Belgium

Preformateurs gooien handdoek in de ring

Preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) zullen hun opdracht maandag teruggeven aan de koning. Dat is aan onze redactie bevestigd.

De liberale partijen zaten vanmorgen nog samen met de preformateurs De Wever en Magnette. Dat gesprek verliep naar verluidt in een ijzige sfeer. Het overleg volgde op het gezamenlijk persbericht van de liberalen en de groenen van gisteren, waarin de vier partijen inhoudelijke reserves over het communautaire formuleerden, maar ook de druk op de preformateurs verhoogden om een keuze te maken voor een coalitie. Ze benadrukten dat ze ‘weigeren om deel te nemen aan een opbod, waarin ze tegen elkaar worden uitgespeeld om te bepalen wie tot de toekomstige regering kan toetreden’.

De preformateurs onderhandelden de voorbije weken zowel met de liberalen als de groenen voor de vorming van een federale regering. De Wever en Magnette zochten nog één extra partner bovenop hun ‘bubbel van vijf’, met socialisten en christendemocraten, om aan een meerderheid te komen. Dat is dus mislukt. Maandag worden de twee bij koning Filip verwacht. Ze zullen hun opdracht teruggeven.

Bij N-VA overheerst het gevoel dat ze er alles aan gedaan hebben om deze formatie te laten slagen, door zelfs in zee te gaan met de PS. Het gevoel overheerst dat de liberalen niet in dit verhaal willen stappen en dat Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zijn zinnen op Vivaldi (een vierseizoenencoalitie van liberalen, groenen, socialisten en christendemocraten, red.) heeft gezet. De liberalen leggen de oorzaak van de mislukking dan weer bij N-VA. Bij hen val te horen dat de N-VA de liberalen niet als familie in de formatie willen omdat ze samen groter zijn dan de N-VA. De liberalen beschouwen de zware uithaal van de Wever naar Bouchez vorige week als een afleidingsmanoeuvre om die echte reden te maskeren.

Football news:

Barcelona 's Interesse in Isak nam toe na Koeman' s benoeming. Larsson heeft een hoge dunk van de speler (Mundo Sebortivo)
Manuel Pellegrini: als je tegen Real Madrid en var speelt, is het te veel
PSV en Porto zijn geïnteresseerd in Barcelona middenvelder PUC. Volgens Mundo Deportivo willen PSV en Porto de club niet verlaten. De speler zelf is van plan om in de club te blijven en te vechten voor een plaats in het team. Puig heeft onlangs de Catalaanse directie op de hoogte gebracht van zijn onwil om Barca te verlaten, ondanks het feit dat hoofdcoach Ronald Koeman hem adviseerde om te vertrekken in bruikleen. De statistieken van de 21-jarige Spanjaard zijn hier te vinden
Puyol over Barcelona: als we het kampioenschap willen winnen, moeten we zeer goed presteren
Schalke heeft Wagner ontslagen. Het team heeft de Bundesliga niet meer gewonnen sinds januari
Iacini op 3:4 met Inter: zelfs een gelijkspel zou een oneerlijk resultaat, gezien hoeveel kansen Fiorentina maakte
Ramos Pro 3:2 met Betis: de scheidsrechter deed zijn best en deed niets met opzet