Belgium

Protest in de VS: Duizenden manifestanten omsingelen het Witte Huis

In de Verenigde Staten blijft het protest tegen racisme en het onaanvaardbaar geweld van de politie aanhouden. In honderden steden wordt er opnieuw betoogd en in Washington omsingelen duizenden betogers het Witte Huis. 

Terwijl in North Carolina een herdenkingsdienst wordt gehouden voor George Floyd, de zwarte man die om het leven kwam door het geweld van een blanke politieman, stromen in de hoofdstad Washington DC duizenden manifestanten toe. Ze verzamelen zich op verschillende plekken in de stad en begeven zich in de richting van het Witte Huis, waar president Donald Trump zich niet laat zien.

Bekijk hier beelden van het protest in Washington (en lees voort onder de video):

Het protest verloopt tot nu toe vreedzaam. De betogers dragen slogans mee zoals "Als een agent iemand vermoordt, dan sterven we allemaal" en "Blank zwijgen is geweld." Washington heeft zich ontwikkeld tot het epicentrum van het protest met het Witte Huis als een symbool van de lakse houding van Trump tegen het racisme en het politiegweld. 

Ook in andere Amerikaanse steden, zoals New York, Los Angeles en Philadelphia, waren er betogingen. Rellen en plunderingen zijn er de jongste tijd veel minder dan bij het begin van de betogingen. In heel het land zijn meer dan 34.000 leden van de Nationale Garde opgeroepen om het protest in goede banen te leiden. 

Het gerecht in de stad Buffalo, in de staat New York, heeft intussen de twee politieagenten aangeklaagd die een oudere betoger in de stad een stevige duw hebben gegeven, waardoor die zwaargewond raakte. Ze worden beschuldigd van zware geweldpleging. De twee pleitten zelf onschuldig en hun collega's van de snelle-interventiedienst hebben massaal ontslag genomen uit de dienst. 

AFP or licensors

De Democraten in het Huis van Afgevaardigden werken intussen aan een reeks van maatregelen om de politie te hervormen. Zo zouden agenten in de toekomst zelf meer rekenschap moeten geven over hun gedrag en zouden houdgrepen, die aan Floyd het leven kostten, verboden worden. De wetswijzigingen zouden eind deze maand rond moeten zijn, maar nadien moeten ze nog naar de Senaat, waar de Republikeinen in de meerderheid zijn. 

Bekijk hier het verslag van onze correspondent Björn Soenens in New York:

Football news:

Inter wil Sanchez ' huur verlengen en zijn bereid om extra voor hem te betalen aan Manchester United als de clubs spelen in de Europa League finale
Praat niet achter onze rug om, ga het veld op en vecht met ons. PepS mogelijke aantrekkingskracht op Jose, Klopp en de wereld
Robertson Pro 1:2 met Arsenal: het resultaat is teleurstellend. Maar volgende week is het 30-jarige wachten voorbij!
Bruno Fernandes: Ronaldo is de meest technische speler die ik ooit heb gezien
Ze hebben nog 48 uur rust voor de halve finale. Het is niet eerlijk
Bayer wil ongeveer 100 miljoen euro voor Havertz. Hij zal niet worden vrijgelaten tot het einde van de Europa League trekking
Manchester City presenteerde hun thuisformulier voor het seizoen 2020/21. Het heeft een wit patroon