Belgium

Preformateurs De Wever en Magnette gooien handdoek in de ring: "Nu aan liberalen en groenen"

Preformateurs De Wever (N-VA) en Magnette (PS) stoppen met hun opdracht. Dat heeft onze redactie vernomen. Ze zullen maandag aan de koning voorstellen om de leiding over de formatie over te dragen aan de liberale en groene partijen.

Het is terug naar af. N-VA-voorzitter Bart De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette zullen maandag hun opdracht als preformateurs (zo noemden ze het zelf) teruggeven aan de koning. Dat heeft onze redactie vernomen. Beide partijen, die in het verleden als aartsvijanden omschreven werden, werkten de voorbije weken aan een coalitie met ook nog de SP.A, CD&V en het CDH.

Hun zoektocht naar een zesde partner om aan een meerderheid te raken, bracht hen tot gesprekken met de liberalen én de groenen. Maar een gezamenlijke verklaring van die twee formaties gisteren heeft een bom gelegd onder de entente tussen de N-VA en de PS. De groenen en liberalen weigerden nog langer tegen elkaar uitgespeeld te worden in een opbod. Ze uitten ook hun gezamenlijke bezorgdheid over de communautaire plannen van de preformateurs.

Halfuur

Een vergadering tussen de liberale voorzitters en de preformateurs vanmorgen duurde maar een dik halfuur. De liberale partijen kwamen met een bepaald doel naar het overleg met de preformateurs: te weten komen of De Wever en Magnette met hen verder willen onderhandelen of daarentegen met de groene partijen. Maar de liberalen vertrokken zonder die wetenschap, want de preformateurs waren nog niet bereid om te zeggen dat ze voor de liberalen willen kiezen.

"En nog erger: men geeft ons eigenlijk ook geen mogelijkheid om de preformateursnota inhoudelijk nog veel bij te sturen", zei Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert achteraf. "Ja, op die manier zitten we vast. Als je aan andere partners die je wil verleiden, niet de mogelijkheid geeft om inhoudelijk nog veel bij te kleuren, creëer je een heel slechte sfeer waarin je elkaar niet meer kunt vinden. En dat vind ik heel jammer, want u weet dat ik deze coalitie wel genegen was."

Lachaert en Nollet aan zet?

Naar verluidt was de sfeer ijzig, hoorde Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. Het resultaat is althans dat de preformateurs niet meer geloven in de slaagkansen van hun opdracht. Ze merken op dat er tegenover hun bubbel van 5 partijen een bubbel van 4 partijen is ontstaan (de twee liberale en twee groene partijen) en daardoor zien ze geen mogelijkheid meer om een meerderheid te vinden.

Maandag zullen De Wever en Magnette aan de koning voorstellen om de leiding van de formatie door te geven aan de liberalen en groenen. Krijgen we dan een preformateursduo Lachaert-Nollet (de voorzitters van Open VLD en Ecolo)? En welke coalitie zullen zij proberen te smeden? Paarsgroen met CD&V ("Vivaldi")? Of wordt de huidige minderheidsregering-Wilmès alsnog uitgebreid?

Football news:

Manchester United betaalt niet meer dan 25 miljoen euro voor Teles. De speler hoopt dat de deal zal worden afgerond deze week
Morata ' s overplaatsing is afgesproken. Morgen zal hij naar Turijn vliegen en een contract tekenen.Attetico Striker Alvaro Morata is dicht bij een verhuizing naar Juventus. Volgens journalist Fabrizio Romano is de verhuizing van de 27-jarige Spanjaard naar de Italiaanse club overeengekomen. Morata vliegt morgen naar Turijn om een medisch contract te tekenen. De onderhandelingen over de overdracht van Roma-striker Edin Dzeko zijn opgeschort, aangezien de Romeinen problemen ondervinden bij het regelen van de overdracht van Arkadiusz Milik uit Napoli. Er werd gemeld dat Juventus Morata lease voor 10 miljoen euro met het recht om uit te kopen voor 45 miljoen euro
Pamakana Interessante Man UTD
Karasev staat gepland voor de wedstrijd voor jonge jongens-Tirana in de Europa League
Les Ferdinand: de beslissing om een knie te nemen was zeer krachtig, maar de impact is afgenomen. De boodschap is verloren
Vidal nam afscheid van Barca: trots om dit shirt te hebben gedragen en samen te hebben gespeeld met de grote middenvelder Arturo Vidal heeft zijn pensionering uit Barcelona aangekondigd. Vandaag neem ik afscheid van Barcelona, na twee ongelooflijke jaren in deze geweldige club te hebben doorgebracht. Ik ben erg trots dat ik dit shirt heb gedragen en naast grote spelers en zeer goede mensen heb gespeeld. Ik wil mijn familie, teamgenoten, coaches, artsen, personeel en grote fans bedanken die me altijd met liefde hebben behandeld
Sporting hernoemde de Academie ter ere van Ronaldo