Belgium

Protesten VS: Amerikaanse minister van Defensie wil leger niet inzetten tegen protesten en gaat in tegen voorstel Trump

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper heeft gezegd dat hij het geen goed idee vindt om het leger in te zetten tegen de grootschalig protesten in de VS. Een voorstel waarmee de Amerikaanse president Donald Trump eerder had gedreigd. Het is al voor de achtste nacht op rij dat mensen op straat zijn gekomen na de dood van George Floyd, de zwarte man die vorige week in Minneapolis door politiegeweld omkwam. Ze schonden massaal de avondklok die in veel steden was ingesteld, maar in tegenstelling tot de voorbije nachten blijft het tot nu toe overal kalm.  

De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper vindt het geen goed idee om het leger in te zetten tegen de grootschalige protesten in de VS. De troepen mogen alleen ingezet worden als ""laatste redmiddel". “In de meest urgente situaties”, zei Esper nog. 

Esper gaat hiermee lijnrecht in tegen de Amerikaanse president Donald Trump. De president had namelijk eerder gedreigd om "duizenden zwaar bewapende soldaten" in te zetten tegen de rellen. 

Esper sprak ook over de moord op Floyd. Hij noemde het een "vreselijke misdaad".  Esper ontkende niet dat er racisme heerst in Amerika.  "We moeten allemaal ons best doen om het te erkennen, te confronteren en uit te roeien", klonk het nog. 

(Lees verder onder de foto)

Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper

Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

60.000 mensen demonstreren in Houston

Naar schatting 60 000 mensen liepen in Houston, in de staat Texas vreedzaam mee in een manifestatie om gerechtigheid te eisen voor George Floyd, de zwarte man die een week geleden omkwam door geweld van de politie in Minneapolis. De organisatie was in handen van enkele rappers en de familie van Floyd, die in Houston opgroeide. Hij wordt er op 9 juni ook begraven. 

De politiechef van Houston gaf op televisiezender CNN president Trump een veeg uit de pan, zegt onze correspondent Björn Soenens. De politiechef Acevedo zei dat de president beter zijn mond kan houden als hij niets constructiefs te zeggen heeft. “De politie moet de sympathie winnen van het volk, niet de bevolking bekampen. Zeker niet als er zoveel spanningen zijn.” 

(Lees verder onder de foto)

Houston

Houston Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Demonstraties verlopen kalm

De voorbije dagen ging er veel aandacht naar rellen en plunderingen die demonstraties ontsierden, maar afgelopen nacht is voorlopig alles vrij kalm gebleven. Het uitgaansverbod dat in veel steden was ingesteld om nieuwe uitbarstingen van geweld tegen te gaan, lapten de demonstranten wel massaal aan hun laars.

Ondanks het uitgaansverbod dat om 19u in Washington DC inging, kwamen er mogelijk nog meer betogers dan gisteren op straat. “Wellicht komt dat door het brutale en excessieve optreden van de ordediensten van gisteren”, zegt Soenens, “die schoten toen met traangas en rubberkogels op de mensen om de zone vrij te maken zodat president Trump met een bijbel op de foto kon bij een beschadigde kerk.”

Later op de avond werd het in Washington wel even onrustiger bij het tijdelijke hek dat rond het Lafayette Park is geplaatst. CNN meldde dat enkele betogers vuurwerk en projectielen naar de politie gooide, die met pepperspray reageerde.

Een zelfde beeld in New York, ook daar verliepen de demonstraties veel kalmer dan de voorbije avonden. Even was er spanning toen duizenden mensen de brug wilden oversteken van Manhattan richting Brooklyn. “Dat mocht eerst niet, maar uiteindelijk is dat dan toch in orde gebracht, zonder veel commotie”, zegt Soenens. 200 demonstranten zijn opgepakt.

In Atlanta gebruikte de politie traangas tegen een groepje demonstranten dat de avondklok van 21u negeerde. De meeste demonstranten hadden toen de manifestatie al verlaten. 

Bekijk hier de beelden uit Washington DC, New York, Los Angeles, Minneapolis en Houston:

Football news:

Griezmann blijft het volgende seizoen in Barcelona
Cristiano over de nederlaag van Milaan: hou je hoofd omhoog en blijf werken!
Dit is de beste Milan in jaren: superkambekom met Juve (3 goals in 5 minuten!) saved the intrigue in Serie A
Zlatan Ibrahimovic: Ik ben de President, speler en coach! Als ik in Milaan was geweest sinds het begin van het seizoen, hadden we de scudetto genomen
Sarri over de nederlaag van Milaan: we hebben 60 minuten eersteklas voetbal gespeeld. Dan-turbiditeit
Pioli op de overwinning op Juve: Milan werd een team. We kunnen nog beter spelen
Pioli versloeg Juventus voor het eerst als coach