. "Deze laatste fase van de onderhandelingen komt er nu sneller dan bij vorige regeringsonderhandelingen die ik al meemaakte, maar die deadline van 1 oktober is er nu eenmaal."

"Sowieso had je ook bij vorige onderhandelingen de traditie van nachtjes doordoen, vergaderen tot aan het gaatje om dan ergens in de kleine uren van de nacht tot een akkoord te komen waar voor iedereen iets in zit en voor niemand alles. Dat is nu eenmaal hoe het werkt. Met 7 partijen is dat al moeilijker dan met bijvoorbeeld 4 partijen en of zulke akkoorden ook schoonheidsprijzen winnen, is een andere vraag."

De timing

De tijd dringt voor de onderhandelaars, want de zeven partijen hebben beloofd dat de nieuwe regering op 1 oktober -donderdag dus- een regeerverklaring zal afleggen in het parlement. 

Maar voor dat kan gebeuren, moet er nog een en ander gebeuren.
Zo ziet de timing voor de komende dagen eruit:

Football news:

Dmitry Sennikov: Lokomotiv zal kansen hebben om te scoren tegen Bayern. De verdediging is niet perfect. Voormalig Lokomotiv verdediger Dmitry Sennikov deelde zijn mening over de vooruitzichten van de club in de Champions League wedstrijd met Bayern. Het is Interessant om naar Bayern zelf te kijken en conclusies te trekken. Ten eerste, Hoe klaar Lokomotiv is op dit moment. In de eerste plaats, in een fatsoenlijke wedstrijd, hetzelfde als vorig jaar was met Juventus en Letico. Toen, hoewel we verloren, maar het spel voelde niet veel anders. Bayern hebben een aantal wedstrijden verloren, maar ze zullen mogelijkheden hebben om te scoren. De Duitse verdedigingslinie is onvolmaakt. De vraag is de uitvoering
De Bruyne en Villas-Boas kennen elkaar al tien jaar: ze misten elkaar nauwelijks in Chelsea, Andre ' s assistent vroeg Kevin om een T-shirt
Messi is nog steeds aan de top. Met zulke spelers moeten we hopen dat ze niet de beste dag hebben
De cijfers van Robert Lewandowski, die niet alleen de locomotief
Wie wordt de topscorer in de Champions League? Lewandowski of Holand? Weet u wie de topscorer van de Champions League wordt?
La Liga President over het vertrek van Ronaldo en Neymar: het is beter om te vertrekken vanwege belastingen dan vanwege iets anders
Kane en Son gaven elkaar 29 assists in de Premier League. Alleen Lampard en Drogba (36) deden het vaker Tottenham Striker Harry Kane maakte een assist voor teamgenoot Son Heung-Min