Belgium

R-waarde per provincie: Brussel blijft koploper

Op provinciaal niveau heeft Brussel met 1,31 de hoogste r-waarde. In verschillende provincies ligt de r-waarde op dit moment (nipt) onder 1, wat betekent dat de epidemie daar aan het krimpen is. Ligt het getal boven de 1 dan groeit de epidemie. Hoe hoger het getal, hoe sneller.

Op dit moment bevindt de nationale r-waarde zich op 1,19. Dat betekent dus dat op nationaal niveau de epidemie in ons land blijft groeien. Gisteren was dat nog 1,17.

Er zijn echter sterke regionale verschillen. Meer nog, behalve koploper Brussel (1,31) hebben alle provincies een lagere r-waarde dan het nationale getal. In Antwerpen, Henegouwen, Luik en Luxemburg bevindt het getal zich zelfs onder de 1.

Op dit moment zijn de r-waardes op provinciaal niveau als volgt:

R-waarde per provincie: Brussel blijft koploper
Tabel: Sciensano

Let wel: als je kijkt naar het aantal geregistreerde besmettingen per 100.000 inwoners, heeft Antwerpen met 73,4 per 100.000 inwoners nog steeds het hoogste aantal. Brussel komt dan op de tweede plaats met 61,2 per 100.000 getallen. Het aantal gevallen is er in vergelijking met een week eerder wel het hardste gestegen.

R-waarde per provincie: Brussel blijft koploper
Tabel: Sciensano

Hoe wordt de r-waarde op provinciaal niveau berekend?

De nationale r-waarde wordt momenteel berekend op basis van het aantal ziekenhuisopnames, omdat dat een stabiele en snelle manier is, aldus Van Gucht.

Maar op provinciaal niveau is dat getal te laag. Dan kan er beter gekeken worden naar het aantal besmettingen. De UHasselt berekent de nationale r-waarde al op die manier, en nu zal Sciensano dat voor elke provincie op die manier doen. Van Gucht geeft wel aan dat deze berekening afhankelijk is van de teststrategie. Dat zou een nadeel kunnen vormen, maar de teststrategie is ‘sterk geëvolueerd sinds maart’, meent hij.

Wat is het verschil tussen een R0-waarde en een Rt-waarde?

‘Het reproductiegetal is afhankelijk van de biologische kenmerken van het virus zelf, maar ook van ons gedrag als mens.’ Het basisreproductiegetal, de R0-waarde, wordt voor covid-19 geschat op ongeveer 3,28. ‘Dat betekent dat wanneer je het virus zijn gang laat gaan 1 besmet persoon gemiddeld 3,28 nieuwe personen gaat besmetten’, legt de viroloog uit.

Er bestaat echter ook het effectief reproductiegetal of de Rt-waarde, aldus Van Gucht. ‘Dit getal wordt bepaald door de maatregelen die genomen worden om het virus in te dijken en ook door een toename van het aantal immune mensen naarmate het virus zich verspreid heeft in de populatie.’ Die waarde evolueert continue in functie van de epidemie. ‘Een epidemie groeit als de Rt hoger is dan 1 want dan zal 1 persoon meerdere personen besmetten. Als de Rt kleiner is dan 1, dan krimpt de epidemie en dooft die langzaam uit.

Hier vindt u een overzicht van de meest recente vrijgegeven cijfers op nationaal niveau.

Dit artikel wordt elke dag rond 11.30 bijgewerkt naar de meest recente gegevens uit het epidemiologisch rapport dat Sciensano dagelijks deelt.

Football news:

Rostov zal het aanbod van Genua voor Shomurodov verwerpen, omdat zij meer dan 8 miljoen euro (SE) willen.De deal voor de overdracht van Rostov naar Eldor Shomurodov naar Genua is verre van voltooid. Volgens Sport-Express bood de Italiaanse club 8 miljoen euro aan voor de speler, maar Rostov zal waarschijnlijk weigeren. Het beheer van Rostov is niet tevreden met het voorgestelde bedrag. Gianluigi longari, journalist van Sport Italia, meldde eerder dat de onderhandelingen van de Genoese club met het Donetsk team zich in een vergevorderd stadium bevinden
Mendes verdiende ongeveer 20 miljoen euro tijdens het zomeroverdrachtvenster
Roma is de favoriet in de strijd voor Jovic. Real Madrid heeft aanbiedingen van Inter en Milaan
Ruben Dias is aangekomen in Manchester om zijn verhuizing naar de stad te voltooien.Manchester City zal binnenkort de transfer aankondigen van Benfica verdediger Ruben Dias. De 23-jarige Portugees is reeds in Manchester aangekomen om een medische behandeling te ondergaan en de deal af te ronden. Benfica kondigde eerder aan dat Manchester City 68 miljoen euro zal betalen voor Diaz. Nog eens 3,6 miljoen kan naar Lissabon gaan in de vorm van bonussen voor succesvolle prestaties van het Engelse team. Nicolas Otamendi gaat de andere kant op - de arenden betalen 15 miljoen euro voor de 32-jarige Argentijn. Pep heeft al $ 480 miljoen uitgegeven aan de verdediging van de stad, en deze week brak het clubrecord voor uitgaven aan een verdediger
De transfers van Dijk zijn de sleutel tot de overwinning van Liverpool. Zij vermoordden alle pogingen van Arsenal om de analyse van Vadim Loekomsky door te drukken
Leno is geen top-4 Keeper. Voor mij was Martinez Nummer één ... Voormalig Arsenal verdediger Tony Adams heeft gesproken over problemen in de functie van algemeen rapporteur in de Londense club. Emiliano Martinez was geweldig in hun bekercampagne. Hij speelde geweldig. Waar Leno problemen mee heeft, vind ik, is dwars door het land. Arteta zei: Nee, Leno is mijn nummer één, Ik mag hem en vertrouwde hem. Maar ik beschouw hem niet als een top-4 Keeper. Onder Martinez viel alles op zijn plaats voor Arsenal alsof het door de sterren was voorspeld. De doelman was 10 jaar in de club, maar speelde geen 10 wedstrijden - en raakte alles op een Rij! Hij is nummer één voor mij. Maar Arteta heeft de leiding, en hij koos een andere keeper, zei Adams op Astro SuperSport
Federico Valverde: mijn taak is om te rennen tot mijn benen gevoelloos zijn