Belgium

Premier Sophie Wilmès (MR): "Kans is groot dat er op korte termijn meer beperkingen komen"

Een dag na de versoepelingen die de Nationale Veiligheidsraad heeft aangekondigd, waarschuwt premier Sophie Wilmès in de Kamer dat de kans groot is dat er op korte termijn weer beperkingen komen. Het aantal besmettingen en vooral het aantal ziekenhuisopnames in ons land blijft intussen stijgen. Tussen 14 en 20 september waren er gemiddeld 1.425 nieuwe besmettingen per dag. Tussen 16 en 22 september werden gemiddeld 57 mensen per dag opgenomen in de ziekenhuizen. Volg de belangrijkste updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Liveblog

21 min

Premier Sophie Wilmès: “Kans heel groot dat er binnenkort meer beperkingen komen”

De regel van 5 over de sociale contacten per individu, die is aangekondigd na de Nationale Veiligheidsraad van gisteren, zou wel eens snel kunnen worden aangepast. Dat heeft premier Sophie Wilmès (MR) gezegd in de Kamer. “Hoe ernstiger de gezondheidssituatie, hoe meer het aantal contacten zal worden beperkt”, aldus de premier.

“Ik kan u nu al zeggen dat de kans heel groot is dat we zullen komen met meer beperkingen op korte termijn, want de evolutie van de gezondheidssituatie in ons land is niet voordelig.”

Wilmès verwijst ook naar de barometer, waarvan velen hadden verwacht dat de Veiligheidsraad daarover gisteren een beslissing zou nemen. Volgens haar zal dat werk de komende dagen worden afgerond.

Bekijk de uitspraken van premier Wilmès in de Kamer:

Topexperts willen betere corona-aanpak

Tien experts met verschillende achtergronden onder wie infectiologe Erika Vlieghe, viroloog Marc Van Ranst, epidemioloog Pierre Van Damme en psycholoog Maarten Vansteenkiste pleiten in een gezamenlijke blogpost voor een betere en duidelijkere aanpak van het coronavirus. "We moeten kiezen welk niveau van circulatie we aanvaardbaar vinden en op basis daarvan niet te ingewikkelde, goed begrepen en gecommuniceerde maatregelen nemen", klinkt het. "Het moet verder gaan dan "de curve ombuigen en dan zien we wel"."

Lees meer in dit artikel:

Onduidelijk wat de quarantaineregels nu zijn? Wij leggen het je uit

Vanaf 1 oktober veranderen de regels rond quarantaine in ons land. Dat heeft de Veiligheidsraad gisteren beslist. Maar wat verandert er precies? Wat als ik nauw contact heb gehad met een besmet iemand, of als ik terugkom uit het buitenland? Of wat als ik zelf besmet ben? We zetten de nieuwe regels nog eens op een rijtje.

Lees meer in dit artikel:

Oostenrijk wil wintersportseizoen zonder après-ski

Vakantiegangers moeten het het komende wintersportseizoen in Oostenrijk zonder après-ski-feesten doen. "Skiplezier ja, maar zonder après-ski", zei bondskanselier Sebastian Kurz, die nieuwe maatregelen heeft aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Kurz benadrukte dat toeristen nog gewoon kunnen skiën en naar restaurants kunnen gaan. Wel moeten klanten in horecazaken zittend eten en drinken. Daarnaast moeten cafés en restaurants in sommige regio's al om 22 uur de deuren sluiten. In kabelbanen moet voldoende afstand worden gehouden en zijn mondmaskers verplicht. Skischolen mogen maximaal 10 leerlingen per groep hebben, aldus minister van Toerisme Elisabeth Köstinger.

In Oostenrijkse skigebieden raakten tijdens het vorige wintersportseizoen veel buitenlanders besmet met het virus. Critici verwijten de autoriteiten te traag te hebben opgetreden.

Verpozen tijdens het skiën in een panoramisch restaurant in Tirol

Verpozen tijdens het skiën in een panoramisch restaurant in Tirol

Europese Commissie: "Laatste kans om herhaling lockdown te vermijden"

De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over de stijging van het aantal besmettingen in verschillende Europese landen. Europees Commissaris voor Gezondheid Stella Kyriakides roept de lidstaten op om alle maatregelen te nemen om nieuwe uitbraken te voorkomen.

"Dit is een beslissend moment", zegt Kyriakides, "dit is misschien de laatste kans om een herhaling van deze lente te voorkomen".  Het Europees Centrum voor Ziektepreventie (ECDC) ziet het percentage van mensen die een positieve test afleggen stijgen, wat betekent dat het virus meer verspreid is dan vroeger, ook al wordt er nu meer getest.

Voorlopig raadt het ECDC nog altijd een quarantaine van 14 dagen aan voor al wie in contact is geweest met een besmet persoon. België verlaagde gisteren de quarantaineperiode naar 7 dagen. Andrea Ammon, directeur van het ECDC, sluit niet dat de Europese aanbeveling bijgestuurd zal worden, ze wacht nog de resultaten af van een studie.

Gisteren veranderde het ECDC de kleurcode voor België van oranje naar rood vanwege het stijgende aantal besmettingen in ons land. 

Epidemioloog Pierre Van Damme: "Buitenlandse collega's vragen mij waar we in België mee bezig zijn

De beslissing van de Nationale Veiligheidsraad om 5 contacten per persoon toe te laten, zet kwaad bloed bij wetenschappers. "Ik heb vanmorgen al verschillende ongeruste buitenlandse collega's gehoord. Duiding geven bij maatregelen waar je niet achter staat, wordt voor mij steeds moeilijker", zegt epidemioloog Pierre Van Damme op Radio 2 Antwerpen.

Lees meer in het artikel:

Mondmasker niet meer verplicht in Kortrijk

Je hoeft vanaf 1 oktober geen mondmasker meer te dragen binnen de stadsring van Kortrijk. De stad volgt daarmee het advies van de Nationale Veiligheidsraad. Je moet het wel nog dragen op plaatsen waar het druk kan zijn, zoals op de markt.

Lees meer in het artikel:

Antwerpse opera opent opnieuw de deuren, maar: "Voorlopig nog geen grote opera's gepland"

Vanavond opent Opera Ballet Vlaanderen opnieuw de deuren nadat het lange tijd gesloten was door de coronacrisis. Voorlopig zijn er nog geen grootse opera- of balletvoorstellingen, maar eerder kleinere concerten voor maximaal 200 bezoekers.

Lees meer in het artikel:

Zaventemse basisschool bijna volledig dicht na coronabesmettingen

In de gemeentelijke basisschool van Sint-Stevens-Woluwe zijn de jongste dagen zes coronabesmettingen vastgesteld. Het gaat om vijf leerlingen en een personeelslid. Gevolg: de leerlingen van alle klassen vanaf het derde leerjaar moeten twee weken thuis blijven en krijgen afstandsonderwijs.

Lees meer in het artikel:

Bijna 9 procent minder tweedehandswagens ingeschreven in eerste acht maanden

De markt van de tweedehandse personenwagens ging tijdens de eerste acht maanden van dit jaar in België achteruit. Er waren 8,7 procent minder inschrijvingen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat zegt Car-Pass, de vzw die toeziet op de kilometerstanden.

Volgens Vincent Hancart, country manager bij AutoScout24, is de periode van de lockdown zeer moeilijk geweest voor de sector, maar is er nadien een inhaalbeweging geweest bij de occasieverkopers. Hij toont zich dan ook relatief optimistisch voor de komende maanden.

Minder goed vergaat het momenteel de verkoop van de nieuwe wagens in België. De inschrijvingen liggen in de eerste acht maanden van dit jaar 26 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. En dat zou op termijn volgens Hancart kunnen wegen op de beschikbaarheid van stocks voor de tweedehandsmarkt.

Football news:

Milaan scoort 2 + doelpunten in 10 wedstrijden op rij voor het eerst in 56 jaar
Barcelona werkt aan het verlengen van hun contract met Fati. Mendes wil dat de speler een loonsverhoging krijgt
Hames zal de Premier League wedstrijd missen met Southampton
Goetze scoorde twee goals in zijn eerste twee wedstrijden voor PSV
Real Madrid betaalt de prijs voor een stomme verkoop aan Ronaldo. Niemand om te scoren. Calderon over de problemen van de club
Ozil plaatste een GIF van zichzelf op het werk in het kantoor: Forward, Arsenal
Het Sloveense jeugdteam wil de tiran coach verdrijven: hij is tegen warming-UPS, verbiedt slapen in vliegtuigen en het vieren van doelen