Belgium

Portugezen naar stembus op zwaarste moment van pandemie, huidig president Rebelo de Sousa herkozen

Marcelo Rebelo de Sousa, de uittredende president van Portugal, is zondag herverkozen bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit verscheidene prognoses van lokale televisiestations. De 72-jarige Rebelo de Sousa, een gematigde conservatief, zou tussen de 57 en 62 procent van de stemmen behalen, wat een tweede ronde van de verkiezingen op 14 februari overbodig zou maken.

In volle coronacrisis heeft Portugal presidentsverkiezingen gehouden. Kiezers moesten naast een mondmasker ook een eigen potlood en desinfecterende gel meebrengen, om het risico op besmettingen zo klein mogelijk te houden. Toch vinden veel Portugezen dat de stembusgang beter was uitgesteld. Portugal is op dit moment een van de landen die het zwaarst zijn getroffen door de pandemie.

Aan veel stemlokalen stonden erg lange rijen, omdat de kiezers de voorgeschreven twee meter afstand dienden te respecteren. Bovendien moest elke kiezer alleen naar binnen in het stemlokaal. Kiezers in quarantaine konden vervroegd al hun stem uitbrengen. 

(tekst gaat door onder de foto)

AFP or licensors

"Alle voorzorgen zijn genomen om het risico op besmetting te voorkomen", volgens premier Antonio Costa. "Op een bijzonder ernstig moment van de pandemie hebben we alles in het werk gesteld opdat mensen hun democratische recht zouden kunnen uitoefenen." 

Toch vindt zo'n 60 procent van de Portugezen dat de stembusgang beter was uitgesteld. Enkele dagen geleden is voor de tweede keer een algemene lockdown ingevoerd omdat de coronacijfers op dit moment dramatisch zijn in Portugal. In verhouding tot de bevolking telt het land nu het hoogste aantal besmettingen op weekbasis van de hele wereld. En ook in aantal overlijdens zit het land nu in de absolute kopgroep. Vandaag werd voor de zevende dag op rij een recordaantal (275) doden gemeld.

(tekst gaat door onder de foto

AFP or licensors

Aan ziekenhuizen moeten ambulances in file  aanschuiven om hun patiënt te kunnen laten opnemen. De spoeddienst en de covidafdelingen kunnen niet volgen. In allerijl is in Lissabon nog een noodhospitaal ingericht waar nog enkele tientallen patiënten terecht zouden kunnen.

Vermoedelijk betaalt Portugal nu de tol van een versoepeling van de coronamaatregelen rond Kerstmis. Ook hier spelen de meer besmettelijke virusvarianten een rol. Naast de Britse is ook de Braziliaanse variant van het virus actief in Portugal. Ook de Zuid-Afrikaanse variant werd dit weekend voor het eerst geregistreerd.

Football news:

Dallas Hara forward: als Messi gaat naar MLS, Ik zal kussen zijn voeten
Manchester United is klaar om aanbiedingen voor de Gea en Martial te overwegen. Henderson wil vertrekken als de Spanjaard blijft
Carlos Bianchi: Messi is nog steeds in staat om het hele team te dribbelen in een aantal wedstrijden. Hij is uniek, zoals Ronaldo en Zlatan
De echte wereld wacht op de vooruitgang van de jongen in het arsenaal. In Madrid rekenen ze op hem
Pep over de kalender: Dit is geen excuus, maar een voorrecht. De Premier League daagt ons uit en we moeten het accepteren
Messi staat meer open om in de bars te blijven dan ooit tevoren. Hij houdt niet van de geruchten over PSG
Doel Mbappe bars uitgeroepen tot beste in de eerste wedstrijd 1/8 finale van de Champions League, ball Fat - 3e