Belgium

Protest tegen coronamaatregelen in Nederland loopt uit de hand, rellen in meer dan tien steden

In Nederland zijn rond het ingaan van de avondklok rellen uitgebroken in meerdere steden. In Eindhoven liep het protest uit de hand en werd er geplunderd. In Enschede werd het medisch centrum Twente bekogeld. 

In de Haagse Schilderswijk werd brand gesticht. In de Hobbemastraat was een grote groep aanwezig, zegt een politiewoordvoerder. De mobiele eenheid werd ingezet om de openbare orde te herstellen. Op sociale media was er opgeroepen om te komen demonstreren. Rond 21.30 uur was de situatie onder controle. 

Bekijk hier de ruwe beelden van de oproer in Den Haag en lees voort onder de video:

In Enschede is het Medisch Centrum Twente bekogeld. Relschoppers hebben geprobeerd om ruiten van het ziekenhuis in te gooien, zegt een woordvoerder. Er is geen schade. Het ziekenhuis heeft extra beveiliging ingezet voor de nacht. De politie heeft relschoppers in de buurt van het ziekenhuis weggestuurd.

In Oosterhout en Breda zijn groepen mensen bij elkaar gekomen die vernielingen plegen. "Iedereen die buiten is, zonder geldige verklaring, wordt bekeurd", tweet de politie.

Ook in de binnenstad van Helmond zijn ongeregeldheden. Op Snapchat werd eerder vanavond opgeroepen om te demonstreren tegen de avondklok, zegt een politiewoordvoerder. "Er zijn zo'n 50 jongeren op afgekomen, er werd met vuurwerk en stenen naar de politie gegooid. We zitten nu bovenop die groep en de mobiele eenheid is opgeroepen om te komen."

In Venlo gooiden mensen met stenen, tweet de politie. Winkelruiten werden er ingeslagen en er werd met stenen gegooid, schrijft 1L. De burgemeester heeft een noodbevel uitgevaardigd.

Ook in Stein en Roermond is het volgens de politie erg onrustig. In Roermond vernielden relschoppers een winkelcentrum. Bij opstootjes raakte een agent lichtgewond. 

In Arnhem en Apeldoorn werd zwaar illegaal vuurwerk afgestoken en werd de ME ingezet, schrijft Omroep Gelderland. Sinds het ingaan van de avondklok zou het er rustiger zijn. Zowel Arnhem als Apeldoorn zijn bekeuringen uitgedeeld.

Ook in de buurt van de Tilburgse Wandelboslaan is een gespannen sfeer en is de ME ingezet, schrijft Omroep Brabant. De burgemeester heeft een noodbevel aangekondigd. Onder het motto "Tilburg in opstand" zou hier een demonstratie plaatsvinden. Een getuige zegt dat er veel vuurwerk is afgestoken en verkeersborden en een lantaarnpaal uit de grond zijn gereden.

Vernielingen in Eindhoven

Eerder vandaag was er ool al protest in Amsterdam en Eindhoven. Daar ging het dikwijls hard aan toe. In Amsterdam stonden de aanwezigen in groepjes bij elkaar, sommigen met spandoeken tegen de ontslagnemende regering van Mark Rutte, en tegen de strenge coronamaatregelen.  

"De groep wordt te groot", maande de gemeente Amsterdam de mensen aan op Twitter. 

De politie, die uren voor de actie al ruim aanwezig was, ontruimde het Museumplein. Daarbij werden paarden en het waterkanon ingezet.

Hetzelfde gebeurde in Eindhoven, waar de demonstratie uit de hand liep. Op het 18 Septemberplein waren zo'n 500 mensen samengekomen. Velen wilden het plein niet verlaten en de sfeer werd grimmig. Betogers gooiden met vuurwerk naar de politie en daagden de eenheden uit. Die sloegen met wapenstokken van zich af. Ook werd er traangas ingezet.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Op Twitter is te zien hoe politiepaarden bij een confrontatie onderuit zijn gegaan.

De politie heeft tientallen demonstranten gearresteerd en riep iedereen op weg te blijven uit de binnenstad van Eindhoven. Daar liepen na de beëindiging van de demonstratie op het 18 Septemberplein nog groepen demonstranten rond, die op verschillende plaatsen een ravage hebben aangericht.

Pro Shots

Fietsen en auto's werden in brand gestoken, en in en rond het station van Eindhoven, waar het treinverkeer is stilgelegd, zijn winkels geplunderd en ruiten ingegooid. 

Nederland is sinds half december in lockdown om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Naar verwachting zal die zeker tot 9 februari van kracht zijn. 

Gisteravond was voor de eerste keer ook een avondklok van kracht. Ook dat verliep niet zonder slag of stoot. In totaal werden 3.600 boetes uitgedeeld aan mensen die de avondklok overtraden. 

In het dorp Urk kwamen tientallen jongeren op straat uit protest tegen de nieuwe maatregel en werd een coronateststraat in brand gestoken.

Football news:

Schalke heeft nog geen 10 wedstrijden gewonnen en staat als laatste in de Bundesliga. Ze hebben 10 punten in 24 wedstrijden
Monchi verontschuldigde zich bij Koeman omdat hij hem een zeurpiet noemde. Hij verontschuldigde zich ook bij Messi
Een speler uit de 3e divisie van Guatemala werd gediskwalificeerd voor 5 jaar voor het raken van een scheidsrechter in het gezicht
Benzema kan met Atletico spelen. Hij keerde terug naar de algemene groep van Real Madrid
Leeds middenvelder Diaz: Ronaldinho is mijn jeugd idool. Hij speelde met vreugde en spontaniteit
Rivaldo: ik zou graag Barca ' s epische comeback tegen PSG zien, maar ik geloof het niet. Het winnen van de Cup zal het seizoen niet redden
Marquinhos: ik word steeds meer enthousiast over Ligue 1. Het is niet PSG slecht, alleen andere teams op een goed niveau