Belgium

Premier Wilmès vraagt opnieuw dagelijkse cijfers aan Sciensano

Sciensano is gevraagd terug dagelijkse cijfers te verschaffen over het nieuwe coronavirus, al is het maar voor de virologen. Dat heeft premier Sophie Wilmès donderdag verklaard in de Kamer.

Sinds enige tijd brengt Sciensano niet langer dagcijfers over het aantal besmettingen met covid-19, maar wordt gebruikgemaakt van zevendaagse gemiddeldes. Dat kon onder meer scheeftrekkingen in de cijfers voorkomen, bijvoorbeeld door de onderrapporteringen tijdens het weekend.

Intussen tonen de cijfers dat het virus aan een heropflakkering bezig is, maar is het niet duidelijk hoe hoog de dagelijkse cijfers liggen. Vanuit de experten is ondertussen ook al de vraag gerezen of er niet beter opnieuw met dagcijfers zou worden gewerkt. Premier Wilmès zit op dezelfde lijn en vraagt Sciensano opnieuw dagelijkse gegevens te verschaffen, minstens voor de virologen.

‘Dagelijkse cijfers zijn er altijd geweest’

Sciensano communiceert nog steeds over de cijfers, enkel het communicatiekanaal is veranderd, zo benadrukt Yves Stevens woordvoerder van het Crisiscentrum.

‘In overleg met verschillende partijen is besloten om die persmomenten stop te zetten’, zegt Stevens. ‘Indien het opportuun is, kunnen de persconferenties opnieuw opgestart worden.’ Maar concrete plannen daarover zijn er niet. ‘Voor alle duidelijkheid, de cijfers worden nog gecommuniceerd.’

Ook viroloog Steven van Gucht van Sciensano benadrukt dat de dagelijkse cijfers nog steeds beschikbaar zijn. Dagelijks communiceert Sciensano het totale aantal besmettingen, trek daar die van de dag voordien af en je hebt een dagcijfer.

Maar het opnieuw rapporteren van dagelijkse cijfers kan altijd bekeken worden, zegt hij. De dagelijkse en nadien wekelijkse persconferentie, daarover ligt volgens de viroloog de beslissing in essentie bij het crisiscentrum van Binnenlandse Zaken.

Football news:

Barcelona en Bayern hebben de Champions League 10 keer gewonnen. 6 andere deelnemers aan de 1/4 finale van 0 bekers
Napoli viel een half uur in slaap en gaf Barca de overwinning. We domineerden en sloegen vaker toe
Lewandowski maakte Chelsea af: 2 goals en 2 assists. Zijn statistieken dit seizoen zijn meer dan de ruimte
Ik richt me niet op Messi. We willen onze sterke punten tonen
Lewandowski scoorde 7 (3+4) punten in twee wedstrijden met Chelsea en nam deel aan alle goals van Bayern
Messi scoort al 16 jaar in de Champions League. Meer hebben alleen Raul-17
Luis Suarez: het belangrijkste is dat Barcelona verder gaat. Bayern is een van de kandidaten om de Champions League te winnen, net als andere teams